Hogyan lehet a legegyszerűbben megtanulni főzni?
Eddig csak sütöttem... de abban sem vagyok még azért profi.
Főzni is megszeretnék tanulni, de még sosem próbáltam egyedül. Volt, hogy segítettem anyukámnak, de mikor megkérem, hogy mutassa meg mit hogyan, akkor abból igazából sosem lesz semmi, mert inkább csak adogatnom kell neki a hozzávalókat, stb... és abból nem tanulok.
Mi lenne olyan étel, amit egyszerű elkészíteni gyakorlásképp? Vagy egyáltalán hogyan fogjak hozzá?
19/L
Pedig ha anyukádnak segítve felírod, mi történik, az segíthet... Én is úgy kezdtem, pontosabban megtudakoltam anyámtól a receptet majd nekiestem. Mondjuk nekem úgy kb. minden ment elsőre, valahogy ösztönösen érzem, mi merre, átírok egy elsőként kipróbálandó receptet 6 fontos ponton és működik. De aki nem ilyen, az is meg tud tanulni főzni (bár egyeseken az látszik, hogy ez nem így van, nem értem), nem ördöngösség az :)
Hol tartasz, semmit sem tudsz főzni? Rántotta, sült krumpli, ilyesmi sem megy? Mert ezeknél nehéz egyszerűbbet találni :)
Nekem nagy szenvedélyem a főzés, szívesen válaszolok akárhány kérdésedre és segítek, amennyire tudok így Neten keresztül, ha gondolod.
Én szívesen segítek neked,ha szeretnéd :) Imádok sütni-főzni. Küldök pár kedvencemet :) És amit szerintem egyszerű elkészíteni :) Csak neki kell állni :) : [link]
Ha szeretnél valamit konkrétan kérdezni,írj nyugodtan privi üzit :) segítek amiben tudok :)
hmmm...
én már nagyobbacska ovis korom óta lestem anyumat szóval nekem viszonylag ösztönösen megy.
de egy tipp: amikor anyud főz menj be a konyhába és figyelj mit és hogyan csinál :)
a legkönnyebben megfőzhető szerintem a paprikás krumpli, pörkölt félék, főzelékek és egyes levesek.
tésztával semmi esetre se próbálkozz elsőre mert nagyon nehéz tökéletesre főzni (könnyű túlfőzni vagy épp az ellenkezőjét elkövetni vagyis túl nyersen hagyni). sültek is neccesek lehetnek
segítek kicsit, ez pl az én általános főzelék receptem (ez a paprikás fajta, szóval nem fehér főzelék lesz a vége :D):
egy fej vöröshagymát kevés margarinon/olajon/zsíron (úgy kb 1-2 evőkanálnyi mennyiség jelenti a keveset. bár neked legyen inkább három, amíg kezdő vagy könnyen legéhet ha kevés a zsiradék :)) megpirítasz úgy kb addig amíg szép sárga lesz. ezután leveszed a tűzről és 2 teáskanál pirospaprikát raksz hozzá, összekevered. vissza a tűzre és bele a főzelék alapanyagot (pl zöldborsó, zöldbab, reszelt tök...stb). jól összekevered majd felöntöd annyi vízzel amennyi ellepi, ha felforrt megsózod (forrás után célszerű sózni a vizet mert a sós víz nehezebben forr fel viszont hamár forr akkor már nem sokat jelent a só:) ezzel áramot/gázt lehet spórolni :)). addig kell főzni amíg puha nem lesz, kóstolgasd időnként (ezzel azt is tudod ellenőrizni, hogy elég sós e, egyébként a levét is érdemes néha megkóstolni és gyakran szaglászd is, az illata sokat elárul az állapotáról) :). a vízre figyelj, hogy ne főjön el nagyon kb annyi legyen rajta ami éppen ellepi a főzelékalapot, kicsivel több is lehet de ne sokkal (én olyan fél centivel szoktam magasabb vízszintet tartani, mint a zöldségréteg teteje). ha megfőtt akkor keverj el 2-3-4 evőkanál lisztet (attól függ mennyire szeretnéd sűríteni. én 4 evőkanálnyit szoktam tenni de én a sűrűbb főzelékeket szeretem. ismerősöm a leveses főzelékeket szereti, ő 2 evőkanálnyit rak általában) keverj el kevés vízzel, úgy kb annyival, hogy folyékony legyen a cuccos. ezt a lisztes elegyet óvatosan beleöntöd a főzelékalapodba, öntés közben alaposan kevergesd különben csomós lesz és az nem jó:) 1-2 rottyanás után kész is a saját készítésű főzeléked :)
a mennyiségeket úgy nagyjából 1 kiló zöldbabhoz írtam de mással is meg lehet csinálni :)
a pörkölteket ugyanígy készítem csak a végén a lisztes valamit kihagyom és mielőtt bepaprikáznám beteszem a husit kicsit előpirulni. miután kicsit megpirult rárakom a paprikát, alaposan összekeverem és felöntöm vízzel :)
ha szeretnél még részletesen leírt egyszerű recepteket írj nekem üzit :) szívesen segítek, én is hasonlóan kezdtem.
egyébként életem első nagyobb főzése egy vasárnapi menü volt. karfiolkrémlevest csináltam, rántott nyúlcombbal és főtt rizzsel, ubisalival :) addig csak kicsiben főzöcskéztem, tojásrántottát, tükörtojást, sült krumplit stb szal ilyen egyszerűeket. de arra a vasárnapra szerintem egész életemben emlékezni fogok ^^
sütési tippeket is tudok adni ha szeretnél, nálunk már csak én sütök sütit. a karácsonyi és húsvéti sütimenüben se segít már anyu, sőt néha tőlem kér süti tippet ha süt valamit :)
22/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!