Miket főztök viszonylag gyakran? Frissíteném a recepttáram.
Nálunk sűrűn van tojás leves, paradicsom leves(házi lé+ betűtészta kb 15 perc) zöldség leves(fagyasztott keverék), csak felteszem főni.
Paraszt étel-nem tudom, hogy mi a neve, én így hívom:)
Főzök krumplit. Egy teflonba dinsztelek hagymát szalonnával, ha van paprika, paradicsom az is mehet alá. Majd a megfőtt krumplit rá szeletelem, bele mehet virsli/kolbász/sonka/párizsi darabkák, szóval ami találok, majd a végén ütök rá pár db tojást és kész is. Ha van egy kis darabka sajt, akkor azt ráreszelem.
Kukoricás rizs fasírttal-hétvégén csinálom meg, be a fagyasztóba, csak ki kell sütni.
Rakott krumpli, paprikás krumpli, lecsó, rizses vagy tarhonyás hús, krumplis tészta, diós tészta, mákos tészta, grízes tészta, tejberizs, palacsinta, rizsfelfújt. Ezek nagyon gyakoriak, tartós tej, száraz tészták vannak itthon mindig.
Pizza és rá minden maradék-pörkölthús, kukorica, gomba, hagyma, párizsi, sonka, kolbász, szalonna, főtt tojás szeletek, sajt szóval minden vég.
Krumpli főzelék, spenót főzelék tojással.
Töltött káposzta-egyszerre nagyon adaggal csinálok és megy a fagyasztóba.
Nokedlit is nagyobb adaggal csinálok, hozzá mehet tojás vagy gomba vagy sertés pörkölt, de lehet tojásos nokedli is.
Vacsorára tükör tojás, rántotta, főtt virsli, lágy tojás, bundás kenyér, melegszendvics, tejbegríz stb.
Gnocchi Gorgonsola szósszal,
Rizotto piritott gobával/gombákkal,
Capuns,
Gombás szelet,
Túrógomboc szilva szósszal,
Ezek olyan ételek amelyekhez csak egy-két dolgot kell még hoznod a már meglévö hozzávalokhoz.
Ha nem is összegezve, de látva a korábbi kommenteket, mindenki nagyon hasznosakat írt,de nem tudjuk, hogy a kérdező mely országban él, mik azok az a lehetőségek, hogy egy átlag magyar háztartás /konyha receptjeit van-e módja elkészíteni.
Ha többet tudnánk az illető országról, ahol él, talán még hasznosabb receptekkel is segíthetnénk.
Mindenesetre a főzelékek bárhol elkészíthetőek, mert zöldségféle adott,liszt adott mindenhol, tehát rántással vagy habarással sokféle, és gyorsan elkészíthető főzelék beiktatható az étrendbe.
Feltétnek is gondolom meg van a lehetősége, ha friss hús kapható,de húsmentes megoldások is nagyon jók. pl tócsni, tükörtojás, bundáskenyér. ezeket szerintem bármely országban él is valaki, könnyedén elkészítheti.
rengeteg tokányfélét lehet készíteni(csirke, pulyka, sertés, marha húsokból ) a legkülönfélébb zöldségekkel, amik ha unalmas a rizs, akkor nokedlivel, kifőtt tésztával is nagyon finomak, vagy éppenséggel egy gyors krumplifánkkal, krokettel.
Carbonara spagetti, pásztorpite, csirkemell+túrós és sajtos töltelék+baconbe tekerve, krumpli és hagymaágyon,csirke fajitas, csirkés tagliatelle, görög saláta valami hússal, szezámmagos kínai csirkefalatok, lencsefőzelék , csirkés-gombás-zucchinis tészta, marhás-brokkolis stir fry, gulyásleves, brassói, kenyérlángos, karamellizált-csípős csirke...
Szerintem kezdj el venni pár új fűszert vagy alapanyagot. Nem kell sok féle, de 1-2 új dolog nagyon fel tudja dobni a már uncsi dolgokat. Nekem pl. a szójaszósz és a gyömbér dobott nagyot a főzőtudományomon.
Levesek:
mindenféle krémleves
zöldséges daragaluska recept, ez nagyon finom: [link]
borsólevese de csirkehusival, paradicsomleves és természetesen a hagyományos húsleves, gulyásleves, lencsegulyás.
