Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Egy hagyományos gyümölcstorta...

Egy hagyományos gyümölcstorta formába hány tojásból süssek piskótát?

Figyelt kérdés
2013. ápr. 10. 10:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Én 8-ból szoktam:

A piskótatészta

Hozzávalók

A tésztához: 8 tojás, 8 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor.

Elkészítés:

A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A nyolc evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük. A sütőformát jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. A sütőformánk lehet tortasütő, kerek, vagy egy közepes nagy tepsi.

Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen.

A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész. Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal forgatni kell. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, az egészet beleöntjük a sütőformába és betesszük a felforrósított sütőbe.

Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt pistóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a piskóta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült. Az így elkészített piskótát különféle krémekkel tölthetjük.

Én előmelegités nélkül, 170 fokon 30 percig sütöttem.

2013. ápr. 10. 10:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Gyümölcstortaformába bőven elég 4 tojás. 8 tojás a nagy tortaformába kell.
2013. ápr. 10. 10:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Több méret van gyümölcstorta formából. Én a kisebben 3 tojásos piskótát sütök, a nagyobban 4-5 tojásból, attól függ mekkorák a tojások.
2013. ápr. 10. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell a formát kizsírozni, jobb a sütőpapír.

Egyszerűbb : ahány tojás, annyiszor 2 kanál liszt és cukor kell.

A fehérjét felvered magas fokozaton nagyon keményre, majd kanalanként beleteszed a cukrot és azzal tovább vered. Ha már minden cukrot belekevertél, alacsony fokozaton a tojássárgákat egyenként elkevered benn. Utána kanalanként beleszitálod a lisztet, és habverővel jól elkevered.Tehetsz a lisztbe sütőport, de nem feltétlen kell.

2013. ápr. 10. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
75%
Én láttam, hogy piskótareceptet kért volna a kérdező.
2013. ápr. 10. 10:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! 8-ból csináltam, de mindjárt kiönt a sütőben :D legközelebb 6-ból fogom
2013. ápr. 10. 11:07
 7/11 anonim ***** válasza:

Nekem két tojásos ezeréves receptem van, ha előbb itt lettem volna, bizony lebeszéltelek volna a 8 tojásosról. az egy balgaság, már bocsánat.

akinek eddig leírtam, mindik megköszönte, hogy isteni finom, olcsó és könnyű.

Ha kéred Neked is megírom, legközelebbre legyen egy jó gyümölcstortaalap recepted.

2013. ápr. 10. 12:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
Bocsánat, hogy belekottyantok, de engem érdekelne az utolsó válaszadó receptje. Megírnád, kérlek?
2013. ápr. 10. 19:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Természetesen, szívesen közreadom :)

HV: 2 tojás, 14 deka liszt, 14 deka cukor, fél deci olaj, fél deci melegvíz, fél csomag sötőpor.

a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. a sárgákat a cukorral, az olajjal és a melegvízzel jól kikeverjük. belekeverjük a sütőporos lisztet, majd már fakanállal óvatosan a kemény habot.

a bordás átlagos méretű gyümölcstortaformát én zsírozom, ügyelve, hogy minden rész, borda ki legyen kenve és liszttel megszórom. a felesleget a csap fölött leszórom róla. közepre öntöm a masszát és hagyom szépen elterülni. kis mozgatással rá is segítek, hogy egyenletes legyen.

előmelegített kb 180 fokos sütőben 15-20 percig sütöm, addigra szép színe lesz. egy tűpróba azért ajnlatos.

ezután is kell vele egy picit foglalkozni, de csak pár percet. először is vizes viledára tesszük a formát. egy tálat (amin majd fogjuk tálalni ) kikenünk kis vajjal/margarinnal, és ráborítjuk a sütire. egy ügyes mozdulattal a viledával együtt megfordítjuk tepsit. a formát betakarjuk jó hidegvizes konyharuhával és hagyjuk gőzölögni. egypárszor megütögethetjük a tetejét és az oldalát is.

ezután leemeljük óvatosan a formát, és reményeink szerint ott áll a gyönyörű , formás piskóta.

a többi nyilván már ismert, a mélyedésbe sűrű puding, rá a gyömölcsök ízlésesen, arra pedig a tortazselé.

Legalább 30 éve ezt a receptet használom, mondhatom , hogy hetente sütök egyet, mert olyan olcsó és egyszerű.

Üdv:)

2013. ápr. 10. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Biztosan finom ez a süti, ki is fogom próbálni, de ez nem piskóta. A piskótába nem kell olaj, az igaziba víz sem.
2013. ápr. 10. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!