Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan lehet finoman és olcsó...

Hogyan lehet finoman és olcsó és egészséges ételeket főzni?

Figyelt kérdés
Mindig nagy dilemmába vagyok a főzésről van szó. Sajnos a párom húsimádó szinte mindig húst akarna enni, én már ha csak a hús szóra gondolok kiver a víz. Szeretem a húst de valahogy nemigazán tudnám elviselni ha mindennap hús lenne. És ha valami egészségeset főznék mivel sajna van rajtam fölösleg akkor mindig megszólal" megint vega hét van"és ilyenkor elmegy még a főzéstől is a kedvem pedig imádok főzni. Amikor megkérdezem hogy mit főzzek ő csak ennyit felel hogy nem tudja, de persze ilyenkor tudom mindig húsra gondol. A másik dolog az anyagi oldala.Sajna a párom nem igazán fogja fel hogy nem engedhetjük meg magunknak hogy mindennap húst együnk.Nem tudom mit tegyek mert szinte mindennap hétről-hétre azon kell gondolkodnom hogy mit is főzzek hogy a páromnak is megfeleljen. Sajnos nem tudom hogyan főzzek egészségesen ha a párom mindenáron húst akar enni, szinte mindennap.Már lassan ott tartok hogy egyáltalán nem birok a húsra nézni és mint ahogy már elmondtam az elején kiver a víz már csak a hús szót kimondom. Kérdem én mégis hogyan lehet finoman, olcsón és egészségesen a főzni ha a párom ennyire húsimádó?

#főzés #SÜtés
2013. febr. 25. 09:46
 1/7 anonim ***** válasza:
Változatosan főzz zöldségeket, tésztaféléket is. Hús se csak egy fajta legyen. Nálunk is van majdnem mindennap hús, csak nem hússal lakunk jól. Rizses húsba, káposztába stb. elég kevesebb hús is. De sültből is csak egy szeletet eszünk egyszerre.
2013. febr. 25. 09:58
 2/7 anonim ***** válasza:

Olyan ételeket főz amibe van hús is ,de mellette zöldség vagy bármi más : 2 napra főz .Nekem a férjemnél bevált ,pl házi gyrost,hamburgert tortillát csináltam volt hús is meg zöldség is : A férjem a fött zöldségekért nem rajong ezért találtam ki ,hogy mihez lehetne nyers salátát enni : Azt is megcsinálhatod ,neki rántasz ki valamilyen húst magadnak meg zöldségfélét és ehez esztek zöld salátát ..

Irok pár ételet ami ilyen lehet :

rakott dolgok ,karfiol, kelkáposzta ,rakott krumpli a kolbász is hús tehetsz bele neki még szallonnát.

Szárnyas aprólékból sok minden lehet csinálni . leveseket ,rizses ,tarhonyás húst , lúdas kását :

Májból is sok minden lehet csinálni ...

2013. febr. 25. 10:11
 3/7 anonim ***** válasza:

Nagyon megértelek, de együtt kell valahogy megoldanotok.nekem az tűnik furának, hogy ennyire undorodsz a hústól, vagyis így nekezebb a közös megegyezés.h azt tudnád vállalni, hogy minden húsos étel

mellé a Te zöldségeid is helyet kapjanak egyszerűbb lenne.

minden pörköltbe lehet pl zöldségeket csempészni, de az is megoldás lehetne, hogy a pörköltalapot kettéválasztod, és férjuramé húsos, a a saját pedig bármilyen zöldség, vagy tojás. isteni karfiol, cukkini, gomba, zöldborsó, zöldbab, babos savanyúkáposzta .... stb lehet készíteni.

rántva ugyanígy lehet többfélét készíteni.zöldségfasírtok is kitűnőek. a köretekkel gondolom nincs gond.

próbáld meg a húsundort leküzdeni, és gondolj arra, hogy magadnak is ugyanolyan finomat tudsz zöldségekből is készíteni.kevés plusz melóval, de szerintem megoldható a békés, boldog együttevés:)

2013. febr. 25. 11:30
 4/7 anonim ***** válasza:

Azt írod, szereted a húst, de nem akarsz minden nap azt enni, szeretnél egészségesebben táplálkozni, mint amit most esztek.

Akik profiknak gondolják magukat az egészséges táplálkozás terén, azt mondják, az emberi szervezetnek kell naponta a fehérje = baromfi-hús, és minden nap a zöldség-gyümölcs. És természetesen minél kevesebb tészta és cukorféleség.

Főzz úgy, hogy minden nap legyen a kajátokban egy kis hús, ha te nem igényled minden napra, akkor te nem eszel a húsból minden nap.

A köret akár rizs, krumpli, vagy valami párolt zöldségféle, leves után azokkal is jól lehet lakni.

Ha pörköltet főzöl és te abból aznap nem akarsz enni, akkor a köret legyen nokedli, magadnak abból készíts egy adag tojásos nokedlit, a férjed eszi normál módon a pörkölt mellé. Hasonló praktikákat tudsz kitalálni.

Ha a napi menű rántott husi, de te aznapra nem kívánod, akkor magadnak készíts rántott kelkáposztát, vagy rántott karfiolt, persze meglehet, hogy a férjed is "ráfanyalodik", és esetleg rájön, hogy valóban nem szükséges minden nap húst enni.

Ha rizseshús, vagy tarhonyás hús, símán kikerülheted a húsfalatokat.

