Milyen far-háthoz hasonlóan olcsó húsok vannak, és melyiket minek jó elkészíteni?
Köszönöm.
A kacsa/pulyka szárnytő, nyak az olcsó? Ezek miként finomak?
Ezeknek melyik részük még olcsó?
A faros csirkecomb 400 ft körül van. ha levágod a farrészt, abból főzhetsz egy jó levest. A combot megsütheted egyben, a bőr alatt meg is töltheted, vagy kicsontozod (csont a levesbe ) lehet rántani, vagy apróhúsként pörköltnek,tokányféléknek, brassói szerűségnek is fel lehet használni.
A fagyos csirkemáj 200 körül van fél kiló, nagyon sokféleképpen felhasználható.Resztelt máj, hagymás máj, májrizottó, rántottmáj, baconba tekert sült máj, vagy hagymán megsütve, ledarálva, főtt tojással, mustárral, fűszerekkel, egy kis tejföllel nagyon finom és kiadós hideg májpástétom is lehet belőle.
Ha baromfi csontosat akarok pörköltnek, vagy rizses húsnak, akkor úgy vásárolok: kérek 4 db szárnyat (annak a szárnytő egy kicsit húsosabb!), 2 farát, 2 hátát, egy marék nyak, egy marék láb. Még esetleg 15-20 dkg májat szívvel. Ezeket összefőzöm pörköltnek, és utána porciózom, hogy egy adag belőle pörköltként nokedlivel, egy másik adag majd később pirított tarhonyával, esetleg még egy adag rizzsel... Egyszer főztem belőle kocsonyát is, (belsőség nélkül). Vigyázni kell vele, ez esetben egy kicsit több sót is felvesz, mintha sertésből főzzük!
Ezeknek a felsoroltaknak általában 200-300 Ft/kg az áruk, így össze-válogatva, de gyakorlatilag nem egy evésre való, kb. 800 Ft-ot szoktam akkor fizetni.
A másik valóban a "csirke hátsó negyed" néven árult egy egész comb, rajta a fél far! (400-450 Ft/kg, 1 kg = 3-4 db) Van amikor sütöm.
Máskor kicsit átforralom (majd zöldséggel levesnek, vagy éppen csurgatott tojásos leves-alapnak jó!) utána lefaragom a csontról, és dinsztelt hagymán átforgatva, egy kis tejfölös habarással + főtt rizs, egyéb körettel. Második fogásnak szeretem!
A kacsa, pulyka egy kicsit drágább, mint a csirke, de a szárnya jó sütni, már aki szereti. (Személy szerint túl zsírosnak találom, nem sok valódi hús van rajta!)
Kacsa nyaka, pulyka nyaka tökéletes: a pulyka nyak, ha jó kar vastagságút kapsz, akkor arról jó adag színhúst tudsz lefaragni, és még akkor is marad rajta tisztességgel. Pörköltnek szoktam a nyakát.
A lefaragott színhúst borsos tokánynak, brassóinak szeretem.
Kacsa, liba szárnytő sütni, kacsa, liba far-hát levesnek, de a vastag zsíros bőrt vedd le róla, mert a levese nagyon zsíros lesz. Süsd ki azt is!
Csirke aprólék, belsőség, szárny pörköltnek, rizses- vagy tarhonyás húsnak. Nálunk a hentesnél lehet kapni füstölt porcot, ez az oldalas széle, tényleg nincs csont benne, csak porc. Nagyon szeretem káposztába, bablevesbe, vagy bármibe, amibe jó egy kis füstölt.
Köszönöm az ötleteket.
Mindenkit felpontoztam.
Pfujj lepontozás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!