Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell kifőzés után...

Hogyan kell kifőzés után kivenni a befőttes üvegeket a forró vízből?

Figyelt kérdés
Életem első lekvárját szeretném elkészíteni és nem vagyok túl gyakorlott a konyhában, és kifőztem az üvegeket előtte. Az üvegeket teljesen ellepi a víz és nem tudom, hogyan vagy mivel vegyem ki őket. Félek ha leöntöm alóla a vizet akkor megcsúsznak és összetörnek. Megfoghatom egyáltalán konyharuhával, mert kézzel túl forró? (Cukor és tartósítószer nélküli lekvár lesz, így muszáj sterilnek lennie.)

2014. júl. 22. 14:34
 1/5 anonim ***** válasza:
Nyugodtan megfoghatod konyharuhával, csak belül kell sterilnek lennie az üvegnek, nem kívül. Egyébként lehet kapni céleszközt hozzá, gondolom, befőttesüveg-fogó lehet a neve, konyhafelszereléses vagy százforintos boltokban nézz körül.
2014. júl. 22. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha túl forró, akkor ne szedd ki. A forró vízben ki kell hűlniük az üvegeknek.
2014. júl. 22. 15:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sikerült kibányászni az üvegeket. Most újabb gondom támadt. Sehol nem írják le normálisan, hogy fejjel lefelé kell dusztolni is, vagy elég 5 percig "vákuumosítani" és utána nyugodtan tehetem, ahogy jól esik az ágyneműtartóba.
2014. júl. 22. 15:42
 4/5 anonim ***** válasza:
Dunsztolni már teheted kupakkal felfelé.
2014. júl. 22. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Jót kacagtam a "forró vízben ki kell hűlniük az üvegeknek" tanácson. Eddig ezt csak sonkával kapcsolatban hallottam, és ott van is értelme a dolognak. Itt értelmetlen. Az üveg a kivételtől nem fog elcsattanni, és a kihűlő víztől sem lesz tisztább és sterilebb, sőt...

A forró vízből egy vagy két nagyméretű fakanállal is ki lehet szedni a befőttesüvegeket.


Minden befőzés azon múlik, hogy sikerül-e a végtermékben megakadályozni elsősorban a penészgombák (de általában a mikroorganizmusok) elszaporodását.


Én makulátlan üveget és tökéletesen záródó (általában újra cserélt) zárófedelet használok. Vagy nedves dunsztban tartom 30 percig (90 fokon) a lekvárokat befőtteket, vagy ha szárazdunsztba teszem, akkor a lekvár üvegbe töltése után még a fedél rátétele előtt egy mikrohullámú sütőben visszamelegítem forrásig, és úgy tekerem rá a kupakot és teszem a dunyhába...

2014. júl. 23. 15:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!