Mi a recepteje annak a lángosnak amit a piacokon meg rendezvényeken árulnak?
Szia, én megboldogult diákkoromban három szezont töltöttem lángososnál egy strandon, több ezer lesütött darab van a hátam mögött :)
A recept a következő:
(Azért furák amennyiségek, mert a nagyüzemi mennyiséget osztottam le otthoni adagra :) )
1 liter víz (nem túl hideg)
1/4 élesztőt morzsolj bele
tegyél bele: 18 ml cukor (kristály)
36 ml só
54 ml krumplipürépehely
Ezeket kutyuld el a kezeddel, aztán zúdíts bele egyszerre másfél kiló finomlisztet. Azért kell egyszerre, mert különben csomós lesz. Ezután ha eldolgoztad, még apránként kell bele liszt, de hogy mennyi, azt majd érzed, az a lényeg, hogy ne legyen túl lágy, de túl kemény se.
Beolajozott tálcára kis gombócokat formálj, kend le olajjal őket, és hagyd kelni. Ha megkelt, alányúlsz a gombócnak, a tenyeredbe teszed és a kezedben kinyújtod, majd belerakod a bő forró olajba. Tegyél lukat a közepére. A gombócok kicsit legyenek kisebbek mint egy teniszlabda, így kicsi lángosokat kapsz majd, amit otthoni serpenyőben ki lehet sütni.
Ebből az adagból 20-25 lángos jön ki.
Bocs hogy kettőbe írtam, de elbénáztam valamit :)
Ja. Még valamit elfelejtettem :)
Azért hagytam így a mennyiségeket, hogy 18-36 stb mert nem mertem felkerekíteni. Majd úgyis kitapasztalod. Az a lényeg hogy a cukor-só-pehely arány ez legyen: 1:2:3
Azért kell bekenni olajjal mert különben megkérgesedik a teteje. Azért kell luk a közepébe, mert akkor nem púposodik fel a közepe és megsül rendesen.
Még a gombócozás előtt le is fagyaszthatod a tésztát.
És ne hagyd túl sokáig kelni, mert akkor az élasztőgomba lebontja a cukrot és nehezen pirul meg.
Majd írd meg, hogy sikerült!
:)
1kg liszt
1tejföl
1tojás
1csomag élesztö
1/2liter tej
1-2kanál olaj
Hütöbe tehetö,másnap is süthetö..Ha pogácsaszaggatoval formázod,aztán kézzel huzod szét,még formás is lesz.Jo étvágyat!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Az első válaszolótól kérdezem hogy nem kell bele tojás???
Az első válaszoló vagyok. Nem kell bele se tejtermék, se tojás. A nagyüzemi lángosnál nincs idő ilyenekre :)
A másik recept is biztosan finom. De abban biztos lehetsz, hogy a rendezvényeken meg piacokon meg kb minden lángososnál olyasmit árulnak, amit én írtam. :-P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!