Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy készülhetett ez a szilvab...

Hogy készülhetett ez a szilvabefőtt?

Figyelt kérdés

Nagyon régen nagymamám csinált szilvabefőttet,aminek a leve nem is lé volt,hanem ilyen majdnem kocsonyás állagú.

Én is próbáltam,de sima befőtt nekem mindig folyékony levű,ha zselésitőt teszek bele,akkor már meg se moccan.

Az meg a kocsonya és a folyékony között volt fél úton,és biztos nem tett bele bolti zselésitőt,szegények voltunk,nem jutott olyanra.

Hogy csinálhatta?



2014. jan. 17. 12:03
 1/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nem csinálta, csak sok évig állt. Egyszer ettem én is ilyet a mama kamrájából, isteni volt. Ott találtam 8 éves szilvalekvárt is, ami egyszerűen utánozhatatlan.


Szóval szerintem csak valahogy hátra került, és évekig megmaradt.

2014. jan. 17. 12:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem,neki mind ilyen volt,mármint a szilva.A többi befőttnek sima folyékony volt a leve.

És sosem tudott annyit csinálni,hogy maradjon következő évre is (pedig többszáz üveggel főzött be mindenfélét,de 5 gyerekkel,10 unokával...)

2014. jan. 17. 12:36
 3/9 anonim ***** válasza:
Ismerek egy olyan módszert, hogy a kimagozott szilvából egy réteget az üveg aljára tesznek, erre jön 5-6 ek cukor, újra egy réteg szilva, majd megint cukor, amig tele nem lesz az üveg. Akkor lefedve 1-2 napig állni hagyják, és amikor kezd levet engedni, akkor szorosan lezárják és legalább 3-4 hónapig érlelik. Nem kell sem felfözni, sem tartósítószer bele. Ennek egész sürü leve lesz és a szilvája meg kicsit mintha aszalt lenne, nem pedig megfött.
2014. jan. 17. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

Én tavaly tettem el először szilvát, nekem picit kocsonyás lett a leve. Beleraktam a szilvát egészben az üvegbe, felöntöttem vízzel, aztán a vizet leöntöttem róla, megmértem, literenként 30 dkg cukrot adtam hozzá, meg kis szegfűszeget, fahéjat (de ez el is maradhat, nincs szerintem köze a kocsonyássághoz). A szilvát főztem benne néhány percig. Utána visszaraktam az üvegekbe, a levébe szalicilt kevertem és rámertem. Utána kicsit még dunsztoltam is rajta.


Nem a szó szoros értelmében kocsonya lett a leve, folyékony, de a többi befőttéhez hasonlítva határozottan kocsonyásabb az állaga. Nem tudom, erre gondoltál-e?

2014. jan. 17. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A kérdező kommentje:

Csak akkor fog kiderülni,amikor kipróbálom.

De igen,kicsit kocsonyás leve volt.

Sajnos azt sosem láttam hogy készül,mindig éjjel főzött be,hogy ne legyünk láb alatt :)

Nem ettem kb 10 éve olyat,most jutott eszembe.

Nyárig összegyűjtök pár verziót,hátha az egyik az igazi lesz,két fánk is van,roskadásig volt tavaly is,én meg képes voltam csak lekvárt főzni (azt viszont megtanitott olyan igazi nagymamaféle lekvárra).

Amit te irtál harmadik válaszoló,azt mindenképp kipróbálom.

2014. jan. 17. 13:24
 6/9 anonim ***** válasza:

Sok sikert hozzá.


Amire nem árt odafigyelni (saját tapasztalat), hogy mielött leszeded a szilvát, elött legalább egy napig ne legyen esö, mert akkor megromlik.

Megmagyarázni nem tudom, mert utána eleve megmossa az ember, de sok éves megfigyelés, hogy ha esö után lesz leszedve, akkor nem áll el rendesen.

2014. jan. 17. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Igen,ezt tudom,más gyümölcsöt is csak esőmentes napok után tiszta kézzel,többször kezet mosva,fertőtlenitett edényekben pucolva,nem egyet-egyet bekapva és összenyálazva a többit.

Rég voltam kezdő háziasszony,csak ez a kicsit kocsonyás befőtt most jutott eszembe.

köszönöm a válaszokat

2014. jan. 17. 15:43
 8/9 anonim ***** válasza:
A 3-as félét én is kipróbálom majd! Az utolsó réteg a tetején cukor lesz?
2014. jan. 17. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:

Én tennék a tetejére is cukrot,hogy a felső réteg szilvát is érje,így gyakorltilag minden szemet körülölel a cukor.

És valószinű hűvös helyen kell érlelni 2 napig. (maradt már kinn cukros szilvám,1 nap után nagyon büdös 30 fokon nyáron,felbuggyant)

2014. jan. 17. 15:57

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!