Mi egy jo háziszilvalekvár ismérve hogyan készited el?
Nem csináltam még : de a dédim mindig azt mondta ,az jó szilva lekvár amit üstben főznek : 6-8 órán át ,nagy mennyiségben ..
Sütőben készült lekvár nem lekvár..
Megdarálom a szilvát, teszel hozzá cukrot és fahéjat. Tepsibe rakom és a sütőben addig főzöm alacsony lángom, amíg elég sűrű lesz.
Kell hozz 3-4 óra, de így nem kell mellette állni, kavargatni, nehogy leégjen. A sütőben azért ritkán megkeverem, hogy egyenletesen süljön.
Első: én is már dédimama vagyok, és anyám és anyósom is sütőben főzte a szilvalekvárt.
Sőt: Courths Mahler is így írja a Szilvalekvár és vörös rózsák c. könyvében.
Ugyanolyan jó a lekvár sütőben is, mint üstben. Csak sütőben nem fog soha leégni.
Jó érett(de nem rohadt) szilvát negyedelem, nagy lábosba rakom, előveszem a türelmemet és főzöm, főzöm, főzöm. Legutóbb 2 napig. Szétfőli a héját, így nem turmixolom és ha nagyon édes a szilva cukor nélkül is édes lekvár lesz belőle, ami ideális fogyókúrához vagy cukrosoknak. Azért főzöm sokat, hogy sűrű legyen, mert ugye a plusz cukor sűrítené be. Így sosem lesz olyan kemény lekvár belőle, kicsit hígabb marad, de nagyon finom.
Forrón, tartósító nélkül rakom el. 3 éves üvegjeim is vannak, egy se romlott meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!