Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A különböző burgonyatípusok...

A különböző burgonyatípusok mit takarnak?

Figyelt kérdés

Régebben volt olyan, hogy szétfövő krumpli, abból emlékszem nagyszerű paprikáskrumplit lehetett készíteni, a nagyobb darabok egyben maradtak, a kicsik meg szétfőttek pépes állagúra. Még kenyérre is kentük.

De a piacon honnan lehet tudni, hogy melyik a szétfövő?


Tescoban pl. lehet olyat kapni, hogy főzni ill. sütni való. Az utóbbit még nem vettem, az előbbi viszont mindig egyben marad főzés során. Lehet, hogy a sütni való lenne a jó választás, ha pépes krumplit akarok?


2012. febr. 4. 19:24
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ma délelőtt a rádióban pont erről beszéltek.

A, B, C jelzéssel ellátott krumplik azt jelölik, hogy mennyi bennük a keményítő-tartalom. Az A-ban van a legkevesebb, a C-ben a legtöbb. Az A jelölésű könnyebben szétfő, ezért ahogy ott is mondták, paprikás-krumplinak az a legjobb, de pl. sültkrumplinak a C jelzésűt ajánlották.

2012. febr. 4. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Hú, nagyon köszi az értékes információt! :)

Na majd megnézem, fel van-e tüntetve ez a jelzés.

2012. febr. 4. 19:43
 3/6 A kérdező kommentje:
Na, meg krumplis tésztás is csak abból lehet jót csinálni.
2012. febr. 4. 19:44
 4/6 A kérdező kommentje:
*tésztát
2012. febr. 4. 19:45
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg kell hogy jelöljék.

De pl pont most csináltam paprikás krumplit.Itt csak egy féle krumpli volt, így nem nagyon volt választásom.Hálós krumpli volt és az 1 kg-os hálóban volt 2 féle krumpli... :) Persze ez a csomagoláson nem volt feltűntetve, csak a pucolásnál láttam hogy van amelyik sárga (ez a szétfővős) van amelyik meg szinte hó fehér (sütni való).

2012. febr. 4. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 vili-m válasza:
A krumpli keményítőtartalma meg-határozza, hogy milyen gyorsan fő megegy szem burgonya, és milyen hamar esik szét. Három csoportot különböztetnek megebből a szempontból, és ezt ABC betűivel jelölik. Az A típus a salátaburgonyák köre.Ennek a főzési típusnak a gumói nem esnek szét a fzés hatására. Ilyen a somogyi kii.Ez a fajta krumplisalátának, hidegtálakhoz,héjában sütve és rakott burgonyának.A B főzési típusba a nem szétföv bur-gonyák tartoznak, amelyek kiválóak főtt krumplinak, rakott burgonyának, levesek-nek, főzelékeknek. Ide tartozik a Góliát,a Lorett (korábban Lilla), a hópehely, ahalatoni rózsa, a Katica, Luca XL és a kán-kán. A kereskedelemben kapható továbbáDesirée, kondor, Kleopátra, Laura, agria,impala és Pannónia. A C típusba a kissélisztes burgonyák tartoznak, amelyekbl pürék, tészták készíthetőek. Ezenkívül olaj- ban sütve hasábburgonyának, csipsznek kiválóak, valamint sütőben sütve. Idetartozik a white lady, a rioja (korábbanszázszorszép), Vénusz gold, továbbá a ladyRosetta, a lady Claire, a Karlena és a solara.Érdekesség, hogy a hópehely nevű fajta aB és a C kategóriában egyaránt kiváló
2012. máj. 5. 11:21
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!