Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ha főztök pl. egy pörköltet,...

Ha főztök pl. egy pörköltet, vagy vmi mást, akkor azt meddig tároljátok max. A hűtőben, míg ki nem dobjátok pl. a kutyának?

Figyelt kérdés
Én simán eszek addig belőle, míg nem érzem rossznak az ízét, én vagyok a hülye? Jó, h megkönnyítem a dolgotokat, hülye vagyok, de ezért is? :D

2014. dec. 8. 13:06
 1/6 anonim ***** válasza:

Ételt soha nem dobok ki, föként nem adom a kutyának.


Kb meg tudom saccolni, hogy mennyi fogy, ha meg több marad, akkor vagy másnap felhasználom más ételbe, vagy lefagyasztom és máskor eszem meg.

2014. dec. 8. 13:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
én simán eszem 3 napig is akár, annál többre nem főznék én se.
2014. dec. 8. 13:13
 3/6 anonim ***** válasza:

Vasárnap úgy szoktam főzni, hogy szerdáig maradjon kaja, de néha még csütörtökön is esszük.

Semmi baja.

2014. dec. 8. 13:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Másfél kg. húsból főzök minimum egyszerre pörköltet, és azt utána 3 részre osztom. Két részt már eleve lefagyasztok, később jó lesz akár pirított tarhonyával, akár hordós apró káposztával, stb. stb.

A 3.-ik harmadot pedig a főzéskor friss nokedlivel. Mind a 3 adag külön-külön kb. 50 dkg húsból van, tehát egy főnek az is 2 napi ebéd, vagy egy napra ebéd-vacsora. És nem lesz unott sem!!

2014. dec. 8. 14:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
67%

Pörkölt simán eláll 3-4 napig hűtőben. Szerintem sokan túlgörcsölik a romlandóságot, és van aki már másnaposan sem enné meg, pedig az biz' eláll pár napig.

Rántott húst kb. 2 napig, bár felmelegítve nem jó.

Leveseket amiben tészta van, 2-3 nap.

Leírom miket vegyél figyelembe: Amiben tojás van, az a leginkább veszélyes: Legyen az bolti tésztával dúsított leves, vagy házi nokedli, rántott leves, stb. Bármi amiben tojás van, az 1-2 nap. Ezért írtam a rántott húst is, mert ott sem a hús romlik meg, hanem a prézli. Ne kóstold, mert nem fogod érezni! A tojás feldolgozva semmiféle különösebb ízváltozást nem fog produkálni akkor sem, ha romlásnak indult. Tehát erre ne alapozz. Viszont elég belőle egy nyalat, hogy hányás/fosás legyen a vége.

A pörkölt az más tészta: Ha friss húsból készítetted, napokig eláll, a húst eleve szokták érlelni, pácolják napokig nyersen. Ha nincs benne tojás, vagy tejszármazék, napokat kibír. Ezért kell pl. ügyelni arra, hogy ne ugyanazzal a kanállal szedd a pörköltet, mint amivel előtte a köretet, azaz a nokedlit, vagy egyéb tésztát.

Nem vagy teljesen hülye, de nem mindig lehet az íz alapján dönteni: Egyes alapanyagoknak nincs semmi eltérő íze onnantól, hogy romlásnak indulnak, ezt befolyásolhatja a fűszerezés is. A levesek többnyire habosodnak a felmelegítésnél, ha romlottak. De még ilyenkor sem mindig van rossz ízük, szóval erre is kell figyelni. A pörköltnél ezt nehezebben veszed észre, mert nem olyan lédús és eléggé fűszeres. Ízben nem fog semmi különös jelentkezni akkor sem, ha már esetleg megindultak a gonosz bacik. :-) A jó minőségű tejtermékek nem okozhatnak bajt, akkor sem, ha már több naposak. Ha valódi tejből vannak, nem romlanak, csak erjednek, változhat az ízük, érettebbek lesznek, de nem romlottak.

Ez utóbbit csak natúr túróra, kefírre, joghurtra értem. Nyilván ha kevered hússal, tojással, változik a romlandósága. A sózás, fűszerezés nagyon fontos: Én a minap medvehagymás túrókrémet készítettem. Egy hétig ettem gond nélkül. A só, a hagyma a bors eleve tartósítja. Marhahúst 5 napig szoktam pácolni vastagon fűszerben, mielőtt kisütöm.

Gondoljatok bele a valódi sonkába:

A disznónak még aznap frissiben lekanyarítják combtőből a hátsó lábát. Úgy ahogy van bele helyezik egy (többnyire műanyag) edénybe, és és azt forgatják, sózzák napokig. Semmi más dolog nincs vele, csak megforgatni naponta. Majd egy hét múlva felaggatják a füstölőbe, és és ott adnak neki jócskán a füstből. Szerintem aki tudná, hogy hogyan készül az igazi sonka, sosem enne, pedig imádja. Szóval ez az egész tárolás, meg egyéb misztifikum túl van agonizálva, csak arra figyelj, hogy morzsa, tojás , tej ne kerüljön semmibe.

2014. dec. 8. 14:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
én, ha pl. egy lasagne-ért beáldozok egy fosást is, abban van tej. :D
2014. dec. 8. 15:53

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!