Igazán jó töltött csirke receptet leírnátok nekem?
Hozzávalók:
* 1 csirke (kb.1,5 kg),
* 4 kemény tojás,
* 2 közepes hagyma,
* 15 dkg sampinyon gomba,
* 1 nagy csokor petrezselyem,
* a csirke mája,
* 60 dkg vegyes leveszöldség,
* 2 gerezd fokhagyma,
* 2 evőkanál olaj,
* 10 dkg búzadara,
* 1 tojás,
* 5 dkg szeletelt szalonna (bacon),
* 1-1 mokkáskanál szárított majoránna és kakukkfű,
* 1 dl száraz fehérbor
Elkészítés
1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, zsírzóját kivágjuk, hasüregét fél órára besózzuk. Bőrét a mellén és a comboknál óvatosan fellazítjuk. A kemény tojásokat meghámozzuk, lereszeljük vagy pici kockákra vagdossuk. A hagymákat meghámozzuk, az egyiket finomra vágjuk, a másikat vastag gerezdekre. A gombát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk. A petrezselymet leöblítjük, összevagdaljuk. A májat leöblítjük, a hártyákat, inakat eltávolítjuk, a májat elkaparjuk. A leveszöldséget megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.
2. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a gombát, 5 percig pároljuk, hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a májat, a kemény tojáskockákat, a búzadarát, a tojást, a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Nem túl szorosan a csirke hasüregébe és a fellazított mellbőr alá töltjük, a nyílásokat sűrű öltésekkel bevarrjuk. A szárnyvégeket hátrahajtjuk, a lábakat vékony zsineggel összekötjük, azaz a madarat „formára igazítjuk”.
3. A csirkét mély sütőedénybe tesszük, a mellét betakarjuk a szalonnaszeletekkel. Mellé dobjuk a zöldségeket, a fokhagymát, a hagymagerezdeket, megszórjuk a fűszerekkel, kissé megsózzuk, aláöntjük a bort, lefedjük, és a sütőben, mérsékelt tűzön (180 Celsius-fok, gázsütő: 2. fokozat) 1 órán át pároljuk. 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) kapcsolunk, lehántjuk a szalonnát, és levével gyakran meglocsolva további 20-25 percig, pirosra sütjük a csirkét.
4. Tálra emeljük, 15 percig pihentetjük, eltávolítjuk a zsinegeket-cérnákat, és csak az asztalnál daraboljuk. A vele párolt zöldséget leszűrjük, külön tálban kínáljuk. Sült hasábburgonya, ecetes savanyúság, savanykás befőtt illik hozzá.
Szia ! én is leírom,hogy én hogy szoktam töltöttcsirkét
készíteni.
egy kb. másfél kg-os pipit a gerince mellett kettévágom.
a két fél csirkét könnyebb megtölteni és jobban át is sül.
töltelék: négy szikkadt zsömlét felkockázok, megöntözöm kevés tejjel, hagyom hadd szívja magát.morzsálódósnak kell lennie.ha mégid sok lett volna a tej, ki kell kézzel
nyomkodni belőle.
egy közepes hagymát apróra vágva kevés zsíron megdinsztelek, hozzáadok úgy 20 dkg körüli vékonyra szelt
gombát, finoman sózóm, puhára párolom.vissza a zsömlékhez
szóval szétmorzsoltuk, hozzáütünk 1-2 tojást egy csomó
aprított petrezselymet ,delikátot ,bőven őrölt borsot.
a zsírjára pirított gombára öntöm, és kevergetve addig sütöm amíg látszik, hogy már nem híg.megvárom, míg kihűl
és a fél pipik fellazított bőre alá gyömiszkélem.szépen
kézzel is ellapogatom,hogy mindenhova jusson mell-comb alá szépen.a széleknél a bőrt hústűvel letűzüm, igy nem tud a töltelék kibújni.egy nagy zsírozott tepsibe fektetem bőrrel felfelé.a bőrös felüket is megkenem zsírral és zutty a sütőbe. bő egy óra a sütési ideje, de nem árt néha meglesni.félidő magasságában, mikor már
feszül a pipi bőre, érdemes hústűvel megböködni.meg is kell egy kicsit mozgatni, hogy ne ragadjon le.
ha szép piros a bőre akkor kész.Hidegen is nagyon finom.
üdv:-eri-
Szia! még eszembe jutott, hogy meg lehet bolondítani a tölteléket, ha egy kis sovány füstölt szalonnával kezdjük
a tölteléket, szóval -szalonna kisül,rá a hagyma, utána a
a gomba, végül zsömimassza.persze ilyenkor a sózással óvatosan.ez is egy változat.
Jó főzöcskézést.
üdv:-eri-
Üdvözöllek kedves kérdező!Örülök ,hogy segíthettem a karányonyi menü megtervezésében.
Kívánok Neked és kedves családodnak is sok-sok szeretettel teli békés,boldog Karácsonyt!
pusz:-erimami_
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!