Jó csokitorta és/vagy túrótorta receptet tudnátok írni nekem? (Amit már kipróbáltatok/megsütötetek)
Sziasztok!
Férjemnek most lesz a 33.születésnapja, és vettem torta formákat (egy kör alakú és egy szív alakú).
Én egy rákócitúrótortára gondoltam, amit a kör alakú formában sütnék meg, de igazán nincs receptem, és nem tudom, hogy amit pedig kitaláltam milyen lenne.
Tehát olyan receptre volna szükségem ami 100%-os, és nem kell kísérletezni, csak megsütni.
(Amatőr vagyok, tehát a receptet is így írjátok)
Köszönöm szépen!
Ildi
Pont most írtam le egy előző kérdésnél, a kerekbe dupla adagot csinálj a szívbe elég a kicsi adag tehetsz bele meggyet csak akkor nehezebben jön ki. A kiszedésnél várj míg kihűl a forma és óvatosan szedd ki:
1- 2 tojás nem sok, de van egy tuti receptem:
1 tojást keverj össze 1 csésze cukorral, adj hozzá egy csésze lisztet, amiben elkevertél előzőleg 1cs. sütőport, ehhez 1 csésze tejfölt kell (tejföl helyett lehet tej is)+ 2 ek. kakaó. Lehet bele tenni diót is, de anélkül is jó. A formát zsírozd ki és egy kis lisztet is szórj az aljába. Kicsi formába való recept, ha a forma nagy, akkor mindenből a duplája kell és előmelegített sütőben süsd.
Csokitorta receptem is van, és rákóczi túrós receptem is.
Melyik kell?
Viszont az arányokhoz szükségem lenne a tortaformád átmérőjére?
Az én tortaformám 24 cm-es ( jó van kisebb méretű is, de általában a 24-est használom).
Szia!
NAgyon szépen kérlek írd le a recepteket. Mind a kettő érdekelne. A szív alakú (csokis) 24cm körül van, viszont a kerek (túrós) az nagyobb ennél. (5 után vagyok otthon, akkor tudom megmérni, ha kell)
Köszönöm szépen!
3-as vagyok!
Jó akkor írom, először a csokitorta receptet:
8 tojássos piskótát csinálsz.
Mivel írtad hogy kezdő vagy ezért részletesen leírom a menetét:
Ez a legegyszerűbb piskóta recept. A cukrász iskolákban is ezt oktatják. Ezért iskolai receptnek is szokták nevezni. Az anyaghányad egy 24 cm átmérőjű tortakarikához elegendő.
A sütőt melegítsd elő 160 fokra.
8 tojást kettéválasztasz, egyik mély tálba a sárgájákat rakod, másikba a fehérjéket. 16 dkg cukrot kimérsz. Egyik felét a sárgájába öntöd, másik felét a fehérjébe. A sárgájákat szépen eldolgozod turmix-al, hogy olyan szép "krémes-habosra", látni fogod az állagán és a színén amikor már jó, szép "halvány"sárga lesz.
A tojásfehérjéből (+ cukor ami benne van már) nem túl kemény habot versz. Tehát az nem jó amikor olyan kemény a hab hogyha a fejed fölé emeled akkor nem esik ki! Ez nem jó! Azért mert emiatt a piskótád nem fog tudni emelkedni, szétpukkannak benne a buborékok és összeesik. Na próbáltam valahogy érthetően megfogalmazni :-)
Az a lényeg hogy olyan keménységűre verd a tojásfehérjét kb. mint a tejföl. Hogy azért legyen helye emelni a tortát.
Oké ha ez is megvan, akkor a tojásfehérjét belerakod a tojássárgájába, és óvatos laza mozdulatokkal a tál közepéről a tál széle felé kevergeteg körbe körbe ( alulról felfelé körkörös mozdulatokkal) míg egynemű nem lesz. Ezután beleforgatsz 16 dkg lisztet. De! 3 részletben add hozzá. Ugyanúgy óvatosan belülről kifelé a tál széle felé haladva beleforgatod, addig nem adod hozzá a 2. rséz lisztet amíg az elsőt el nem dolgoztad rendesen. És majd jön a 3. rész.
Rendesen hab állagnak kell lennie a piskótamasszának.
A tortaformár kivajazod, kilisztezed, az oldalait is!
