Milyen BEVÁLT fondant receptet tudnátok ajánlani?
Ma csináltam egy fondant tortát, de szörnyű lett :( Persze a család azt mondta, hogy jól sikerült, deee... nyilván, nem XD
A fondant mázt már tegnap megcsináltam, szóval pihent eleget, mégis ma tört, morzsolódott, nem nagyon maradt egyben :( Tettem hozzá a gyúrásnál plusz vajat, meg egy kis vizet is, de attól se lett sokkal jobb... sőt, utána már tiszta lágy volt XD utána megint tettem hozzá cukrot, de nem változott :D
Úgy csináltam meg végül, hogy kinyújtottam egy szilikon nyújtó lapon, majd a piskótát ráfordítottam és aztán az egészet megfordítottam XD Rajtamaradt amúgy, csak rossz volt, mert egyenetlen volt, meg nem tudtam virágokat formálni, mert úgy összezuhant, tört, málott... :S
Szóval tud valaki valami nagyon jó, bevált receptet? :)
Amit nekem ajánlottak: 1 ek zselatin, 6 ek víz, 2 ek méz, 1 ek margarin/vaj, 0,5 kg porcukor (de végül 1 kg kellett hozzá, hogy összeálljon :S meg aki, ajánlotta, az is végül 1 kgból csinálta :O )
A recepttel nincs baj:
1 evőkanál zselatin, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál margarin, 2 evőkanál méz és annyi porcukor, amennyitől gyúrható masszát kapsz, ez kb. 70-80 dkg. A zselatint felolvasztjuk a vízben gőz fölött, belekeverjük a zselatint és a margarint, hozzáöntjük a szitált porcukorhoz, először kb. 30 dkg-hoz, kevergetjük, folyamatosan adagoljuk hozzá a többi cukrot, mikor már nem tudjuk keverni, gyúrjuk. Addig adjuk hozzá a cukrot, amíg jól gyúrható, formázható masszát kapunk.
Én nem is szoktam pihentetni, azonnal felhasználom.
Tuti bevált recept, mindig ezt csinálom. Ha a tiéd töredezett, akkor lehet, hogy sok volt benne a porcukor, vagy nem csomagoltad be elég jól és állásában kiszáradt. Ha hűtőben tartod, felhasználás előtt egy napig vedd ki szobahőmérsékletre.
Nyújtásnál szórj alá és a nyújtófára keményítőt, vagy porcukrot, mint mikor tésztát nyújtasz és lisztezed az alját.
A tortára úgy rakd rá, hogy nyújtás után kicsit megporcukrozod (vagy keményítővel megszórod), lazán feltekered nyújtófára és ráteríted a tortára.
Ha virágokat formálsz, ami fontant-t éppen nem használd, csomagold fóliába, különben hamar kiszárad.
Ha kicsit keményebb, vagy kiszáradt, nagyon kis margarint tegyél a kezedre és gyúrt át, ha lágy akkor meg egy kis porcukrot.
Én miután megformáztam a virágokat, be szoktam őket kicsit tenni a hűtőbe, úgy vettem észre, úgy hamarabb megkeményedik.
Hát nem tudom, ugyan így csináltam, de még is töredezett, adtam hozzá plusz margarint, nem vált be, nem hűtőben tároltam, csak simán a spájzban, ahol hűvös van, de nem olyan hideg... Szóval nem értem, miért nem volt jó...
Nem tudom, vagy lehet, hogy a végén túl sok porcukrot adtam..., de akkor olyan lágy volt még... :S Legközelebb kevesebb cukorral csinálom, hátha :/
Köszi a választ!
Én is folyékonnyal színeztem :O
Lehet, azért is volt rossz :(
Na, mindegy, köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!