Leveles tésztábòl mit tudnék késziteni?
Nekem ez a kedvencem. De finom volt úgy is, hogy tejföllel megkentem, bacont és lilahagymát szórtam rá és megsütöttem.
Ennél egyszerűbb, ha négyzet alakúra vágod, feta sajtot teszel bele (az elég sós), félbehajtod, megkened tojással a tetejét, magokat szórsz rá és megsütöd. Vagy lekvárt teszel bele, és akkor édes. Vagy édes-mazsolás túrót.
Kicsit bonyolultabb: sózz be tonhalat, szórj rá petrezselymet, tegyél rá egy kávéskanál vajat (hidegen), ezt csomagold be leveles tésztába, és sütőben süsd meg. Nagyon finom párolt zöldséggel.
Krémes lapnak is megsütheted, és megtöltöd.
Ha vastagabbra hagyod kinyújtás során, a tetejét megszórod reszelt sajttal és pogácsának kisszagva sütöd.
Egy fincsi, gyors rétest. Mondjuk túrósrétes :)
Esetleg mennyei vargabéles muffint.
Hozzávalók (12 nagy muffinhoz):
10 dkg cérnametélt,
40 dkg tehéntúró,
15 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
10 dkg mazsola (kihagyható),
2 tojás,
1 evőkanál vaj megolvasztva,
2 evőkanál tejföl,
réteslap,
sűrű baracklekvár.
Elkészítés:
1. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük.
(Véletlenül sem szabad túlfőzni, rugalmasak maradjanak a tésztaszálak!)
2. A tojásokat kettéválasztjuk.
3. A tojásfehérjékből 2 evőkanál cukorral kemény habot verünk.
4. A túrót összekeverjük a megmaradt cukorral, vaníliás cukorral, a jól megmosott mazsolával, a 2 tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal.
5. A megfőtt tésztát leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, hogy kihűljön, aztán a túróba keverjük.
6. A túrókrémbe óvatosan beleforgatjuk a fölvert tojásfehérjét.
7. A muffintepsi mélyedéseit kivajazzuk.
8. A réteslapokból két réteget teszünk egymásra egy gyúródeszkán.
9. A fölső lap tetejét vékonyan bekenjük az olvasztott vajjal elkevert tejföllel.
10. Erre még egy réteslapot fektetünk.
11. Az így rétegezett réteslapból akkora darabokat vágunk le, amekkorákkal ki lehet bélelni a muffintepsink mélyedéseit.
(Én úgy "szabtam" méretre a réteslapot, hogy elővettem egy a muffintepsi mélyedésébe illő muffinsütésre használt papírkosárkát, azt szétterítettem, és szabásmintának használtam.)
12. A réteslapdarabokkal kibéleljük a tepsi mélyedéseit.
13. Mindegyik réteskosárkát telemerjük a túrós töltelékkel, aztán 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 15 percig sütjük.
(Ha túl hamar barnul a teteje, alufóliával letakarjuk.)
14. A 15 perc letelte után mindegyik muffinunk tetejét középen picit benyomjuk egy kiskanállal, hogy egy pici mélyedés keletkezzen, a mélyedésekbe egy mokkáskanál baracklekvárt kanalazunk, és a süteményt még kb. öt percre visszatesszük a sütőbe.
(Ezt a lekvározást minél gyorsabban végezzük el, hogy a muffinok nehogy kihűljenek közben.)
A megsült vargabélest 10-15 percig állni hagyjuk, aztán vesszük ki óvatosan a tepsiből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!