Pecsenyét csinálok holnap! Hogyan készítsem el, hogy nagyon finom legyen?
Sertéshúsból készítek pecsenyét holnap, de szükségem lenne néhány tanácsra.
Most tanulok főzni, ez lesz az első húsétel, amit egyedül készítek.
Milyen fűszert használjak hozzá? Hogyan készítsem el, hogy igazán finom legyen? Ha zsírt teszek alá olaj helyett, finomabb lesz? Mennyi idő kb. amíg kész lesz?
Lehet, hogy már elkéstem?
Személy szerint előző este szoktam a sütnivaló husit besózni, borsozni, egyéb fűszerkeverékkel megpörgetni, hogy jól átvegye az ízeket.
A zománcos tepsit kikened zsírral, belefekteted sorban a husikat, ha nem túl vastagok, akkor csak így alufóliával beborítva dugod a sütőbe. Bő fél óra múlva villával beleszúrsz, ha már puha, akkor fólia le, amikor megpirult az egyik oldala, husikat fordítod és pirosra sütöd a másikat is.
Ha a husi egy kicsi vastagabb szeletekből áll (kb. 2,0 - 2,5 cm vastag tarja pl.), akkor a fóliázás előtt 1-2 csepp vizet is önteni szoktam rá, hogy biztosan képződjön annyi gőz, amiben puhára tud párolódni.
Ha bolti csirke, akkor már megnézheted mennyire puhult meg kb. 20-25 perc múlva is (az alá ne önts vizet!), mert sokkal gyorsabban puhul, mint bármi más!
Gondolom már készül, de talán a későbbiekre hasznos lehet.
Az én olvasatomban a pecsenye serpenyőben készül.
Felénk pl. disznó vágáskor nagy divat.
Klasszikusan úgy, hogy a forró zsírra dobott kockahúst megsózzuk, átpirítjuk, majd kevés vizet aláöntve, és folyamatosan pótolva, borssal, fokhagymával fűszerezve puhára pároljuk. Se paprika, se hagyma.
Egy háznál voltam vágni,(borász család) ott láttam, hogy átpirítás után megfűszerezik mint fentebb, és jó minőségű száraz vörösborral felöntik, hogy ellepje a húst. Fedő alatt kevergetve készre párolják.
Bő egy óra alatt elkészül, én zsírt használok hozzá.
1-es vagyok!
Itt a dél-alföldön, ha azt mondjuk, hogy hurka-kolbász-pecsenye, akkor pecsenye alatt elsősorban az oldalast és a tarját értjük, vannak akik még a bőrös-malac-husit is pecsenyének nevezik.
A kérdést elolvasva ezért ugrott be nekem a tepsis változat!
Köszönöm!
Már készül az ebéd, az illata nagyon finom! Bár ahogy megtisztítottam a húst, annyira szép volt, hogy végül inkább brassói aprópecsenyét csinálok belőle. Illat alapján jónak tűnik, remélem finom is lesz! Most párolódik a hús, aztán le a fedőt, hogy elfőjön a leve, a krumplit megsütni hozzá ropogósra és kész is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!