Miket szoktatok főzni hónap végén, ha már szűkös a kassza?
Krumpli, rizs, bab, borsó, tarhonya
Belsőségek = máj, zúza-pörkölt, csirke-csontos
Főzelékek
Itt valakinek volt egy "okos" mondása: spórolni csak akkor lehet, amikor még van miből!!!
Ezért hó elején elosztom a konyhapénzt annyi hétre, amennyi hétre annak elégnek kell lennie, és hetente igyekszem tartani magam ahhoz a keret-összeghez! Vagyis tartalékot rakni a fagyóba csak akkor szoktam, amikor igen-igen akciós valamibe futok bele, viszont akkor azt is tudom, hogy a következő hetek keret-összegeiből mennyit csípjek le, és egészítsem ki az aktuális hétre való keretet. Így leginkább el lehet kerülni a hóvégi koplalást.
Szerencsére nálunk sem fordul ilyesmi elő, de szerintem ilyenkor elsősorban arra kell odafigyelni, hogy egészséges ételeket egyetek az ár ellenére is. A legjobb megoldás ilyenkor a drágább hús mellőzése, a zöldségek, gyümölcsök sokkal olcsóbbak és a szervezeted sem sínyli meg, ha ezeket eszed inkább akkor.
Elsősorban az olyan olcsó alternatívákat kerüld, amik kifejezetten tápanyagszegények, de szénhidrátokban gazdagok: krumplis tészta, káposztás tészta, virsli, párizsi, grízes tészta, egyebek.
Helyette akár egy egyszerű lecsó is sokkal jobb alternatíva tápanyagbevitel szempontjából, de a főzelékek is (figyelj oda, hogy ne főzd szét a zöldségeket, a legtöbbnek 15-20 perc főzési idő elég). Tepsis vagy rakott zöldségek, töltött zöldségek (pl. paprikát, paradicsomot, hagymát, karalábét, cukkinit, mindent lehet tölteni szinte), zöldséges rizs, stb. Sűrű, laktató és emellett vitaminokban dús zöldségkrémlevesek egy-egy szelet kenyérrel nagyon laktatóak.
Olcsó, de nagoyn egészséges pl. a répa, karalábé, paprika, zeller, cékla, retek, káposztafélék (80-300ft kilója a piacon). Meg persze a burgonya, de azt nem muszáj túlzásba vinni, és persze a hagyma is.
Nem sokkal drágább pl. az uborka, lencse, csiperkegomba, karfiol, spenót, tök sem (3-400 ft kilója)
Gyömölcsöket is lehet édesen is (pl. palacsinta vagy gofri mellé ) főételként fogyasztani, de akár sütve sósan, fűszeresen is finomak pl. alma, ami meglehetősen olcsó is jelenleg, kiválóan alkalmas erre.
A maradék pénzt pedig érdemes elsősorban nem tésztára, hanem inkább rizsre fordítani köretnek, valamint tejtermékekre.
Májas rizottó, borsópörkölt, palacsinta, tócsni, tészta valamilyen mártással, levesek, főzelékek, egytálételek...
Mindig van itthon mirelit zöldség, rizs, tészta, krumpli, virsli, konzervparadicsom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!