Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit főzzek holnap? Unom már a...

Mit főzzek holnap? Unom már a sablon kajákat, de nem vagyok valami kreatív!

Figyelt kérdés

Fontos szempont, hogy olcsón főzzek! Levesek közül úgy unom a kommersz húslevest, ami pedig egyszerű, az nem is olyan finom. Tehát kéne egy leves ötlet :)

Fő étel pedig szombaton mindig vagy pörkölt, vagy rántott hús/gomba/sajt, vagy valami rakott dolog. Szóval tudnál "olcsó de különleges" menüt ajánlani? Vagy ha nem jut eszedbe, legalább írd le a kedvencedet! Köszönöm


2013. szept. 6. 10:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Palóclevest imádom, = csirkehússal zöldbab, itt olvastam én is róla, net-en van többféle változat. Én szeretem!

Vagy akár csirkéből, akár sertés-combból fincsi tejfölös ragulevest. Ha még kevesebb husit akarsz a levesbe, akkor a frankfurtit virslivel, bár én azt is finom csípős füstölt kolbásszal szeretem! Próbáld ki, ha gondolod!


Másodiknak:

- csirkecomb bőre alá töltve (májjal, főtt tojással, fűszerekkel, áztatott zsemlével, nyers tojással összeállítod), tepsibe egymás mellé sorakoztatod szorosan, amikor a sütőben fólia alatt átpuhult, fólia le, egy kicsit megpirítod, majd nyakonöntöd basemell-mártással + megszórod reszelt sajttal. Tejföllel+vajjal habosra kavart krumplipürét adsz mellé köretnek. Vagy ha akarsz, lehet rizi-bizit is, akkor valami uborka-saláta, hasonló is fincsi mellé.


LOL:

Holnap olyan "minden másnap" kaját főzök: húsvét-másnap, karácsony-másnap. Szóval akciós pacal a Pennyben (=1000 Ft/kg), holnap azt főzök. (Egyébként valóban egy évben max. 2x fogok hozzá ilyesmihez) :)))

2013. szept. 6. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok!

Most olcsó akár fehér tök, akár más tökfajta:

hosszában ketté vágod, meghámozod, magházat kiszeded.

- A töknek a két végét, ahol nagyon vastag egy-egy pillanatra lobogó, forrásban levő sós vízbe mártod, nem kell puhára főzni, ennyi elég neki. Majd az egészet sózd be!

- Darált húst földő alatt fűszerekkel puhára párolod, főtt rizst belekavarod.

- Süssél karikára szelt krumplit.


Zománcos tepsit zsírozd ki, majd vastagon rá a tejfölt. Arra sorakoztasd a kész sültkrumplit, a tetejére ülteted a félbevágott tököt, azokat megtöltöd a darálthúsos töltelékkel. Az egészet megkened tejföllel + a tetejét megszórod reszelt sajttal, és a sütőben készre-sütöd!

2013. szept. 6. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:
Pacal?? Hmmm.... nem is rossz! Ha sosem csináltam még, van rá esélyem, hogy nem rontom el? :) A Pennyben olyat lehet kapni, amit már nem kell annyit mosni? Vagy hogy van ez?
2013. szept. 6. 11:01
 4/14 anonim ***** válasza:

karfiol leves

gyümölcs leves

zöldség leves

gulyás leves

stiriai metélt

mákos guba

sajtos-tejfölös csirke mell

cigány pecsenye

egybesült karaj

húsos tészta

sült oldalas

resztelt máj

gomba pörkölt

tarhonyás hús

2013. szept. 6. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:
Nyami.. ez a tökös is jó. De nem ég le a tejföl?
2013. szept. 6. 11:03
 6/14 anonim ***** válasza:

Nem ég le a tejföl, azért szoktam először a tepsit kizsírozni, és a tejföl annak a tetejére meg, majd rá a krumpli....


Pacal: csíkozott, előfőzött, fagyasztott amit most árulnak kilós kiszerelésben. (Nagyon élénk narancssárga zacsiban)


Szóval, ha kiengedett, akkor forralj sós vizet, benne szemes bors, néhány szem köménymag, 1-2 fej szálára vágott vöröshagyma, mehet bele babérlevél és néhány girizd fokhagyma is. A pacalt beleöntöd, amikor már ismét forr, kb. bő fél órát főzöd. Majd leszűröd, amikor már annyira meghűlt, át szoktam válogatni, kell-e még valamelyiken valamit pucolni (leszedni, esetleg 1-1 db-ot ki is dobok, ha olyannak látom). Ez amit most vettem, hófehér, pucolni-való nincs rajta. Ez is csoda.