Ha fasírozott főzelékkel, akkor magadnak készítsd főtt rizsből, vagy tört-krumpliból hamis-fasírtot, és akkor főzelékkel már te is el vagy.

(Akár a főtt rizst, akár a megtört, főtt krumplit: megvárod míg kihűl, ugyanúgy fűszerezed, fokhagymával, nyers tojással keves liszttel vagy zsemlemorzsával meggyúrod. Sütés előtt a gombócokat zsemlemorzsába forgatod és egy kicsit meglapítod)

2013. febr. 25. 11:52
 5/7 A kérdező kommentje:
Hát nagyon szépen köszönöm a tanácsokat,igyekszem megfogadni. Csak még egy kérdés: Hogy hogyan állíthatok össze "menüt"napról napra és Hétről hétre hogy pénztárca kímélő legyen, és a páromnak meg nekem is megfeleljen?
2013. febr. 27. 10:08
 6/7 anonim ***** válasza:
48%

Szerintem a párod is tanúsíthatna némi önkritikát. Legalábbis ha egy ideig nem főzök, csak a barátnőm, akkor eszembe nem jutna beszólogatni, kivéve ha direkt olyat csinál, amit utálok, de hát nyilván nem olyat csinál.

Az anyagi oldalát pláne meg kéne értenie.

Egyébként mi pont a napokban vettünk csirkecombokat kilóra, ez olcsóbb, mintha mellet vagy egész csirkét veszünk.

Még ilyen rántott párizsi jut eszembe, mint eggyel költséghatékonyabb dolog, Vagy kirántható fagyasztott cuccok. Ezek sem olcsóak feltétlen, de azért még mindig jobbak, mint az a hús, ami tényleg csak húsból áll.

Levesek, raguk, ilyesmi? Abban is lehet csirkenyak, vagy egyéb olyan aprólék, ami olcsóbb és van hústartalma, depláne húsos ízt ad, de mégsem üríti ki a zsebeidet.

2013. febr. 27. 12:43
 7/7 anonim válasza:

Menü összeállítása napról napra, hétről hétre, hogy pénztárcakímélő legyen és mindkettőtöknek megfeleljen:

Az alapvető élelmiszerekből mindig legyen otthon tartalék pénztakarékosság miatt: konzervek,- (májkonzerv, vagdalthúskonzerv, halkonzerv) liszt, cukor, só, margarin, olaj, ketchup, majonéz, mustár, ecet, tojás, rizs, száraztészta, savanyúság, édes és sós keksz, zsemlemorzsa, búzadara, lekvár, olyan élelmiszerek, amiket fogyasztani szoktatok. Ezeket lassanként be lehet szerezni. Ha valami elfogy felírni, majd pótolni: így nem kell egyszerre sok dolgot vásárolni.

A napi bevásárlás kizárólag frissen beszerezhető élelemre szorítkozzon.

Hetente egyszer (ha van mélyhűtő akkor lehet ritkábban is) vegyük meg az egy hétre szükséges húst, főzelékfélét, és dolgozzuk is fel a hét egyik napján. Például: a hús egy része szeletelve a mélyhűtőbe kerül, a többiből pörkölt vagy fasírozott készül. A csont, esetleg csirkebőr megfőzve levesalap lehet. Húsból még húsleves, a hozzá felhasznált zöldség egy részéből franciasaláta készülhet. A főtt húst mustárral, kemény tojással, vajjal húspástétommá alakítható.

A füstölt hús főzőlevében káposztát, babot vagy lencsét érdemes főzni.

Az így elkészített alapételekből a hét napjain percek alatt változatos ételeket állíthatsz össze.

Mivel írtad, hogy nem szereted minden nap a húst, ezért felsorolok ételeket ötlet gyanánt, ezek receptjei általában megtalálhatóak a neten:

Saláták: ehhez minden elképzelhetőt fel lehet használni ami éppen otthon van: (főtt)rizs, (főtt)karfiol, főtt tészta, sajt, gyümölcsök, zöldségek, főtt étel nyerssel keverve és leöntve valamivel (tejföl, joghurt, kefír, stb). Isteni ebéd vagy vacsora lehet egy-egy salátából ily módon.

Levesek: néhány hirtelen ötlet: Zöldség;-Burgonya;-Paradicsom;-Tojás;-Rizs;-Csirkeaprólék;-Gyümölcs;-Lencse;-Bab;-Káposzta;-Kukoricaleves és még rengeteg fajta spórolós leves létezik, keresgélj!

Rakott, töltött, zöldséges ételek: receptekkel tele van a padlás: Összeállítható maradékból.

Menüsorokat itt is lehet találni az interneten, nem kell pontosan követni, azt válogasd össze belőlük, ami szimpatikus: megnézed, hogy milyen alapanyagok találhatók a kamrában, hűtőben, és azokhoz mérten keresel recepteket.

Van, aki a rezsi mellett először az élelmiszerre kiadható pénzösszeget határozza meg, és van, aki a maradékelv szerint gazdálkodik. Jobb, ha az élelmiszer vásárlásra szánt összeget meghatározzuk, és abból próbálunk ügyesen gazdálkodni úgy, hogy a koszt változatos legyen. Érdemes nagy vonalakban eltervezni a heti étrendet, és aszerint vásárolni. Erről az elején írtam.

Remélem tudtam ötletet adni.

2014. szept. 27. 23:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!