Vadasmártás és zsemlegombóc. Tej és tojás nélkül. Tudsz ilyen receptet?
Én a vadast így szoktam:
Levesnek megfőzök karajcsontot pl., és a vele együtt főzött bőséges mennyiségű sárgarépát, egy szál fehérrépát, 5-6 gerezd fokhagymát és egy fej vöröshagymát összeturmixolom, félreteszem, valamint a levét is.
Kevés olajon karamellizálok 3-4 evőkanál cukrot, majd felöntöm 1-2 dl levessel előbb, felforrósítom, hogy a leragadt karamell olvadjon fel, és hozzáöntöm a turmixolt zöldséget, meg annyi levest, amennyire hígra szeretném. 1-2 evőkanál mustárt teszek hozzá, még szoktam utólag cukrozni, mert én édesen szeretem. Habarni szoktam, ha felforrt, de ha laktózmentesen szeretnéd, akkor simán kevés vízzel kikevert liszttel sűrítheted, 1 liter sűrítéséhez 1 púpos evőkanál liszt kell, víz meg elég épp annyi, hogy folyjon, aztán besűríted a mártást.
A zsemlegombóc egyszerű lesz, nokedlitésztát simán keverhetsz tojás nélkül, kevés só+víz elég lesz a liszthez. Belekevered a megpirított zsemlekockát, kanállal forró olajos, sós vízbe adagolod és kifőzöd.
Apróra vágott vöröshagymát dinsztelek, beleforgatom a kismillió karikára szelt répát-gyökeret, majd ezeket kicsit félretolva, belerakom és fehéredésig forgatom benne a hússzeleteket, majd kevés vízzel felöntve, sót, borsot, babérlevelet rakok bele, födőt rá, hadd párolódjon.
(Ha éppen husi nincs, akkor csak egy-két leveskockát kap!)
Amikor megpuhult, (husit kiszedem), a répát-gyökeret összetöröm (turmixolom) visszarakom a lángra, kevéske lisztet rá, és egy kis hidegvízzel felengedem, símára kavarom. Tejfölt szoktam + mustárt + pici cukrot beleforralni. (A husit ezek után rakom vissza bele)
Persze sokszor készítem a hamis-vadas-mártást (leveskockával hús nélkül) + főtt tésztát, ha arra vagyok éhes.
Ha tojás nincs, jó mellé a kifőzött tészta, vagy a főtt rizs is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!