Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen bevált tej karamella...

Milyen bevált tej karamella receptet ismertek?

Figyelt kérdés
2009. dec. 6. 10:13
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A cukrot felolvasztom, apránként hozzáöntöm a tejet. Ha forr, belekeverem a vajat. Együtt is főzöm, amíg a massza megfelelő állagú nem lesz (ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy egy átlátszó falú pohárba hideg vizet töltök, és belecseppentek - akkor jó, ha a csepp golyó alakú marad és így ér le a pohár aljára). Vigyázat, ha túl sokáig van főzve, széttöredezik - ha kevés ideig, akkor nem szilárdul meg. A kész masszát vajjal kikent alutepsibe simítom, és pár óra múlva, teljes szilárdulás után kockára vágom.


Szerintem ez jó, és aki írta annak gondolom bevállt, de én még nem próbáltam.

Próbáld ki és írd meg milyen lett. :-)

2009. dec. 6. 10:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :) Várok még pár receptet azért, mert valahol olvastam olyat is, amibe tejszín kell, csak nem tudom hol. Aki szokott készíteni, még azt írja meg, hogy milyen lábosban érdemes készíteni, amiben nem ragad le.
2009. dec. 6. 10:48
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

(Előző vagyok).

Mi egyszer csináltaunk tepsibe, hogy alufóliával kibéleltük, és sütőbe raktuk. De ez csak sima cukor volt.

Utána Tefal edénybe. (Palacsintasütőbe.) Abba nem ragadt le egyáltalán.Utána is simán le lehetett venni róla.

2009. dec. 6. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom! )


Hozzávalók:

50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.


Elkészítés:

A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük.

A tejszínes karamellát fémdobozba vagy alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.


Én ezt meg is csináltam, isteni lett, mint az igazi bocicukor (milli 2x2 dl tejszínt használtam), lemértem az időt, pontosan 1óra 20perc volt a főzési ideje nálam. AMC-hez hasonló (berghoff) lábasban csináltam fedő nélkül, nem is kavargattam nagyon.

2009. dec. 7. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
ja vaniliarúd helyett egy csomag vaniliáscióukrot használtam.
2009. dec. 7. 13:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Szia! Köszi szépen :) Akkor elég sokáig kell főnie, jó is, hogy írtad, különben kétségbe estem volna, hogy még nem sűrűsödik :)
2009. dec. 7. 15:33
 7/8 anonim ***** válasza:
2009. dec. 8. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Helló! Mamám karamellás nápolyit szokott készíteni, de mindig lenegyelországból hozza hozzá a fél literes cukrozott sűriített tejet, abból kettőt szokott egy fazákba tenni, és 2 órán át kis lángon kavargatva főzi, amig barna jó sűrű karamella nem lesz belőle, majd előre vásárolt nápolyi lapokat megken vele és kész.
2009. dec. 9. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!