Mi a konkrét magyarázata annak, hogy a sült húsnak jobb íze van mint a nyersnek?
Ez azért nem minden esetben van így, a lazac szerintem jobb nyersen :P
De az átlaghús elég rágós nyersen, bármilyen is lenne az íze, az állaga miatt nem lenne jó nekünk. S az ember megszokta a sót és fűszereket s azt is, hogy nagyon ritkán eszik nyers húst. A nem házi vagy vad nekem fűszerezve is elég ízetlen tud lenni, nem is eszem. Úgyhogy szerintem ez összetett dolog, több tényezőből áll össze.
A hús fehérje és cukortartalma lép egymással reakcióba egy karamellizációhoz hasonló folyamatban, amit Maillard reakciónak neveznek.
Itt a részleteket is elolvashatod: [link]
Az ember nem igazán ragadozó, sem elrágni, sem megemészteni nem tudja a húst. Megfőzve, sütve viszont az emésztési folyamat egy részét már elvégezték helyette, így megbírkózik a feladattal.
Ha más nem, tudat alatt az ember tudja, hogy a nyers cucc egyrészt veszélyes, hiszen sokkal több esély arra hogy romlott, másrészt nehezen fogyasztható, harmadrészt kisgyerek korától ehhez van szokva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!