Hogyan készítsek egyszerű (pl. füstölt kolbász és mindenféle extra nélkül) töltött káposztát?
Én így szoktam veszek 1.5 kg darálthúst,egy kg savayú káposztát és egy kg savanyított káposztalevelet.A darálthúshoz adok: sót,borsot,pirospaprikát,egy marék megmosott rizst,egy fej fokhagymát összezúzva, és egy kissebb fej vöröshagymát. Ezeket mind összegyúrom, és belegombócolom a káposztalevélbe.A fazék aljára szórom az aprókáposzta felét, rárakom a gömböcöket,a tetejére a többi káposztát, felöntöm vízzel és kb 2, 2 és fél óráig főzöm. Csinálok egy kis piros rántást, ráöntöm, egy picit még forr és készen is van.
mire ezt leírtam, meg is éheztem, úgyhogy holnap nálunk is ez lesz a menü.
Ja ,mi 4-en vagyunk, és ez kb3 napi kaja, ezért szoktam belőle rakni a fagyasztóba is.
Nagyjából én is így készítem a tölteléket,csak én még rakok bele egy kis tárkonyt is.
Nem szoktam külön berántani,hanem amikor belerakok egy sor tölteléket az edénybe,akkor minden sort megszórok egy kevés liszttel.Így rántás nélkül is sűrű lesz a leve.
Nálunk a család egy része nem szereti a bundáját,ezért a töltelék felébe teszek l tojást,és amikor forr a leve,beleteszem a bunda nélküli gombócokat,így biztosan nem esnek szét.Egyébként a paradicsomos húsgombócokar is akkor teszem a lébe,ha már felforr.A forró víz összekapja a külsejét,és egyben marad.
A töltelék akkor lesz kemény,ha sok a rizs,vagy a tojás benne.
Ha nem savanyú káposztából akarod,akkor a nyers káposztaleveleket forró,enyhén ecetes vizben párold meg egy kicsit,hogy az ereit kitudd vágni,és formázható legyen a levél.A többi ugyanaz,mint a savanyúkáposztánál.Bár jobb ízű,ha az edény aljára teszel valamennyi savanyított káposztát.
Szia!
Mi édesből csináljuk. :)
Vegyél egy lapos fejű káposztát. Dobj fel egy fazék sós vizet forrni, a torzsát vágd ki (lékeld meg). A forrásban lévő vízbe rakd bele egyben a káposztát, ahogyan főnek le a levelek, úgy vedd őket le. A pici leveleket ne vedd már le, hanem vágd ujjnyi csíkokra. Ha nincs teljesen megfőve, az sem gond. A nagyobb eret vágd le (ne ki, hanem le!).
A töltelékhez kb. 1 kg darált húshoz szoktunk 20 dkg rizst (nyersen, nem főve!), 2 fej párolt vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát összezúzva, só, bors, piros paprikát. Valaki rak bele majorannát, mi úgy nem szeretjük.
A lábasba lerakod az apró káposztát. Pár levelet félreraksz, a többit betöltöd. A csomagolást mi úgy szoktuk, hogy a tenyeredbe fekteted a káposztalevelet, hüvelykujjadnál a torzsás rész, az ujjbegyeidnél a levél széle. A közepébe henger alakban rakod a tölteléket, előbb ráhajtod csuklódnál lévő végét, a levél szélét rágöngyölöd, a másik végét bedugdosod. Az eresebb részével lefelé rakd nem túl szorosan, de nem is lazán a lábasba. Ha betelt egy sor, jöhet a következő. Jó tanács: nagy töltelékek alulra, kicsik felülre. Ha beleraktad az összeset, akkor jöhet a félig víz-félig paradicsomlét (a legjobb a házi, de lehet sűrítettből is) rátölteni, a félrerakott levelekkel betakarni. Rá szoktunk rakni egy kicsi fedőt, majd a rendes fedőt. 1 - 1,5 órát főzzed közepes lángon, utána zárd le és bugyoláld be egy fél - egy órára konyharuhával, hogy a rizs is bepuhuljon. A nagymamám mielőtt lezárja rak rá egy laza rántást, mi nem szoktunk. Néha szoktunk az egyes sorok közé füstölt husit rakni, ilyenkor oda kell figyelni, hogy ne legyen sós a töltelék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!