Milyen tippek, trükkök vannak, hogy az egyszerű, olcsó ételek menőnek tűnjenek?
Háttérsztori: spórolnunk kell, mert jelenleg nincs munkám, ezért most mindig főzök, lehetőleg viszonylag olcsó dolgokat. Tegnap bolognai pennét, amit tepsiben összesütöttem egy kicsit (így eltitkolva, hogy a hús felét kispóroltam), és mivel volt itthon valami pocsék ízű paradicsom, rákarikáztam a sajt alá, hogy fogyjon. Kevesebb sajtot is raktam, mint szoktam.
A végeredmény pedig valami hihetetlenül jól nézett ki, tényleg mintha valami menő étteremben készült volna. És nem csak én láttam így, a fiúk is megdicsérték, hogy mennyire jól néz ki (pedig általában, mivel farkaséhesek, csak belapátolják gyorsan).
Szóval milyen ilyen ötletek vannak még? A paradicsomkarikázás bevált, de más meg nem jut eszembe :(
Rakott ételekre ha nem futja sajtra akkor nyers burgonyát szoktam reszeleni és ez az utolsó réteg : szépen megpirul a tetjén kicsit olyan minha chips lenne./nagy lyúku reszelön /
Rántott ételeket : a zsemlemorzsába : száritott füszerek ,szezámmag , sajt ,
Palacsinta : a tésztába kevés kakópor keverve ,vagy reszelt csoki ,kókuszreszelék ,
Fánkot : pudingal mrgtölteni
burgonya pürébe : keverhetsz friss füszereket ,
rízs : zöldségekkel ,vagy konzerv babbal összefőzni
Fasirt: 1 kis sajtkockát gyúrj bele
Valamennyit tudsz spórolni a rakott ételeknél, hogy kicsit több rizst teszel bele, mint eddig.
A rakott káposzta tetejét nem szükséges tejföllel borítani, ha tojást elkavarsz símára és azt öntöd a tetejére, valamivel esetleg olcsóbban jössz ki, mint a normál tejföllel-tejszínnel.
Jaa! Tojás! Nálunk van olyan maszek zöldséges, aki 4-5 Ft.-tal is olcsóbban adja a tojást, ha viszel neki üres dobozt. Nézz szét, nálatok esetleg van-e ilyen.
Pékségek üzletei zárás előtt, vagy másnap már árengedménnyel adja a kimaradó-kimaradt kenyér és péksüteményeket. Ha ilyet veszel, és nem a napi frisset, az még tökéletesen ehető.
Ha pedig egészen szárazat kapsz, szinte ajándék áron, érdemes hazavinni, a sütőben még ha kell egy kicsit szárítol rajta és megtöröd házi készítésű zsemlemorzsának.
Kb. egy jó hete, hogy 1 tojásból kavartam híg nokedli-sűrű palacsinta tésztát, valahol a kettő között, és abba mártottam a "rántani való" husit, ill. a "rántott karfiolt". Mivel nem akartam pepecselni a liszt-tojás-zsemlemorzsa variációval.
Azóta rájöttem, nemcsak időmegtakarítás, de jelentősen olcsóbb is, mivel 1 tojással több panírt tudsz készíteni, kikavarni ezzel a módszerrel, mint amennyi husit, akármit hagyományos módon tudsz beforgatni 1 felvert tojásba.
szeretem szépen tálalni az ételeket, nálam ez jön be spórolásnak:)
Rízst feles poharakba simítom és úgy borítom a tányér szélére kis halmokban
Krumplipürébe főtt céklát keverni vagy rukkolaleveleket
Metélőhagymával díszíteni az ételt, vagy piros arannyal, vagy pirospaprikával lényeg az, hogy jó színe legyen
Tejföl helyett sokszor joghurtot használok
Nagyon-nagyon "menőnek" nézett ki (és ráadásul ízlett is és lakatató is volt)
Fehér-káposztából készítettem párolt káposztát, amiből maradt valamennyi, ezért másnap megtöltöttem vele a palacsintát. (Vagy négyrét hajtod, vagy kockára, hogy a végeit visszadugod).
Aztán jött az ötlet, hogy mások esetenként kirántják a palacsintát, ezért bepaníroztam és megsütöttem.
Mikor láttam, hogy pont úgy néz ki, mint egy tenyérnyi rántott husi, készítettem mellé egy kis hagymás törtkrumplit köretként, és volt itthon cékla is.
Kedves egészségedre, remélem nálad is lesz olyan sikere, mint ahogy nekem tetszett.
Egyébként elárulom, az egész úgy indult, hogy palacsintát akartam enni, de semmi olyasmi nem volt itthon (még fahéj, vagy kakakó sem), amit rakhattam volna bele. A dinsztelt káposzta pedig ott terpeszkedett a hűtőben! :))))
mi így sütjük a palacsintát:
fehérliszt és zabpehelyliszt fele-fele, kevés kurkuma vagy fahéj, kevés só,semmi cukor, semmi olaj, semmi tej, semmi tojás, és annyi víz, hogy jó legyen, kicsit állni hagyni és még egy kis víz, mert a zabpehelyliszttől megdagad.
teflonban teljesen jól megsül, töltelék lehet édes vagy sós.
Holnapra tervezek tarka-bablevest (imádom alaposan bezöldségelve), és utána kipróbálni (a múltkoriban olvastam valahol):
Rántott fehérkáposzta:
fehérkáposzta fejet félbevágni, majd kb. fél cm vastag szeletet levágni belőle, megpörgetni sóval, borssal, amivel akarod, majd ha állt egy kicsit, bepanírozod és kirántod. A torzsát hagyd benne, az összefogja a szeletet (gondolom szépen kerekre fog elterülni).
Nem a hagyományos panírt akarom hozzá használni, hanem ezt a kikavart nokedli-palacsinta-tészta-szerű masszát. Párolt rizs-köretet tervezek mellé!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!