Eperből milyen sütit?
néhány recept,több joghurtos tortaváltozat is,én azt kerestem:
I.
Hozzávalók:
1 pohár tejszín
4 tojás
2 pohár liszt
1 pohár cukor
1/2 tk. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
35 dkg eper (friss v. konzerv)
Elkészítés:
A tejszínt és a tojást jól felverjük. A sütőporral elkevert lisztet és a cukrot a tojás-tejszín keverékhez adjuk és robotgéppel összekeverjük. A masszát egy kivajazott formába tesszük és az epreket belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. A kihült sütit porcukorral megszórhatjuk.
Tanácsok:
A süti legalább a 2szeresére emelkedik és bármilyen formában elkészíthető.
Édesítőszerrel is elkészíthető. Ha mindenképp pótolni akarod a lisztet teljeskiörlésűvel, max. fele-fele arányban javaslom.
Megpróbáltam más gyümölccsel is, de nem volt jó ötlet.
Pillanatok alatt összedobható!
Elkészítési idő: 45 perc
II. Joghurtos eperkocka
Hozzávalók:
a tésztához:6 tojás,
12 dkg k.cukor,
12 dkg liszt,
3 dkg kakaópor.
a joghurtkrémhez:4 dl joghurt,
10 dkg p.cukor,
20 dkg tejszínhab,
2 dkg zselatinpor.
a díszítéshez:25 dkg eper (friss,vagy fagyasztott felengedve,esetleg eperkonzerv),
1 tasak tortazselé,
10 dkg cukor.
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.A sárgákat a k.cukor egyharmadával habosra keverjük.A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
A lisztet a kakaóporral összeszitáljuk.A tojássárgájához hozzáadjuk a tojáshabot s ezután a lisztet.Sütőpapírra egyenletesen elkenjük,és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a kakaós lapot.
Kihűlés után rátesszük a joghurtkrémet.Ehhez a joghurtot a cukorral simára keverjük,a tejszínhabbal fellazítjuk,majd feloldott,langyos zselatinnal stabilizáljuk.(1 dl vízhez 2 dkg zselatinpor)
A krémet a kakaós lapra egyenletesen elkenjük,majd hűtőben dermesztjük.Kb.1 órás pihentetés után friss vagy felengedett,esetleg lecsöpögtetett konzerv-eperrel megrakjuk a tetejét,és tortazselével "lefényezzük"(1 dl vízzel és a cukorral felfőzzük,majd lehűtjük).
III. Epres-joghurtos torta
Hozzávalók:
» 1 kész piskótakarika
» Krém:
» 500g eper
» 1 tasak zselatin
» 2 pohár natúr joghurt
» 100g porcukor
» 1 vaníliás cukor
» 3 dl tejszín
» Díszítés:
» 50ml tojáslikőr
» 1 tasak habfixáló
Elkészítés:
A piskótakarikát két lapba vágjuk. Az epret alaposan megmossuk és négybe vágjuk. A zselatint 3 evőkanál vízzel elkeverjük, majd felmelegítjük. A joghurtba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a zselatint. Felverjük a tejszínt, majd az eperrel együtt a joghurthoz adjuk. A krém felével megtöltjük a tortát, majd a másik felével bevonjuk.
A tojáslikőrt összekeverjük a habfixálóval, és ezzel díszítjük a tortát.
IV. Epres túrófagylalt
Hozzávalók:
20 dkg túró
1 kávéskanál vanília aroma
6 ek. por alakú édesítőszer (vagy ennek megfelelő folyékony)
1 dl tejszín
2 db tojássárgája
20 dkg eper (fagyasztott is lehet)
reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tojássárgáját és a cukrot habosra keverjük, gőz fölött besűrítjük. Kihűlés után kézi habverővel belekeverjük a túrót, a vanília aromát, a leturmixolt epret, a reszelt citromhájat és óvatosan a habbá vert tejszínt. Formába öntjük és a mélyhűtőbe tesszük.
Tanácsok:
Más gyümölccsel is elkészíthető
Elkészítési idő: 20 perc
V. Eres habos:
Hozzávalók:
30dkg liszt
14dkg margarin
csipet só
4 tojás
2dl+ egy kevés langyos tej
2dkg élesztő
lekvár
min. 50dkg, max. 80dkg eper vagy meggy vagy barack.
