A szaloncukrot miért szaloncukornak hívják?
"Szalonczukkedli. Igy nevezte jeles írónk, Jókai Mór a fenyőfán függő édességet, melynek neve a német a salonzuckerl szóból ered. S hogy miért éppen „szalon” ez a cukor? Ennek az a magyarázata, hogy a reformkor polgári lakásaiban – francia minta alapján – egyre elterjedtebbé vált a fogadószoba, azaz a szalon, ahol a karácsonyfa is helyet kapott. Nem nehéz tehát kitalálni, honnan is ered a karácsonyfáról lógó, díszes papírba csomagolt édesség neve. A századforduló és a két világháború közötti időszakban a cukrászok – a fagylalt és a sütemény mellett – cukorkát, bonbont és szaloncukrot is készítettek mindenféle ízesítésben. Amikor közeledett a karácsony a híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot állítottak elő, amihez akár napi 30 kilogramm csokoládét is felhasználtak. Az elkészült édességet aztán becsomagolták és már lehetett is a fára aggatni a valóban finom édességet. A cukrászdában készült finomságot azonban nem mindenki engedhette meg magának, így sokan otthon készítették el az elmaradhatatlan ünnepi csemegét."
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!