Ezután belerakod a masszát. Vigyázz!!! Sokan itt rontják el! Mert nem szabad folyatni, hanem 1 vagy 2 részletben kell kiemelni a tálból a formába ( ha van habkártyád akkor azzal könnyű dolgozni- ha nincs akkor valami nagyobb lapáttal), úgy hogy megőrízze a hab állagot. Ha elfolyatnád akkor az egészet tönkretetnnéd és nem tudna megemelkedni a sütőben. Szépen elsimítod a tetejét.
Most beteszed az előmelegített sütőbe és 40 percig hagyod is sülni.
Célszerű töltés előtt 1 nappal megsütni a piskótát hogy legyen ideje szikkadni és így könnyebb 2-3 felé vágni, a krémtől úgyis finom puha marad.
Hja az elfelejtettem ha csokis piskótát akarsz akkor ahány dkg kakaóport raknál bele, a liszt dkg-jából azt le kell számolni. Tehát ha pl. 3 dkg kakóport rakok bele, akkor lisztből csak 13 dkg-ot.
Csokikrém: (egyszerűbb változat-- mert van többfélém is, de mivel kezdő vagy ezért nem terhellek, de ez nagyon is nagyon-nagyon finom pl. nagymamám születésnapi tortájába ezt a krémet töltöttem, 25-en voltunk és percek alatt morzsája sem volt a tortának :-)
6 tojássárgáját vízgőz fölött 40 dkg porcukorral habosra kikeversz ( azt jelenti hogy felteszel 1 magasabb falú lábost egy kis vízzel a tűzre, rátszel egy olyan edényt ami passzol rá, valahogy belesimul de nem ér az alja bele a vízbe-- na ebben kezded el habosra keverni) Majd leveszed a tűzről. Ha kihűlt keversz bele kb. 3-4 evőkanál kakóport, és a 40 dkg vajat is elkevered benne.
A vajat ne olvaszd fel, mert nem olvasztott vajat csinálsz, hanem vajkrémet. Max. egy picit lágyítsd meg mikróban, hogy könnyebben dolgozz vele.
Töltheted is a tortát.
Viszont most nézegettem hogy olyan nagy mellénnel ajánlottam a rákóczi túrós torta receptjét, de elfelejtettem hogy nekem csak Zila tortaformás rákóczis receptem van, ami elég speciális recept. Mert a Zila tortaforma teljesen más mint egy hagyományos forma.
Ezt valahogy össze kell raknom fejben hogy hogyan old meg hagyományos formában.
De úgy meg nem merem ajánlgatni hogy nem tudom mi sül ki belőle, mert azért mégiscsak ne rajtad kísérletezgessek, igaz?
Sima hagyományos rákóczi túrós receptem az van, max. kerek formában csinálod, ennyi.
Itt a recept:
Linzertésztát kell készíteni :
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj
Ezt a linzertésztát 1 – 1.5 cm vastagságúra kinyújtani és megsütni.
Túró töltelék :
0.5 kg túrót, 2-3 evőkanál búzadarával, 1 tojással, 5 dkg cukorral ( többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék ) ,
1 vaniliáscukorral, citromhéjjal és mazsolával elkészítjük.
A közben kisült tésztát ,ha kihűlt vékonyan megkenjük baracklekvárral. És rákenjük a túrótölteléket is.
Tojáshab : 5 tojásfehérje , 30 dkg cukor
20 dkg cukrot kevés vízzel jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön. ( közben kevergetni nem szabad )
A maradék 10 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verni és forrón hozzáadni a cukros vizet is. Ezzel együtt kemény habbá kell verni.
A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenni a túrón és utána a sütőben szárítani 80 – 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell!
Sok sikert!
Szia!
Piskóta tészta: a sárgáját és a fehérjét összekeverem, majd utána teszem bele a lisztet? Jól értem?
Igen, jól érted! :-)
Csak a lényeg hogy fokozatosan add hozzá a lisztet, ne úgy zutty bele az egész módjára.
Meg sütöttem a tortákat. Nagyon finom lett, csak ott rontottam el, hogy mikor kivettem a sütőből kitettem a teraszra (a hidegbe) és össze esett a tésztája. De ezt leszámítva jó lett. El fogyott mind egy nap alatt.
Köszönöm szépen a receptet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!