Mit főzzek holnap? Unom már a sablon kajákat, de nem vagyok valami kreatív!
Fontos szempont, hogy olcsón főzzek! Levesek közül úgy unom a kommersz húslevest, ami pedig egyszerű, az nem is olyan finom. Tehát kéne egy leves ötlet :)
Fő étel pedig szombaton mindig vagy pörkölt, vagy rántott hús/gomba/sajt, vagy valami rakott dolog. Szóval tudnál "olcsó de különleges" menüt ajánlani? Vagy ha nem jut eszedbe, legalább írd le a kedvencedet! Köszönöm
Palóclevest imádom, = csirkehússal zöldbab, itt olvastam én is róla, net-en van többféle változat. Én szeretem!
Vagy akár csirkéből, akár sertés-combból fincsi tejfölös ragulevest. Ha még kevesebb husit akarsz a levesbe, akkor a frankfurtit virslivel, bár én azt is finom csípős füstölt kolbásszal szeretem! Próbáld ki, ha gondolod!
Másodiknak:
- csirkecomb bőre alá töltve (májjal, főtt tojással, fűszerekkel, áztatott zsemlével, nyers tojással összeállítod), tepsibe egymás mellé sorakoztatod szorosan, amikor a sütőben fólia alatt átpuhult, fólia le, egy kicsit megpirítod, majd nyakonöntöd basemell-mártással + megszórod reszelt sajttal. Tejföllel+vajjal habosra kavart krumplipürét adsz mellé köretnek. Vagy ha akarsz, lehet rizi-bizit is, akkor valami uborka-saláta, hasonló is fincsi mellé.
LOL:
Holnap olyan "minden másnap" kaját főzök: húsvét-másnap, karácsony-másnap. Szóval akciós pacal a Pennyben (=1000 Ft/kg), holnap azt főzök. (Egyébként valóban egy évben max. 2x fogok hozzá ilyesmihez) :)))
1-es vagyok!
Most olcsó akár fehér tök, akár más tökfajta:
hosszában ketté vágod, meghámozod, magházat kiszeded.
- A töknek a két végét, ahol nagyon vastag egy-egy pillanatra lobogó, forrásban levő sós vízbe mártod, nem kell puhára főzni, ennyi elég neki. Majd az egészet sózd be!
- Darált húst földő alatt fűszerekkel puhára párolod, főtt rizst belekavarod.
- Süssél karikára szelt krumplit.
Zománcos tepsit zsírozd ki, majd vastagon rá a tejfölt. Arra sorakoztasd a kész sültkrumplit, a tetejére ülteted a félbevágott tököt, azokat megtöltöd a darálthúsos töltelékkel. Az egészet megkened tejföllel + a tetejét megszórod reszelt sajttal, és a sütőben készre-sütöd!
karfiol leves
gyümölcs leves
zöldség leves
gulyás leves
stiriai metélt
mákos guba
sajtos-tejfölös csirke mell
cigány pecsenye
egybesült karaj
húsos tészta
sült oldalas
resztelt máj
gomba pörkölt
tarhonyás hús
Nem ég le a tejföl, azért szoktam először a tepsit kizsírozni, és a tejföl annak a tetejére meg, majd rá a krumpli....
Pacal: csíkozott, előfőzött, fagyasztott amit most árulnak kilós kiszerelésben. (Nagyon élénk narancssárga zacsiban)
Szóval, ha kiengedett, akkor forralj sós vizet, benne szemes bors, néhány szem köménymag, 1-2 fej szálára vágott vöröshagyma, mehet bele babérlevél és néhány girizd fokhagyma is. A pacalt beleöntöd, amikor már ismét forr, kb. bő fél órát főzöd. Majd leszűröd, amikor már annyira meghűlt, át szoktam válogatni, kell-e még valamelyiken valamit pucolni (leszedni, esetleg 1-1 db-ot ki is dobok, ha olyannak látom). Ez amit most vettem, hófehér, pucolni-való nincs rajta. Ez is csoda.
Majd szálára vágott vöröshagymát és karikára szelt zöldpaprikát, ízlés szerint 1-2 csípős paprikát is közédarabolsz, már eleve nyersen összekavarom, kavarok közé még ismét szemes borsot, köménymagot.
A bográcsot (ha gázon főzöd a nagylábast = jó ha teflon) tiszta fehér zsírral kikened vastagon nemcsak az alját, az oldalát is. A pacal egyik részét beleteríted, megsózod !! majd az összekavart vöröshagymát-zöldpaprikát, és annak a tetejére a pacal másik felét, azt is megsózod.
Valamennyi vizet öntesz rá, először nem kell sok, mert a mosott hús forraláskor vizet enged (én most a 3 kg pacalhoz kb. 2,0 - 2,5 deci vizet fogok első nekifutásból önteni). Majd lehet a levét pótolni, amikor már teljesen felforrt, látod hogy mennyi kell ahhoz, hogy ellepje.
Nem kell kavarni, csak körbe-körbe rázogatod, mint a bográcsot szokták.
Mielőtt teljesen megfőne (= kb. 3,5-4,5 óra) előtte fél órával szórom a tetejére a törtpaprikát, amikor az is forr, kanállal óvatosan igyekszek a paprikás-habot bele-bele kavarni, de csak a legtetejére, majd lentebb is megy az!
Van aki körömmel együtt főzi, ez esetben a megpucolt, feldarabolt (lehetőleg rövidköröm = első köröm), a bogrács/lábas aljára kerüljön!!
Ha már pörköltet tudsz főzni, a pacal is menni fog. Legalább annyi főzési idő kell neki, mint a "finom, öregebb marhának!
Gombaleves, borsóleves, krémlevesek szinte bármiből.
Töltött dagadó, vagy göngyölthús hagymán dinsztelt kis gombával, vagy 1-2 apróra vágott csirkemájjal, keménytojással dúsítva.(persze alap a hagyományos áztatott zsemle/kenyér, tojás, petrezselyem, bors, esetleg majoranna bele )
egy kis füstölt szalonna kiolvasztásával is lehet kezdeni a
a hagyma dinsztelést, az is egy másik ízvonal.
Csirkét, csirkecombokat is érdemes ezzel a töltelékkel megtölteni.
Stefániavagdalt majonézes krumplival.
Darált pörkölttel megtöltött palacsinták panírozva és kirántva, jó sok zöldséges pl mexikóis rizzsel, friss salátával, vagy kovászos uborkával.
Oké! Biztosan sikerülni fog!
Én azért szoktam az "előfőzést" és az átpucolást előző nap megoldani, hogy másnap reggel 8 óra körül felteszem főni, kb. fél 9-re felforr. Attól számított 3,5-4,5 óra, mire készen lesz. Tehát lehetőleg tudjak belőle ebédelni, ill. a maradék is meghűl időben, és tudom a hűtőbe rakni.
Nem lehet elrontani, ha vigyázol arra, hogy az induláskor ne önts rá sok vizet, és ha főzés közben is odafigyelsz arra, hogy mindig legyen rajta annyi víz/lé, ami éppen ellepi, tehát minden része kb. egyformán fő.
Majd írd meg, hogyan sikerült!
Köszönöm a többieknek is, lesz miből válogatnom a későbbiekben :)
Oké, majd megírom milyen lett. Apropo! 1 kg pacalhoz hány fej hagymát ajánlasz? Sajna hajlamos vagyok eltúlozni a hagymát, mert nagyon szeretem a sűrű szaftot, viszont sokszor érzem hogy elédesítette a kaját nem pont előnyére!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!