Főzelékek: sárgaborsó főzi, ezt úgy szoktam, hogy apírotok bele leveszöldségeketis, és egyszerre fő a sárgaborsóval. A végén, van hogy berántom, van hogy csak összeturmixolom a megfőtt cuccot, mindkét verzióval finom. A leggyakrabban sült oldalassal esszük.
borsó, bab, kelkáposzta, paradicsomos káposzta, tökfőzi is rajta van a repertoáron. A tökfőzihez általában pirított kolozsvári szalonna a feltét, szerintem nagyon illik.
pörik, lecsó, tokányok. A tokányokat, baconkockával lehet finomítani, esetleg főzőtejszínnel.
Nagyon soxor csinálok kelt tésztás cuccot, mert van egy kenyérsütőm, és autómatikusan dagaszt keleszt, nekem csak utána van a tésztával dolgom. Így csinálok pizzát, pizzáscsigát, sajtos csigát, kakaós-fahéjas csigát, buktát, lángost, fánkot.
Egyébként kevert süti, vagy bögrés süti is soxor van, egy -egy tartalmasabb leveshez.
Tésztákat sokféle képpen eszünk. A hagyományos, krumplis, káposztás, bolognain túl, sokszor eszünk zöldséges-tejszínes tésztát, vagy carbonárát, illetve a spenótos-husos (bacon, cs.mell stbvagy ami otthon van) tészta is nagy siker nálunk.
gyakran van sült hús, különféle pácokkal. mustáros, worchester (vagy hogy írják), ketchupos stb. Szoktam így májat, csirkét, sertést, halat is csinálni. Baconbe tekert máj is nagyon jó.
Rántott zöldségekeket újabban a rázós 5 perces panírral csinálom, igaz nem olyan esztétikus mint hagyományosan bundázni, de sokkal gyorsabb és az íze ugyanolyan. Így csinálom a gombát, a rántott hagymakarikát, a cukkinit, karfiolt.
Rakott kel meg azért van sokszor mert a féjrem kedvence.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Lényegében ami mindig van itthon, legalább 2 féle főzeléket, vagy 2 féle tésztaételt tudnok bármikor csinálni. Illetve sós-édes sütihez is mindig van hozzávaló és 2 féle hús és rizs is mindig van itthon.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 dl langyos víz (bele 2 dkg élesztő meg egy csipet cukor)
- 2 ek. olaj
- kis só
A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, a liszttel és olajjal tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.
Na, mi ebből az alapból készítünk pizzát (2 nagy körserpenyőnyi jön ki), pitákat (mint a gyroshoz), de lángost is sütöttem már belőle.
- lecsó
- saláta (joghurt, majonéz, mustár, zöldségek, fűszerek)
Saksuka (török lecsó):
- 1 paradicsomkonzerv
- 3 nagy paradicsom
- 3-4 nagy paprika
- 2 gerezd foki, római kömény, bors, erős pista
1. olajba tegyük a paradicsomkonzervet rá az apróra vágott fokit, őrült köményt.
2. kicsit kevergessük, aztán mehet bele a csíkokra vágott paprika, meg a só, bors, és fedő alatt főzzük
3. mikor megpuhult, tegyük bele a kockázott paradicsomot meg az erős paprikakrémet.
4. amikor a paradicsom is kész, üssünk rá 3 tojást (ne keverjük szét, csak mintha tükörtojás lenne) és 5-6 percig fedő alatt főzzük.
5. ha megfőtt a tojás, kész
Mi ehhez szoktuk a pitát csinálni.
Tényleg hasznos lett volna tudni, hogy milyen alapanyagok nem elérhetőek a számodra.
- Ha az segít, én mostanában készülök sütni egy rahedli adag tortillát: könnyű elkészíteni, változatosan felhasználható és állítólag jól bírja a fagyasztást.
- Gombapaprikás
- Vöröslencse. Gyorsan fő, laktató, viszont kissé borsos az ára. Általában vagy dhal vagy tésztaszósz lesz belőle, de szemezek már hónapok óta egy vöröslencse levessel is.
- Bulgur. Eddig a kedvenc a libanese bulgur c. recept illetve paradicsomos zöldséges bazsalikomos, oregánós szósszal összeforgatva.
- A rizottókat viszonylag egyszerű elkészíteni, viszont folyamatosan állni kell mellette. Kedvencek: sütőtökös, gombás, milánói, "rizibizi".
- Spenótos nokedli sajtszósszal
- lassú is, macerás is, de változatosságnak nagyon jó a török rakott krumpli: [link]
- Chili sin carne: [link] (tufo meg kuszkusz helyett én csicseriborsóval készítem)
Komment nélkül:
- [link]
- [link]
- [link]
- [link]
- [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!