Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Igazán jó töltött csirke...

Igazán jó töltött csirke receptet leírnátok nekem?

Figyelt kérdés
2009. dec. 14. 10:26
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Hozzávalók:


* 1 csirke (kb.1,5 kg),

* 4 kemény tojás,

* 2 közepes hagyma,

* 15 dkg sampinyon gomba,

* 1 nagy csokor petrezselyem,

* a csirke mája,

* 60 dkg vegyes leveszöldség,

* 2 gerezd fokhagyma,

* 2 evőkanál olaj,

* 10 dkg búzadara,

* 1 tojás,

* 5 dkg szeletelt szalonna (bacon),

* 1-1 mokkáskanál szárított majoránna és kakukkfű,

* 1 dl száraz fehérbor


Elkészítés



1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, zsírzóját kivágjuk, hasüregét fél órára besózzuk. Bőrét a mellén és a comboknál óvatosan fellazítjuk. A kemény tojásokat meghámozzuk, lereszeljük vagy pici kockákra vagdossuk. A hagymákat meghámozzuk, az egyiket finomra vágjuk, a másikat vastag gerezdekre. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, összevagdaljuk. A májat leöblítjük, a hártyákat, inakat eltávolítjuk, a májat elkaparjuk. A leveszöldséget megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.


2. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a gombát, 5 percig pároljuk, hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a májat, a kemény tojáskockákat, a búzadarát, a tojást, a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Nem túl szorosan a csirke hasüregébe és a fellazított mellbőr alá töltjük, a nyílásokat sűrű öltésekkel bevarrjuk. A szárnyvégeket hátrahajtjuk, a lábakat vékony zsineggel összekötjük, azaz a madarat „formára igazítjuk”.


3. A csirkét mély sütőedénybe tesszük, a mellét betakarjuk a szalonnaszeletekkel. Mellé dobjuk a zöldségeket, a fokhagymát, a hagymagerezdeket, megszórjuk a fűszerekkel, kissé megsózzuk, aláöntjük a bort, lefedjük, és a sütőben, mérsékelt tűzön (180 Celsius-fok, gázsütő: 2. fokozat) 1 órán át pároljuk. 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) kapcsolunk, lehántjuk a szalonnát, és levével gyakran meglocsolva további 20-25 percig, pirosra sütjük a csirkét.


4. Tálra emeljük, 15 percig pihentetjük, eltávolítjuk a zsinegeket-cérnákat, és csak az asztalnál daraboljuk. A vele párolt zöldséget leszűrjük, külön tálban kínáljuk. Sült hasábburgonya, ecetes savanyúság, savanykás befőtt illik hozzá.

2009. dec. 14. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:
köszönöm. még egy kérdés, mi a zsírzója és hogy kell kivágni?
2009. dec. 14. 11:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
A csirke fenekénél van,én leszoktam vágni az egész seggét,de van aki csak a tetejét.Remélem felismered...
2009. dec. 14. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
igen, így már tudom, az a "bütyök" :) köszönöm
2009. dec. 14. 12:27
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia ! én is leírom,hogy én hogy szoktam töltöttcsirkét

készíteni.

egy kb. másfél kg-os pipit a gerince mellett kettévágom.

a két fél csirkét könnyebb megtölteni és jobban át is sül.

töltelék: négy szikkadt zsömlét felkockázok, megöntözöm kevés tejjel, hagyom hadd szívja magát.morzsálódósnak kell lennie.ha mégid sok lett volna a tej, ki kell kézzel

nyomkodni belőle.

egy közepes hagymát apróra vágva kevés zsíron megdinsztelek, hozzáadok úgy 20 dkg körüli vékonyra szelt

gombát, finoman sózóm, puhára párolom.vissza a zsömlékhez

szóval szétmorzsoltuk, hozzáütünk 1-2 tojást egy csomó

aprított petrezselymet ,delikátot ,bőven őrölt borsot.

a zsírjára pirított gombára öntöm, és kevergetve addig sütöm amíg látszik, hogy már nem híg.megvárom, míg kihűl

és a fél pipik fellazított bőre alá gyömiszkélem.szépen

kézzel is ellapogatom,hogy mindenhova jusson mell-comb alá szépen.a széleknél a bőrt hústűvel letűzüm, igy nem tud a töltelék kibújni.egy nagy zsírozott tepsibe fektetem bőrrel felfelé.a bőrös felüket is megkenem zsírral és zutty a sütőbe. bő egy óra a sütési ideje, de nem árt néha meglesni.félidő magasságában, mikor már

feszül a pipi bőre, érdemes hústűvel megböködni.meg is kell egy kicsit mozgatni, hogy ne ragadjon le.

ha szép piros a bőre akkor kész.Hidegen is nagyon finom.

üdv:-eri-

2009. dec. 14. 12:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:
köszönöm Eri.
2009. dec. 14. 13:03
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia! még eszembe jutott, hogy meg lehet bolondítani a tölteléket, ha egy kis sovány füstölt szalonnával kezdjük

a tölteléket, szóval -szalonna kisül,rá a hagyma, utána a

a gomba, végül zsömimassza.persze ilyenkor a sózással óvatosan.ez is egy változat.

Jó főzöcskézést.

üdv:-eri-

2009. dec. 14. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm Eri. nálunk ez lesz Szenteste 28/L
2009. dec. 14. 14:08
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Üdvözöllek kedves kérdező!Örülök ,hogy segíthettem a karányonyi menü megtervezésében.

Kívánok Neked és kedves családodnak is sok-sok szeretettel teli békés,boldog Karácsonyt!

pusz:-erimami_

2009. dec. 16. 07:15
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!