Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A fonottkalácsom tésztája...

A fonottkalácsom tésztája mitől lett olyan sűrű?

Figyelt kérdés
Ízre jó, de állagra nem olyan amilyennek elképzeltem...

2012. szept. 23. 09:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha leírod a receptet, akkor tudok segíteni. Talán kevés lett a folyadék bele vagy az élesztő, de írd le a hozzávalókat, és segítek.
2012. szept. 25. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi! :)

A recept:

Hozzávlók:


3 dl tej

4 ek cukor

5 dkg vaj

1/2 tk só

50 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő


Elkészítés:


Kenyérsütő gépbe rakjuk a hozzávalókat a fenti sorrendben. (Kenyérsütő helyett persze kézzel is dagaszthatjuk. Ekkor az élesztőt felfuttatjuk és mint egy hagyományos kelt tésztát összeállítjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Majd a 3. lépéstől folytatjuk.)

Dagasztás programot indítunk rajta (1ó 50p).

Lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, egyenlő vastagságú és hosszúságú hengerekké sodorjuk és megfonjuk.

Vajazott-lisztezett tepsire rakjuk, tejjel lekenjük.

175 fokos sütőben 30 percig sütjük. (A jobb eredmény eléréséhez egy vízzel teli tálat teszünk a kalács mellé a sütőbe.)

Sütés után rácsra tesszük a kalácsot, és ott hagyjuk kihűlni.

2012. szept. 25. 21:58
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezzel a recepttel nincs probléma, bár a tej mennyisége nőhet / csökkenhet a liszt minőségétől függően. Van olyan liszt, amelyik több folyadékot vesz föl. Talán ehhez is kellett volna még egy kevés tejet adni. Én mindig kézzel dagasztok, mert úgy érzem leginkább, hogy milyen állagú a tészta, és ha szükséges, löttyintek hozzá még tejet.

Másik: az élesztőt felfuttattad? Mert ha nem volt elég friss, akkor az is előfordulhatott, hogy nem kelt meg megfelelően a tészta, ezért lett tömörebb. Tudom, hogyha kenyérsütőben dagasztottad, akkor nem szükséges előtte felfuttatni, de nem árt. Így megbizonyosodhatsz róla, hogy az élesztő működik.

Esetleg sokáig sütötted. Ez is gond lehet. Minden sütő más, ezért a receptben megadott sütési idő nem minden esetben jó.

De én az élesztőre vagy a tej mennyiségére tippelek. A kettő közül valamelyik a ludas. Szerintem.


Írok neked mindjárt egy fonott kalács receptet, nekem az nagyon bevált, évek óta sütöm. Nagyon finom foszlós lesz a belseje. Mindjárt hozom a receptet és leírom. Ha gondolod, próbáld ki, hátha ez jobban sikerül.

2012. szept. 26. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Itt vagyok. :)


Szóval a recept:


50 dkg finomliszt

1 kávéskanál só

3 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 egész tojás felverve

2,5 dkg friss élesztő

1 dl olaj (Nem vaj, nem margarin, nem zsír. Sima étolaj!)

kb. 3 dl langyos tej


Tetejére: 1 felvert tojás


Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk (így könnyebb lesz a tészta), hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olajat, a felfuttatott élesztőt, és még annyi tejet, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. A tészta ne legyen kemény, mert akkor sütés után tömör lesz, de nagyon lágy se, mert akkor meg "elfolyik" a sütőben. (Tudom, kicsit fejtörést okoz, hogy akkor most milyennek is kell lennie, de rá lehet érezni az állagára). Kézzel jól kidagasztjuk kb. 10-15 perc alatt, és letakarva 1 órát kelesztjük. A tésztát én 6 felé szoktam osztani, rudakat sodrok belőle, és egyszerűen 3-3 rudat összefonok. A két kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még fél órát hagyjuk kelni. Lekenjük felvert tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30-35 percig sütjük (de mint írtam, lehet neked 5 perccel kevesebb vagy épp több a sütési idő. Ezt ki kell tapasztalni). Miután megsült, még forrón lekenjük egy darabka vajjal vagy margarinnal (1 kávéskanálnyi mennyiség), így a teteje puha és fényes lesz. Finom, foszlós kalács lesz belőle.


Nekem így olajjal vált be a legjobban, sokkal jobb, mint más zsiradékkal. Másnap, harmadnap is puha, csak csomagold nejlonzacskóba.


2 kisebb helyett 1 nagyobb kalácsot is süthetsz belőle, én azért szoktam kettőt, mert hamarabb készen van, és biztos, hogy átsül. Ha egy kalácsot sütök az 50 dkg lisztből, akkor nekem is kissé tömörebb lesz az állaga, szóval próbáld ki, hogy két kalácsot csinálsz belőle. Olyan kis csinosak lesznek. :)


Még ami eszembe jutott, hogy a sok cukor is elnehezítheti a kelt tésztákat. Ennyi liszthez elég 3 evőkanállal, szerintem így is elég édes lesz.


Én évek óta így készítem, sok-sok recept közül ez vált be a legjobban.

A húsvéti sonkához is ezt szoktam sütni, csak akkor kihagyom a vaníliás cukrot, és 3 evőkanál cukor helyett csak 2 evőkanállal teszek, így nagyon kellemes íze van a sonkával együtt.


Ha bármilyen kérdésed van, vagy valami nem világos, írj nyugodtan. Szép napot kívánok! :)

2012. szept. 26. 07:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszi! A hétvégén mindenképpen kipróbálom a te receptedet! :) Amúgy nem géppel kelesztettem, és adtam hozzá pluszba egy kis tejet, mert ragadt a tésztája. A sütési időt sose a leírtak szerint követem, mert mint te is írtad ahány sütő, annyi sütési idő.

A tepsiben kelesztés az hogy működik? Csak ott hagyom a tepsin a sütit? Le kell takarni? Vagy be kell rakni a sütőbe alacsonyabb hőfokra (pl 50 fok).

Valamint a liszt lehet az oka a sűrű tésztának? Külföldön nehéz olyan minőségű liszthez jutni, mint otthon. A liszt maga is sokkal tömörebbnek tűnik. Ha a liszt az oka, akkor mivel tudok lazítani rajta?

Köszi!! :)

2012. szept. 26. 08:52
 6/6 anonim ***** válasza:

A tepsiben kelesztés úgy történik, hogy csak ott hagyod a tepsin kelni. Nem kell letakarni és sütőbe sem kell tenni.


Lehet, hogy a liszt a bűnös, akkor viszont nem tudom, hogy is lehetne kiküszöbölni a problémát. Nem tudom, lehet-e ott kapni sikért. Mert ha 1 evőkanállal teszel liszthez, akkor lazább lesz. Vagy 2/3 finomliszt és 1/3 rétesliszt keverékéből sütöd a kalácsot. Még ez is lazít rajta. Réteslisztet ott lehet kapni?

Ha valami még eszembe jut, akkor írok.

Jó sütögetést! :)

2012. szept. 26. 10:22
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!