Tudnatok nekem mondani gyorsan rizi-bizi receptet?
Én mindig párolva csinálom a rizst, és a rizi-bizit is ugyanígy, csak borsóval.
Kevés olajon megpirítod a rizst, megszórod sóval, és kb 1,5-2 x közötti mennyiségű vízzel felöntöd, ízlés szerinti mennyiségű borsót teszel bele, lefedve párolod kb 10 percig, majd lezárod.
Ha nem akarod szűrni, akkor sajnos időt kell rá szánni, hogy főzés előtt lepirítsd róla a keményítőt, különben egy maszlagot kapsz.
Tehát vagy főződ, (bő vízben, minimum 3-4-szeresben) és utána szűröd, öblíted,
vagy olajon lepirítod, forró vízzel felengeded (attól függően milyen rizs, A, B, azon belül milyen minőség, 1,8-2,3 -szoros mennyiséggel) és akkor annyi vizet vesz fel, hogy ne kelljen szűrni, és pergős is lesz, ha jól le volt pirítva.
Értelem szerűen a gyengébb minőségű rizs vesz fel kevesebb vizet, a jobb többet. (Pl A-s riceladn, simán felvesz 2,2-t, előtte jól lepirítva)
Ha borsót is akarsz beletenni, akkor a felöntővízbe tedd bele, pláne, ha mirelit, hogy a felöntés idejére már az is forró legyen, le hűtse le a vizet.
Aztán a felöntővizet úgy ahogy van, borsóstól ráöntöd a rizsre, és fedőt teszel rá.
Párolás közben 1-szer nem árt megkeverni, mert a borsó amúgy feljön a tetejére, és nem egyenletesen lesz benne.
És utólag, ha a rizs már az összes vizet felszívta, nehezebb belekeverni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!