Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy futtatjátok az élesztőt?...

Hogy futtatjátok az élesztőt? Por élesztő vagy rendes?

Figyelt kérdés
Nem merek neki állni az élesztős dolgok elkészítésének. Még sosem csináltam. Segítsetek! Írjátok meg hogy kell az élesztőt futtatni? Részletesen légyszi!
2010. febr. 12. 14:27
 1/10 anonim ***** válasza:
66%
Én por élesztőt használok csak. A futtatós módszer után mindig takaríthattam a tűzhelyet.
2010. febr. 12. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Rendessel. Nem tűzhelyen kell azt csinálni, csak megfelelően langyos vízben és oda kell rá figyelni, hogy mikor jó. Nekem nem futott ki.
2010. febr. 12. 14:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
74%
Kábé 60 fokos tejbe teszel kevés cukrot, és belemorzsolod az élesztőt. Ha hideg a tej, akkor nem fut fel, ha túl meleg, akkor meg meghal az élesztőgomba. Szóval el kell találni a megfelelő hőfokot. Egyébként receptfüggő, hogy milyen élesztő kell bele, a porélesztőből kevesebb kell.
2010. febr. 12. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
én mindig rendes élesztővel csinálom. nem mérem a tej vagy víz hőfokát, csak saccra ne legyen hideg ne legyen forró, a langyosnál melegebb vízbe vagy tejbe belemorzsolom az élesztőt és kevés cukorral megszórom. ez fontos ahhoz, hogy beinduljanak a gombák.
2010. febr. 12. 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:
Csészében vagy kis lábasban csináljátok? Le kell takarni? Mennyi ideig kell futtatni?
2010. febr. 12. 14:51
 6/10 anonim ***** válasza:

Ha rendes élesztőt használsz azt vagy tejben, vagy vízben (recept szerint) futtasd. Az előttem szóló jól írta kb 60celsius fokos legyen a folyadék. Nem kell semmit csinálni, csak megmelegíted, belemorzsolod, és vársz. Ilyenkor már nem kell tovább melegíteni, tehát "nem lesz koszos a tűzhelyed"!


Porélesztő:

Több fajtát lehet kapni. Érdemes elolvasni a zacskót, mert van amelyik 500g és van amelyik 1000g liszthez való mennyiség!

Ezt nem kell futtatni, hanem a liszttel szárazon érdemes elkeverni.

Én ilyet használok rendszeresen, nagyon kényelmes és pontosan adagolható.

2010. febr. 12. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Tűzhelynek még csak a közelébe se engedtem az élesztőt. Anbyám, nagyanyám se. :-(


Az élesztőt belemorzsolom langyos, enyhén cukros tejbe, és meleg helyen hagyom. Nem takarom le. Gyakran ránézek. Amikor megtöltötte az edényt vagy poharat, amiben van, akkor felfutott. Ennyi.

2010. febr. 12. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

felfutás közben nem kell letakarni, csak majd ha a tésztát gyúrod, utána kell kelesztés idejére konyharuhával lefedni és a tésztát meleg helyre tenni, hogy megkeljen.

én jénai tálba szoktam futtatni, ha pl 3 dl vízzel kell akkor fogsz egy jénait vagy tálat bármit amibe ennyi folyadék belefér és még marad hely a kelésnek.

kb. 10-15 perc alatt felfut. de azt majd látni fogod, mert az élesztő feljön a víz/tej tetejére, meg olyan habos féle lesz.

ekkor hozzáadod a többi hozzávalóhoz, gyúrod gyúrod mint állat. jól el kell dolgozni az a titka. gépi habverőhöz szoktak adni olyan spirált is. na azzal kell dagasztani és akkor nem fárad el a kezed. géppel kb 5 percig szoktam, kézzel hát jó sokáig. akkor jó, ha a tészta inkább már a tésztához ragaszkodik nem a kezedhez, és szépen összeáll, és már elválik a tál falától. szóval nem ragad össze-vissza. ekkor konyharuhával lefeded, meleg helyre rakod, és nem nézegeted. kb. 45 perc múlva belekukkantasz és duplájára kell, hogy dagadjon. akkor kiveszed, nyújtod és utána a recept szerint jársz el. amúgy nem nagy ördöngősség. én inkább megcsinálok öt kelttésztás receptet, mint egy krémes valamit. nem vagyok édesszájú :)

majd ha sokat csinálsz ilyet, rájössz, hogy a kelt tésztának lelke van :)

2010. febr. 12. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
*elején: és még marad hely a felfutásnak.
2010. febr. 12. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
69%
A 60 fok rettentö sok, az élesztö 35 fok felett elpusztul.
2010. febr. 12. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!