Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell rizst főzni? Részlet...

Hogy kell rizst főzni? Részletesen!

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, nagyon sok mindent tudok főzni, de rizst még soha életembe nem csináltam. Nem voltam rászorulva, hogy csináljak, anya meg soha nem engedte, hogy én csináljam meg. Holnap viszont én főzőm az ebédet a barátoméknál, mert senki nem lesz otthon, mindenki dolgozik, kivéve a 10 éves öccsét. És rizses kaja lesz. Szégyen beismernem, hogy még rizst nem főztem soha, így elvállaltam. :D

Valaki le tudná írni, hogyan kell? Részletesen. NEm lenne jó elcseszni 1 kiló rizst náluk.


Ha minden kötél szakad, marad a 10 perces, tasakos rizs, de azért érdekelnek, hogy mennyire nehéz. :D


2014. júl. 16. 21:10
 1/6 anonim ***** válasza:

előveszel egy lábost hozol bele a kútról vizet közbe egy jó maréknyi rizset (egy bögre) belerakod a vízbe kis só egy csöppnyi olaj majd begyújtod a sparheltot és hagyod főni a leviben

egy jó fertályóra de még annyi se -15 perc (20 perc alatt meg van ha emígy tétetsz) majd a fedőt nem leveszed septiben hanem így hagyod had puhuljon lefedve vagy 10 percig

(vizet éppen csak hogy annyit hogy ellepje)

ízlés szerint tehetsz bele kurkumát is szép sárga lesz tőle a rízs és az íze kicsit pikánsabb lesz

2014. júl. 16. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha pergősre szeretnéd akkor így csináld.a lábasba olajat öntesz kiméred a rizst én két bögrével szoktam (3dl) ez négy adag kb beleöntöd a lábasba fehéredésig pirítod (látni fogod nyugi) ha megpirult akkor felöntöd négy bögre vízzel és teszel bele két kiskanálsót és egy pucolt hagymát egészben plusz ételízesítőt vagy leveskockát. lefeded és úgy főzöd tovább kb öt perc múlva elfövi a levét akkor lekapcsolod a tűzhelyet és lefedve hagyod párolódni kb tíz perc után átkevered és kész. elég részletes szerintem :)
2014. júl. 16. 21:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
Adott térfogatú rizst kétszer akkora térfogatú forró vízbe rakod, raksz bele egy kis olajat meg némi sót, lefeded, a lángot leveszed kissé, hogy azért buborékos legyen a teteje de ne forrjon meg ne akarjon kimászni a lábasból... és 9 perc múlva kész.
2014. júl. 17. 01:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Csak megkérdem, hogy mennyi emberre főzöl, mert egy kiló rizsből egy vagonnal lesz :)

Én így szoktam: lábasban zsiradékot forrósítok, erre öntök 25 dkg rizst, amit folyamatosan kevergetek, míg ki nem fehéredik. ekkor felöntöm fél liter forró sós vízzel. elkeverem, lefedem. közben egyszer még átkeverem, mindig villával, így nem tapadnak össze.

Ha felszívta a vizet, akkor hátrateszem és még a fedőt dupla konyharuhával letakarom.

Így a saját párájában tökéletesre puhul, 15-20 perc alatt. Villával fellazítom, mindig szép pergős, lehet bármilyen köretnek tovább használni pl rizibizinek, vagy más párolt zöldséggel, gombával összekeverni.

Persze natúrnak is jó, de mi szeretjük zöldségesen.

Mindig teszek rá frissen vágott petrezselyemzöldet.

2014. júl. 17. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Én se főzök rizst, de a páromnak alapélelmiszere :) Rizses napjain 30 deka rizst fogyaszt. Szigorúan kerekszeműt, ragacsosan :) Lelkes lett a 3. hozzászóló forróvizes technikáját hallván, majd kipróbálja.

A régi időkben szinte mindig leragadt a rizs és sikálhattuk a lábost. Lehet, hogy a ragacsosság mint alapfeltétel esetén eleve nehéz a dolog, ezért használnak a japánok rizsfőzőt? Mindenesetre ő is megtalálta a megoldást, mikróban főz rizst, a nagy jénai tálunkba belefér 30 deka rizs és négyszeres mennyiségű víz, kis só, 32 perc alatt elkészül maxon (800-1000W, időben változó, kimértük). Nagyon kényelmes, tuti módszer, nekünk bejött. Azt nem tudom, hogy pergős rizst hogyan kell, azt ki nem állhatjuk.

2014. júl. 17. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi mindenkinek a választ! :)

Úgy döntöttem, hogy inkább itthon kísérletezem ki az első rizsfőzésem. Inkább vettem tasakos rizst, megtette erre az alkalomra. Valahogy nem volt merszem náluk elcseszni. :D

Holnap az itt szerzett tapasztalataimmal nekiállok a rizsfőzésnek. Köszi még egyszer! :)

2014. júl. 19. 13:19

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!