Diókrémes süti recept?
Diós kosárka.
Gundel palacsinta
Zserbógolyó
Kelesztés nélküli kalács
Leveles tésztába
...
Diós-habos kocka. Leírva hosszú,de nem nehéz. kevert tészta,diókrém, vastag tojáshab a tetején(gőz fölött felvert ), megcsorgatva olvasztott csokival.
Ha kéred holnap leírom, most sajnos nincs annyi időm.
Irénke néni diós szelete:
tésztája: 20 deka vaj/margarin, 25 deka finomliszt, 1 tojás sárgája, 2 ek. tejföl vagy egy pici tej, 2 ek.porcukor.
Ezeket jól összegyúrjuk, jó rugalmas tésztát kapjunk. kettévesszük, fél órát pihentetjük. Utána két lapot nyújtunk belőle, az elsőt belehelyezzük a (sütőpapíros) tepsibe, a másikkal majd lefedjük a tölteléket.Kb 40 X25 tepsibe elég.
Töltelék 6 tojás sárgáját alaposan kikeverünk 25 deka porcukorral, 2 van.cukorral, és 25 deka darált dióval.
Ezután a fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a diós masszához.
szép egyenletesen elkenjük a tésztán
és beborítjuk a másik tésztalappal.
Közepes tűznél aranyszínűre sütjük. (35-40 perc)
Hidegen szép szeleteket vágunk és porcukrozva tálaljuk.
Gazdagabban csokimázt is tehetünk rá.
Nagyon finom diógazdag sütemény, még él Irénke néni (84 éves)és mindig hálával gondolok rá ezért a receptért.Nálunk örök darab fog maradni.
üdv:), ja és ha érdekel a diós-fehérhabos is, akkor írj és leírom.
Juj, nagyon finom lett!!! Koszi!
Johet a masik recept is! :)
Örülök, hogy ízlett a dióspite, tolmácsolni is fogom Irénke néninek :)
Írom a másik diós finomságot.
Diókrémes habos kocka.
tészta: 5 tojás sárgája, 10 ek. melegvíz, fél deci olaj, 20 dkg sima liszt, fél cs. sütőpor.
Krém: 20 deka vaj /ráma, 20 deka porcukor, 2,5 deci tej, 3 ek. liszt, 10 deka darált dió, fél deci rum vagy 1 rumaroma.
Hab:az 5 tojás fehérje, 25 deka porcukorral gőz fölött felverve nagyon kemény habbá.
Dekorációhoz: 2 ek.porcukor, 2 ek,keserű kakaópor, 2 ek forró víz, 2 deka vaj/margarin.
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a melegvizet, olajat, sütőporos lisztet.
Sütőpapíros kb 40x25-ös tepsiben kb 180 fokon tűpróbáig sütjük. a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A tejet csomómentesre keverjük a liszttel és sűrűre fűzzük. ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.
a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejes masszát a diót és a rumot. Géppel jól átdolgozzuk a krémet.
Ezt a kihűlt tésztára kenjük egyenletes vastagságban.
Gőz fölött a fehérjékből jó kemény habot verünk, és ezt is egyenletesen elkenjük a krém tetején.
Vízbe mártott villával megcifrázzuk a habot átlósan, vagy hullámosan, ahogy tetszik.
A dekoráláshoz összekeverjük a cukrot, kakaót, vizet és pár percig melegítjük, míg folyós nem lesz. ekkor tesszük bele a vajat, majd egy kanállal össze-vissza megcsorgatjuk-cirmozzuk a hab tetejét.
Forró vízbe mártott késsel szépen lehet kockákra vágni.
Rendkívül édes, ízgazdag, látványos süti, érdemes kipróbálni.
Ha már a karácsonyi sütik közül kimaradt, jön még egy felvonás, az év vége, ott is megállja a helyét, sőt bármilyen jeles ünnepen.
Kellemes karácsonyt:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!