Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tudnatok nekem mondani gyorsan...

Tudnatok nekem mondani gyorsan rizi-bizi receptet?

Figyelt kérdés
Amihez nem kell hagymat piritani,nem kell külön a borsot kifözni meg ilyen felesleges hülyesegek. aranyokkal. mondjuk rizspiritas,aztan ra a borso es keszre fözzük vmi ilyesmi.so,bors. mennyi viz kell?

#rizi-bizi
2014. jún. 28. 20:22
 1/6 anonim ***** válasza:
Egy bögre rizs, 3 bögre víz, 1 bögre mirelit borsó (vagy friss), 1 lapos evőkanál só. Felforralod, főzöd 12 percig fedő alatt. Utána szűrőbe öntve csap alatt átöblíted, és beleszórsz 1 kiskanál sót vagy 1 teáskanál ételízesítőt és fél kiskanál borsot, estelg majorannát ha szereted és petrezselymet, óvatosan összekevered. Egyszerű és jó.
2014. jún. 28. 20:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Uhh,nagyon köszi a gyors receptet. De ha nem szüröm le az sem baj ugye? :)
2014. jún. 28. 20:35
 3/6 anonim ***** válasza:
De, mindenképpen szűrd le, mert akkor nem lesz pergős, hanem trutyis, vagy szalonnás! kell a szűrő.
2014. jún. 28. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Mert ha kevesebb vízben teszed fel, akkor meg nő a főzési idő, és ha sima rizst használsz, sosem lesz az igezi, ccsak max, ilyen drága előgőzölt rizzsel. Ezzel a szűrős módszerrel pedig a legolcsóbb rizs is tökéletes lesz.
2014. jún. 28. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Én mindig párolva csinálom a rizst, és a rizi-bizit is ugyanígy, csak borsóval.

Kevés olajon megpirítod a rizst, megszórod sóval, és kb 1,5-2 x közötti mennyiségű vízzel felöntöd, ízlés szerinti mennyiségű borsót teszel bele, lefedve párolod kb 10 percig, majd lezárod.

2014. jún. 28. 21:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha nem akarod szűrni, akkor sajnos időt kell rá szánni, hogy főzés előtt lepirítsd róla a keményítőt, különben egy maszlagot kapsz.


Tehát vagy főződ, (bő vízben, minimum 3-4-szeresben) és utána szűröd, öblíted,

vagy olajon lepirítod, forró vízzel felengeded (attól függően milyen rizs, A, B, azon belül milyen minőség, 1,8-2,3 -szoros mennyiséggel) és akkor annyi vizet vesz fel, hogy ne kelljen szűrni, és pergős is lesz, ha jól le volt pirítva.


Értelem szerűen a gyengébb minőségű rizs vesz fel kevesebb vizet, a jobb többet. (Pl A-s riceladn, simán felvesz 2,2-t, előtte jól lepirítva)


Ha borsót is akarsz beletenni, akkor a felöntővízbe tedd bele, pláne, ha mirelit, hogy a felöntés idejére már az is forró legyen, le hűtse le a vizet.

Aztán a felöntővizet úgy ahogy van, borsóstól ráöntöd a rizsre, és fedőt teszel rá.


Párolás közben 1-szer nem árt megkeverni, mert a borsó amúgy feljön a tetejére, és nem egyenletesen lesz benne.

És utólag, ha a rizs már az összes vizet felszívta, nehezebb belekeverni.

2014. jún. 29. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!