Hogy kell rizst főzni? Részletesen!
18 éves vagyok, nagyon sok mindent tudok főzni, de rizst még soha életembe nem csináltam. Nem voltam rászorulva, hogy csináljak, anya meg soha nem engedte, hogy én csináljam meg. Holnap viszont én főzőm az ebédet a barátoméknál, mert senki nem lesz otthon, mindenki dolgozik, kivéve a 10 éves öccsét. És rizses kaja lesz. Szégyen beismernem, hogy még rizst nem főztem soha, így elvállaltam. :D
Valaki le tudná írni, hogyan kell? Részletesen. NEm lenne jó elcseszni 1 kiló rizst náluk.
Ha minden kötél szakad, marad a 10 perces, tasakos rizs, de azért érdekelnek, hogy mennyire nehéz. :D
előveszel egy lábost hozol bele a kútról vizet közbe egy jó maréknyi rizset (egy bögre) belerakod a vízbe kis só egy csöppnyi olaj majd begyújtod a sparheltot és hagyod főni a leviben
egy jó fertályóra de még annyi se -15 perc (20 perc alatt meg van ha emígy tétetsz) majd a fedőt nem leveszed septiben hanem így hagyod had puhuljon lefedve vagy 10 percig
(vizet éppen csak hogy annyit hogy ellepje)
ízlés szerint tehetsz bele kurkumát is szép sárga lesz tőle a rízs és az íze kicsit pikánsabb lesz
Csak megkérdem, hogy mennyi emberre főzöl, mert egy kiló rizsből egy vagonnal lesz :)
Én így szoktam: lábasban zsiradékot forrósítok, erre öntök 25 dkg rizst, amit folyamatosan kevergetek, míg ki nem fehéredik. ekkor felöntöm fél liter forró sós vízzel. elkeverem, lefedem. közben egyszer még átkeverem, mindig villával, így nem tapadnak össze.
Ha felszívta a vizet, akkor hátrateszem és még a fedőt dupla konyharuhával letakarom.
Így a saját párájában tökéletesre puhul, 15-20 perc alatt. Villával fellazítom, mindig szép pergős, lehet bármilyen köretnek tovább használni pl rizibizinek, vagy más párolt zöldséggel, gombával összekeverni.
Persze natúrnak is jó, de mi szeretjük zöldségesen.
Mindig teszek rá frissen vágott petrezselyemzöldet.
Én se főzök rizst, de a páromnak alapélelmiszere :) Rizses napjain 30 deka rizst fogyaszt. Szigorúan kerekszeműt, ragacsosan :) Lelkes lett a 3. hozzászóló forróvizes technikáját hallván, majd kipróbálja.
A régi időkben szinte mindig leragadt a rizs és sikálhattuk a lábost. Lehet, hogy a ragacsosság mint alapfeltétel esetén eleve nehéz a dolog, ezért használnak a japánok rizsfőzőt? Mindenesetre ő is megtalálta a megoldást, mikróban főz rizst, a nagy jénai tálunkba belefér 30 deka rizs és négyszeres mennyiségű víz, kis só, 32 perc alatt elkészül maxon (800-1000W, időben változó, kimértük). Nagyon kényelmes, tuti módszer, nekünk bejött. Azt nem tudom, hogy pergős rizst hogyan kell, azt ki nem állhatjuk.
Nagyon köszi mindenkinek a választ! :)
Úgy döntöttem, hogy inkább itthon kísérletezem ki az első rizsfőzésem. Inkább vettem tasakos rizst, megtette erre az alkalomra. Valahogy nem volt merszem náluk elcseszni. :D
Holnap az itt szerzett tapasztalataimmal nekiállok a rizsfőzésnek. Köszi még egyszer! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!