Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell rizst főzni?

Hogyan kell rizst főzni?

Figyelt kérdés
Tudom hogy ez egy elég alap dolog de én nem főztem sose és most senki nincs itthon és csak pénzt hagytak itthon rendes ebédet meg nem és a pénzt nem lehet megenni... Elég sürgős lenne. A válaszokat előre is köszönöm :)

2014. júl. 6. 10:15
 1/10 anonim ***** válasza:

hát az attól függ milyen rizst akarsz:

Elsőnek át kell válogatni

anyum az kis olajon megpiritja egy picit, majd felönti vízzel, sózza, lefedi és megfőzi.


Én az átválogatás után egy szitában átmosom egy párszor, amig már nem olyan csúnya fehér a víz, beteszem egy jénaiba, majd 2-szer annyi vizet öntök rá mint ami a rizs (bögrével szoktam kimérni a rizst, egy 3dl-es bögrének a fele elég egy étkezésre nálam)


kis só, megkeverem (amilyen sósra akarod olyan sósnak kell lennie a víz ízének)


és berakom a mikróba 10 percre. Ha lejárt átkeverem, megnézem hogy puha e, ha nem és kell öntök hozzá egy kis vizet és még 5 perc

2014. júl. 6. 10:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Hat en se mosni nem szoktam, se átválogatni.

Pici vajon megpiritom, aztan fel öntöm dupla mennyiségű hideg vízzel. Pici so bele, aztan lassú tűzön felforralom. Amikor forr, lezárom es 10-15 percig rajta hagyom a fedot.

2014. júl. 6. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
köszi a választ :) kb. 20 perc-ig kell főzni ugye? (13 éves vagyok mást rendesen megcsinálok pl bueno tortát stb de az ilyen könnyűeket nem :D) nagyon sokat segítettél :)
2014. júl. 6. 10:30
 4/10 A kérdező kommentje:
jah jó mind1 2. válaszoló már válaszoltál erre a kérdésre is csak nem láttam mert épp írtam :)
2014. júl. 6. 10:32
 5/10 anonim ***** válasza:
Ha a válasz még nem túl késő: nem előfőzött, nem zacskós jázmin- vagy basmati rizst érdemes venni (ha köretnek lesz). Mosás nélkül nyugodtan mehet 2 csésze rizs (kb. 0,5 liter) az olajra a lábosban, kicsit pirítod, sózod, majd 2x ennyi vízzel felöntöd, nagylángon, kevergetés mellett felforralod a vizet, majd a lehető legkisebb lángra/teljesítményre teszed a tűzhelyen, időnként megkavarod, és addig főzöd, amíg a vizet majdnem teljesen felszívta/elpárolgott stb. Ekkor lekapcsolod, félig letakarhatod, és pár perc alatt a marad víznek is annyi, kész van. :)
2014. júl. 6. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Alap:

Megpirítom olajon, felengedem 2x-es mennyiségű vízzel és letakarva főzöm, néha megkeverem.


Ritkább, finomabb:

Rízshez teszek egy fej vöröshagymát vagy egy felet(attól függ mennyi rízst főzök. Öntök hozzá egy kis fehérbort ésa boron+olajon megpirítom. Majd felöntöm a 2x-es mennyiségű vízzel.

2014. júl. 6. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Ja igen, a sózást mind2-nél kihagytam véletlen.
2014. júl. 6. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Megtöltesz egy poharat kb 2dl sima rizzsel

1 evőkanál olajon kb pirítod 3 percet és kevergeted

felöntöd 2x annyi mennyiségű vizzel

ráteszed a fedőt

Leveszed takarékra a gázt a legkisebb lángra

20 percig főzöd

Nem kevergeted, nem veszed le a fedőt, nem teszel bele sót

Tökéletes lesz, nem ég oda

Mindennap rizst főzök, testépítő vagyok .D

2014. júl. 6. 11:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

# 2/8


mi is csak azért válogatjuk át, mert nem egyszer volt hogy kis kavics darab volt a rizsben (még a tasakos rizsnél is előfordult)

2014. júl. 6. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :)
2014. júl. 6. 18:12

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!