Majd szálára vágott vöröshagymát és karikára szelt zöldpaprikát, ízlés szerint 1-2 csípős paprikát is közédarabolsz, már eleve nyersen összekavarom, kavarok közé még ismét szemes borsot, köménymagot.


A bográcsot (ha gázon főzöd a nagylábast = jó ha teflon) tiszta fehér zsírral kikened vastagon nemcsak az alját, az oldalát is. A pacal egyik részét beleteríted, megsózod !! majd az összekavart vöröshagymát-zöldpaprikát, és annak a tetejére a pacal másik felét, azt is megsózod.

Valamennyi vizet öntesz rá, először nem kell sok, mert a mosott hús forraláskor vizet enged (én most a 3 kg pacalhoz kb. 2,0 - 2,5 deci vizet fogok első nekifutásból önteni). Majd lehet a levét pótolni, amikor már teljesen felforrt, látod hogy mennyi kell ahhoz, hogy ellepje.

Nem kell kavarni, csak körbe-körbe rázogatod, mint a bográcsot szokták.


Mielőtt teljesen megfőne (= kb. 3,5-4,5 óra) előtte fél órával szórom a tetejére a törtpaprikát, amikor az is forr, kanállal óvatosan igyekszek a paprikás-habot bele-bele kavarni, de csak a legtetejére, majd lentebb is megy az!


Van aki körömmel együtt főzi, ez esetben a megpucolt, feldarabolt (lehetőleg rövidköröm = első köröm), a bogrács/lábas aljára kerüljön!!


Ha már pörköltet tudsz főzni, a pacal is menni fog. Legalább annyi főzési idő kell neki, mint a "finom, öregebb marhának!

2013. szept. 6. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:
Húú hát nagyon köszönöm a kedvességedet, sokat segítettél. Azt hiszem akkor holnap az általad leírtak alapján elkészítem életem első pacalját! :) De várom már! Nagyon köszi
2013. szept. 6. 11:37
 8/14 anonim ***** válasza:

Gombaleves, borsóleves, krémlevesek szinte bármiből.

Töltött dagadó, vagy göngyölthús hagymán dinsztelt kis gombával, vagy 1-2 apróra vágott csirkemájjal, keménytojással dúsítva.(persze alap a hagyományos áztatott zsemle/kenyér, tojás, petrezselyem, bors, esetleg majoranna bele )

egy kis füstölt szalonna kiolvasztásával is lehet kezdeni a

a hagyma dinsztelést, az is egy másik ízvonal.

Csirkét, csirkecombokat is érdemes ezzel a töltelékkel megtölteni.

Stefániavagdalt majonézes krumplival.

Darált pörkölttel megtöltött palacsinták panírozva és kirántva, jó sok zöldséges pl mexikóis rizzsel, friss salátával, vagy kovászos uborkával.

2013. szept. 6. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:

Oké! Biztosan sikerülni fog!

Én azért szoktam az "előfőzést" és az átpucolást előző nap megoldani, hogy másnap reggel 8 óra körül felteszem főni, kb. fél 9-re felforr. Attól számított 3,5-4,5 óra, mire készen lesz. Tehát lehetőleg tudjak belőle ebédelni, ill. a maradék is meghűl időben, és tudom a hűtőbe rakni.

Nem lehet elrontani, ha vigyázol arra, hogy az induláskor ne önts rá sok vizet, és ha főzés közben is odafigyelsz arra, hogy mindig legyen rajta annyi víz/lé, ami éppen ellepi, tehát minden része kb. egyformán fő.

Majd írd meg, hogyan sikerült!

2013. szept. 6. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a többieknek is, lesz miből válogatnom a későbbiekben :)

Oké, majd megírom milyen lett. Apropo! 1 kg pacalhoz hány fej hagymát ajánlasz? Sajna hajlamos vagyok eltúlozni a hagymát, mert nagyon szeretem a sűrű szaftot, viszont sokszor érzem hogy elédesítette a kaját nem pont előnyére!

2013. szept. 6. 12:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!