3 Békés megyei specialitás, és az elkészítésüket röviden?
Hurkatészta leves
Sós tésztát készítünk, kinyújtjuk 2 mm vastagságúra, vöröshagymát megfonnyasztjuk zsírban őrölt paprikával megszórjuk, és ezzel a masszával a kinyújtott tésztát megkenjük, feltekerjük és 2-3 cm-es darabokra vágjuk, sós - paprikás alaplevet készítünk, kockára vágott krumplit teszünk bele, végül belefőzzük a feldarabolt tésztát.
(Északkelet Békés Megyei Kistérség,Doboz:Gábor Pál)
Öhöm
Bográcsos egytálétel. Füstölt szalonnát kockázunk, majd kisütjük. A zsírjában a lebbencstésztát megpirítjuk, visszarakjuk a pirított szalonnakockákat, kockára vágott krumplit rakunk hozzá, ízesítjük őrölt paprikával, borssal és addig főzzük amíg elfő a leve.
(Északkelet Békés Megyei Kistérség,Sarkad:Szabó Imre)
Sarkadi betyárfalat
Sertés combból, vagy csontnélküli sertéskarajból készül. A 4-5 dkg hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk és egyik oldalát zúzott fokhagymával megkenjük. A fokhagymás oldalát lisztbe mártjuk, majd kevés olajban vagy zsírban megsütjük (a sütést a lisztezett oldallal kezdjük). Miután a hússzeleteket kisütöttük, a maradék zsiradékban apróra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk. Sült burgonyát készítünk, és a szalonnás zsiradékba öntjük. Natúr lecsóval ízesítjük. Tálaláskor erre a köretre rakjuk a kisült hússzeleteket.
(Északkelet Békés Megyei Kistérség,Sarkad:Seres János)
De ha beírod a googleba hogy "békés megye specialitások",az első amit kidob egy doksi,abbab még több van.Ezeket is onnan szedtem Neked "ízelítőnek" :)
Reni
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!