Budapesten hol lehet házias meggyes pitét venni?
Írok Neked egy egyszerű pitereceptet (alaptészta), ha van kedved próbáld ki.
-30 dkg liszt
-20 dkg vaj/margarin
-10 dkg porcukor
-1 tojás sárgája
-egy csipet só a lisztbe
-gyúráskor annyi tejföl, hogy rugalmas tésztát kapjunk. ez általában két jó ek. de az állagtól függ. én reszelek bele citromhéjat is, és, mivel szeretjük a levegős tésztát, teszek bele fél csomag sötőport is.
a vajat apró kockákra vágom, és liszttel elmorzsókálom, úgy néz ki, mint a durva dara. ekkor teszem bele a többi hozzávalót, és a tejföllel szabályozom, hogy jó könnyű, nem ragacsos tésztát kapjak. ha elválik a tál falától, akkor jó. kb 80 deka nyers tésztát kapunk így. hengerré alakítom és félbevágom. fél órát pihentetem, majd közepes tepsi méretűre nyújtom.mindig legyen lisztes a deszka.a tepsibe teszek alá sütőpapírt. a nyújtófa segítségével szépen beleillesztem a tésztát. villával sok helyen megszúrkálom, és megszórom szitált prézlivel.
erre jön az alaposan lecsurgatott magozott megy, amit előtte fahéjas cukorban megforgattam. ennek tetejére a másik tésztalap, amit ugyancsak megszúrkálok sűrűn.
a megmaradt tojásfehérjét, egy kiskanál tejföllel villával felverem és ecsettel bekenem a tészta tetejét, addig, míg tart a massza.
előmelegített sütőben kb 45 percig sütöm, illetve, amikor már szép aranybarna a teteje, akkor általában kész is.
kihűtve szeletelem kockákra.
sokat csinálok almával, de még szilvával is.
Nem túl bonyolult és nagyon finom házi süti.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!