Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan készítsek egyszerű...

Hogyan készítsek egyszerű (pl. füstölt kolbász és mindenféle extra nélkül) töltött káposztát?

Figyelt kérdés
Először próbálkozom vele, nyugodtan írhatnátok apró trükköket, amivel még ízletesebbé tehetném.:)Jah és, hogy elsősorban mire figyeljek oda...
2009. jún. 29. 20:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Én így szoktam veszek 1.5 kg darálthúst,egy kg savayú káposztát és egy kg savanyított káposztalevelet.A darálthúshoz adok: sót,borsot,pirospaprikát,egy marék megmosott rizst,egy fej fokhagymát összezúzva, és egy kissebb fej vöröshagymát. Ezeket mind összegyúrom, és belegombócolom a káposztalevélbe.A fazék aljára szórom az aprókáposzta felét, rárakom a gömböcöket,a tetejére a többi káposztát, felöntöm vízzel és kb 2, 2 és fél óráig főzöm. Csinálok egy kis piros rántást, ráöntöm, egy picit még forr és készen is van.

mire ezt leírtam, meg is éheztem, úgyhogy holnap nálunk is ez lesz a menü.

Ja ,mi 4-en vagyunk, és ez kb3 napi kaja, ezért szoktam belőle rakni a fagyasztóba is.

2009. jún. 29. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm az előző választ!:) Szeretnék még savanyú káposzta nélküli receptet is, mert ezt a változatot jobban szeretem.:)Azaz igazság, hogy édesanyám nem igazán tud töltött káposztát főzni, a gombócok borzalmasan kemények és ízetlenek lesznek. Viszont szeretnék olyat enni, amit én is nagyon szeretek.:)
2009. jún. 29. 21:19
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából én is így készítem a tölteléket,csak én még rakok bele egy kis tárkonyt is.

Nem szoktam külön berántani,hanem amikor belerakok egy sor tölteléket az edénybe,akkor minden sort megszórok egy kevés liszttel.Így rántás nélkül is sűrű lesz a leve.

Nálunk a család egy része nem szereti a bundáját,ezért a töltelék felébe teszek l tojást,és amikor forr a leve,beleteszem a bunda nélküli gombócokat,így biztosan nem esnek szét.Egyébként a paradicsomos húsgombócokar is akkor teszem a lébe,ha már felforr.A forró víz összekapja a külsejét,és egyben marad.

A töltelék akkor lesz kemény,ha sok a rizs,vagy a tojás benne.

Ha nem savanyú káposztából akarod,akkor a nyers káposztaleveleket forró,enyhén ecetes vizben párold meg egy kicsit,hogy az ereit kitudd vágni,és formázható legyen a levél.A többi ugyanaz,mint a savanyúkáposztánál.Bár jobb ízű,ha az edény aljára teszel valamennyi savanyított káposztát.

2009. jún. 30. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat!:)
2009. jún. 30. 11:15
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Mi édesből csináljuk. :)


Vegyél egy lapos fejű káposztát. Dobj fel egy fazék sós vizet forrni, a torzsát vágd ki (lékeld meg). A forrásban lévő vízbe rakd bele egyben a káposztát, ahogyan főnek le a levelek, úgy vedd őket le. A pici leveleket ne vedd már le, hanem vágd ujjnyi csíkokra. Ha nincs teljesen megfőve, az sem gond. A nagyobb eret vágd le (ne ki, hanem le!).

A töltelékhez kb. 1 kg darált húshoz szoktunk 20 dkg rizst (nyersen, nem főve!), 2 fej párolt vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát összezúzva, só, bors, piros paprikát. Valaki rak bele majorannát, mi úgy nem szeretjük.

A lábasba lerakod az apró káposztát. Pár levelet félreraksz, a többit betöltöd. A csomagolást mi úgy szoktuk, hogy a tenyeredbe fekteted a káposztalevelet, hüvelykujjadnál a torzsás rész, az ujjbegyeidnél a levél széle. A közepébe henger alakban rakod a tölteléket, előbb ráhajtod csuklódnál lévő végét, a levél szélét rágöngyölöd, a másik végét bedugdosod. Az eresebb részével lefelé rakd nem túl szorosan, de nem is lazán a lábasba. Ha betelt egy sor, jöhet a következő. Jó tanács: nagy töltelékek alulra, kicsik felülre. Ha beleraktad az összeset, akkor jöhet a félig víz-félig paradicsomlét (a legjobb a házi, de lehet sűrítettből is) rátölteni, a félrerakott levelekkel betakarni. Rá szoktunk rakni egy kicsi fedőt, majd a rendes fedőt. 1 - 1,5 órát főzzed közepes lángon, utána zárd le és bugyoláld be egy fél - egy órára konyharuhával, hogy a rizs is bepuhuljon. A nagymamám mielőtt lezárja rak rá egy laza rántást, mi nem szoktunk. Néha szoktunk az egyes sorok közé füstölt husit rakni, ilyenkor oda kell figyelni, hogy ne legyen sós a töltelék.

2009. jún. 30. 11:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
uhh nagyon szépen köszönöm az utolsó válaszolónak a részletes leírást. Nagyon jól jött!:)
2009. jún. 30. 20:05

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!