Egy hagyományos gyümölcstorta formába hány tojásból süssek piskótát?
Én 8-ból szoktam:
A piskótatészta
Hozzávalók
A tésztához: 8 tojás, 8 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A nyolc evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük. A sütőformát jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. A sütőformánk lehet tortasütő, kerek, vagy egy közepes nagy tepsi.
Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen.
A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész. Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal forgatni kell. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, az egészet beleöntjük a sütőformába és betesszük a felforrósított sütőbe.
Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt pistóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a piskóta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült. Az így elkészített piskótát különféle krémekkel tölthetjük.
Én előmelegités nélkül, 170 fokon 30 percig sütöttem.
Nem kell a formát kizsírozni, jobb a sütőpapír.
Egyszerűbb : ahány tojás, annyiszor 2 kanál liszt és cukor kell.
A fehérjét felvered magas fokozaton nagyon keményre, majd kanalanként beleteszed a cukrot és azzal tovább vered. Ha már minden cukrot belekevertél, alacsony fokozaton a tojássárgákat egyenként elkevered benn. Utána kanalanként beleszitálod a lisztet, és habverővel jól elkevered.Tehetsz a lisztbe sütőport, de nem feltétlen kell.
Nekem két tojásos ezeréves receptem van, ha előbb itt lettem volna, bizony lebeszéltelek volna a 8 tojásosról. az egy balgaság, már bocsánat.
akinek eddig leírtam, mindik megköszönte, hogy isteni finom, olcsó és könnyű.
Ha kéred Neked is megírom, legközelebbre legyen egy jó gyümölcstortaalap recepted.
Természetesen, szívesen közreadom :)
HV: 2 tojás, 14 deka liszt, 14 deka cukor, fél deci olaj, fél deci melegvíz, fél csomag sötőpor.
a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. a sárgákat a cukorral, az olajjal és a melegvízzel jól kikeverjük. belekeverjük a sütőporos lisztet, majd már fakanállal óvatosan a kemény habot.
a bordás átlagos méretű gyümölcstortaformát én zsírozom, ügyelve, hogy minden rész, borda ki legyen kenve és liszttel megszórom. a felesleget a csap fölött leszórom róla. közepre öntöm a masszát és hagyom szépen elterülni. kis mozgatással rá is segítek, hogy egyenletes legyen.
előmelegített kb 180 fokos sütőben 15-20 percig sütöm, addigra szép színe lesz. egy tűpróba azért ajnlatos.
ezután is kell vele egy picit foglalkozni, de csak pár percet. először is vizes viledára tesszük a formát. egy tálat (amin majd fogjuk tálalni ) kikenünk kis vajjal/margarinnal, és ráborítjuk a sütire. egy ügyes mozdulattal a viledával együtt megfordítjuk tepsit. a formát betakarjuk jó hidegvizes konyharuhával és hagyjuk gőzölögni. egypárszor megütögethetjük a tetejét és az oldalát is.
ezután leemeljük óvatosan a formát, és reményeink szerint ott áll a gyönyörű , formás piskóta.
a többi nyilván már ismert, a mélyedésbe sűrű puding, rá a gyömölcsök ízlésesen, arra pedig a tortazselé.
Legalább 30 éve ezt a receptet használom, mondhatom , hogy hetente sütök egyet, mert olyan olcsó és egyszerű.
Üdv:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!