Sokáig elálló sós aprósütemények?
Nekem van egy kifejezetten sokáig elálló sós süti receptem.
rúdnak szoktam általában, de jó poginak kiszaggatva is, vagy rombuszokra vágva.Tényleg rá van írva a papíromra, amit vagy 15 éve a húgomtól kaptam, hogy sokáig eláll.
ha sósat szeretnénk mindig ezt csinálom, mert kitűnő rágcsának is.
Hozzávalók:
30 deka liszt
25 deka margarin vagy 20 deka zsír
10 deka reszeltsajt bele, plusz szórni a tetejére
6 evőkanál hideg víz
1 evőkanál 10 %-os ecet
1 teáskanál só, de ez lehet több is ízlés szerint.
egész felvert tojás a lekenéshez
a zsiradékot a liszttel elmorzsókáljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. kb egy órát hűtőben pihentetjük, majd kb másfél ujjnyira nyújtjuk.
lekenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. ( persze lehet köménymaggal, szezámmal, vagy más magvakkal is )
derelyevágóval másfél centís csíkokat vágunk, amiket 5-6 centisekre eldarabolunk.
sütőpapíros tepsibe nem túl közel egymáshoz elhelyezzük és előmelegített forró sütőben aranyszínűre sütjük. hamar sül. az ecettől szépen megemelkedik.
ennyiből kb 3 közepes tepsi lesz.
én mindig dupla adagban készítem, mert annyira kapós.
Érdemes kipróbálni és majd eldöntöd, hogy lagziban megállja-e a helyét. remélem igen, a mhelyemen imádták a kollégák.ha többet sütsz, azért teljesen kihűlve tedd szalvétarétegek közé jól zárható dobozba.
előző vagyok, és azt azt még kifelejtettem, hogy ha nem vagy túl gyakorlott a sütés terén, akkor sokkal könnyebb, és tisztább úgy kivitelezni a darabolást-lekenést, hogy nagyjából négyzetes formájúra nyújtod a tésztát, majd pizzavágóval (annak nagyobb a kereke) felvágod, és egyben hagyod az egészet, azután lekened és szórod a kívánt magvakkal vagy sajttal, és azután rakosgatod szét a tepsire - így kevésbé maszatos az egész, nem ragad fel a vágóalkalmatosságra a sajtos-tejfölös katyvasz, sokkal egyszerűbb így :)
ami még fontos, hogy az összeállított tésztát ne sokáig gyúrogasd, mert ha felmelegszik a zsíradék, akkor a lisztben levő glutén aktiválódik, és nem lesz jó omlós a rudacska a végén.
ha összeállt a tészta nem baj ha maradnak benne vajgöböcskék, annál omlósabb lesz) máris csomagold fóliába, és mehet a hűtőbe egy órára minimum, de ha egész éjjel ott marad, az csak jót tesz neki, azután minél gyorsabban nyújtod ki annál jobb; és ezt már nem muszáj, de a legjobb végeredmény érdekében én még a sütés előtt is beteszem kicsit hűlni a hűtőbe tepsistől-mindenestől az egészet (kb addig, amíg előmelegítem a sütőt, és előkészítem a következő adagot), tapasztalatom szerint így lesz a legfinomabb a végeredmény :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!