Hogyan kell rizst főzni?
hát az attól függ milyen rizst akarsz:
Elsőnek át kell válogatni
anyum az kis olajon megpiritja egy picit, majd felönti vízzel, sózza, lefedi és megfőzi.
Én az átválogatás után egy szitában átmosom egy párszor, amig már nem olyan csúnya fehér a víz, beteszem egy jénaiba, majd 2-szer annyi vizet öntök rá mint ami a rizs (bögrével szoktam kimérni a rizst, egy 3dl-es bögrének a fele elég egy étkezésre nálam)
kis só, megkeverem (amilyen sósra akarod olyan sósnak kell lennie a víz ízének)
és berakom a mikróba 10 percre. Ha lejárt átkeverem, megnézem hogy puha e, ha nem és kell öntök hozzá egy kis vizet és még 5 perc
Hat en se mosni nem szoktam, se átválogatni.
Pici vajon megpiritom, aztan fel öntöm dupla mennyiségű hideg vízzel. Pici so bele, aztan lassú tűzön felforralom. Amikor forr, lezárom es 10-15 percig rajta hagyom a fedot.
Alap:
Megpirítom olajon, felengedem 2x-es mennyiségű vízzel és letakarva főzöm, néha megkeverem.
Ritkább, finomabb:
Rízshez teszek egy fej vöröshagymát vagy egy felet(attól függ mennyi rízst főzök. Öntök hozzá egy kis fehérbort ésa boron+olajon megpirítom. Majd felöntöm a 2x-es mennyiségű vízzel.
Megtöltesz egy poharat kb 2dl sima rizzsel
1 evőkanál olajon kb pirítod 3 percet és kevergeted
felöntöd 2x annyi mennyiségű vizzel
ráteszed a fedőt
Leveszed takarékra a gázt a legkisebb lángra
20 percig főzöd
Nem kevergeted, nem veszed le a fedőt, nem teszel bele sót
Tökéletes lesz, nem ég oda
Mindennap rizst főzök, testépítő vagyok .D
# 2/8
mi is csak azért válogatjuk át, mert nem egyszer volt hogy kis kavics darab volt a rizsben (még a tasakos rizsnél is előfordult)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!