Milyen diós sütit süssek daráltdióbol karácsonyra?
Karácsonyi csíkos torta
Hozzávalók (-):
1 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál zselatin
6 dl tejszín
5 db tojás
10 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
6 dkg darált mák
6 dkg darált dió
Linzer tészta:
1 evőkanál kandírozott narancshéj
3 dkg porcukor
9 dkg finomliszt
6 dkg vaj vagy sütőmargarin
Krém:
10 dkg darált dió
10 dkg darált mák
20 dkg vaj vagy sütőmargarin
1 csomag vaníliás pudingpor
12 dkg kristálycukor
5 dl tej
2 db narancs
Elkészítése:
A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a cukor egyharmadával, hozzáadom a lisztet, majd lazán belekeverem a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kétfelé osztom, az egyikbe darált mákot, a másikba darált diót keverek. A tésztákat sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe öntöm úgy, hogy egyik felébe a diós, másik felébe a mákos massza kerüljön. A piskótát előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. A diós és a mákos piskótát hosszában 4-4 csíkra vágom. A diós lapot megkenem a diós krémmel, a mákosat a mákossal, majd kettesével egymásra fektetem. Egy órára hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megdermedjen. A töltött piskótákból 3-4 mm-es csíkokat vágok, és váltakozva kibélelek egy gömbölyű formát, (egy diós csík mellé egy mákosat teszek). A tejszínt kemény habbá verem, és a feloldott zselatinnal együtt óvatosan a narancsos krémhez keverem, majd a krémmel megtöltöm a piskótával kibélelt formát. Az omlós tésztát megkenem baracklekvárral, és befedem vele a tortagömböt, (ha kiborítom, ez lesz az alja). Hűtőszekrényben legalább 3 órát pihentetem, majd egy kerek tálra borítom. A csíkos torta annyira mutatós, hogy különösebb díszítést nem igényel. Linzer tészta: a vajat vagy sütőmargarint elmorzsolom a liszttel, majd a porcukorral és a kis kockákra vágott narancshéjjal tésztává gyúrom. Sütőlapon akkorára nyújtom, mint a tortaforma alja. Közepes lángon 10-12 percig sütöm. Krém: a narancsokat meghámozom, a húsukat apróra vágom. A krémhez a pudingport elkeverem a cukorral, apránként beleöntöm a tejet, és sűrűre főzöm. Gyakran megkeverve langyosra hűtöm, majd 3 részre osztom. Az elsőbe 7 dkg vajat vagy sütőmargarint és a darált mákot, a másodikba ugyanannyi vajat vagy sütőmargarint és a darált diót keverem. A harmadikba az összevágott narancs kerül.
Nagyon fino ,könnyű,és nem bonyolult elkészíteni csak túl részletes a leírás :):)
Diós habos
Tészta: 4 db tojássárgája, 20 dkg porcukor, 10 evőkanál víz – ezeket jól kikeverem, majd beleszórok 15 dkg darált diót, 20 dkg lisztet (a lisztbe teszek 1 csomag sütőport is). A 4 tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a tésztába.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd beleöntöm a masszát és előmelegített sütőben 200 fokon fél óráig sütöm. Ha kész kiborítom egy tálcára hűlni.
Krém: 3 db tojássárgáját, 3 ek lisztet beleöntöm 2,5 dl tejbe habverővel csomómentesre elkavarom, majd sűrű krémet főzök belőle. Félreteszem, hagyom kihűlni. 1 db Rama kockát kikeverek 15 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverem. 5 dkg diót apróra vágok, majd beleteszem a főzött krémbe. A tészta tetejére simítom, majd hűvösre teszem.
1 doboz Hulala tejszínt felverek és ezt is rásimítom a sütire.
Tetejére darált diót szórok és beteszem a hűtőbe kis időre, mert akkor könnyebben lehet szeletelni.
Nálunk ez a favorit és nagyon könnyű elkészíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!