Elkészítés:
30dkg lisztet elmorzsolunk 14dkg margarinnal. Adunk hozzá egy csipet sót, 4 tojás sárgáját. 2 kévés kanál porcukrot belerakunk 2dl langyos tejbe és 2dkg élesztőt felfuttatunk benne. Hozzáadunk annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és nagyméretű tepsibe rakjuk. A tésztát megkenjük lekvárral és tetejére megtisztított, lecsepegtetett gyümölcsöt rakunk. Lehet befőtt is. Nagyon finom eperrel, meggyel, barackkal.
Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben sütjük. Amikor már majdnem kész, rákenjük a 4 tojás habbá vert fehérjét, amihez 8 evőkanál cukrot adagoltunk. A habnak keménynek kell lennie. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük. Amikor kihűlt vízbe mártogatott késsel szeleteljük. A gyümölcs mennyisége 50-80dkg lehet megtisztítva.
Tanácsok:
Túróval is készíthető, az is nagyon finom. Ilyenkor lekvár helyett búzadarát szórunk a tésztára, arra megy a cukorral, mazsolával, tojás sárgájával, citromhéjjal elkevert túró. A kimaradt fehérje a habhoz adható, 1 tojásfehérjéhez 2 evőkanál cukor kell.
50-75dkg túró szükséges. A továbbiakban megegyezik az előzővel. Kicsit nagy adag, de mindig elfogy.
VI. Epres habos metélt hidegen:
Hozzávalók:
20 dkg cérnametélt, 25 dkg eper, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 dl tej, 1 csapott evõkanál zselatinpor, 12-15 dkg porcukor, só.
Elkészítés:
A cérnametéltet forrásban lévõ sós vízben megfõzöm, majd leszûröm és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem. Az epret közben megmosom, szárazra csurgatom, kicsumázom és apróra vágom. A tejszínbõl kemény habot verek, kevés porcukorral ízesítem, és az eperrel óvatosan összekeverem. A zselatint kevés tejben megáztatom és langyosra melegítem, közben állandóan kevergetem. Ha teljesen feloldódott, akkor langyosra hûtöm és hozzáadom az epres habhoz. Végül az egészet óvatosan átforgatom a vajas tésztával. Kis formákba simítva elosztom, majd alufóliával vagy folpackkal befedve a hûtõszekrényben egy napig hûtöm. Tálalás elõtt a formából kiborítom és kevés tejszínhabbal megspriccelve kínálom.
Elkészítési idő: 50 perc
VII. Epres madártej:
1 1/4 liter 1,5%-os zsírtartalmú tej
1 vaníliarúd
30 deka friss vagy felengedett mélyhűtött eper
4 tojás
Ízlés szerint édesítőszer
1 cs. vaníliás v. epres pudingpor
1 citrom
Elkészítés:
Egy fazékban összeforralom a tejet a félbevágott vaníliarúddal, és 20 percre félreteszem. Ennyi idő alatt a tej átveszi a vanília aromáját. Amikor ez megtörtént, kiszedem belőle a rúddarabokat.
Félbevagdosom a megmosott, kicsumázott epret, és összeturmixolom a vaníliaízű tej egyharmadával. Azért csak ennyivel, mert a maradék tejben főzöm majd ki a habgaluskákat. A kész epres turmixot félreteszem, és szétválasztom a tojásokat. A tojásfehérjékből habot verek két lépésben: először csak addig, amíg kialakul a lágy hab, aztán beleszórom az édesítőszert, kemény és habbá verem.
Hideg vízzel kiöblítek egy közepes méretű fazekat, és felforralom benne a halványsárga, vaníliás tejet. Ha már rotyog, takarékra állítom a lángot, és tojáshabból evőkanálnyi adagokat szaggatok bele. Mindkét oldalukon kb. 1-1 percig főzöm, majd szűrőlapáttal kihalászom, és félreteszem őket. Arra mindvégig ügyelek, hogy egyszerre csak annyit főzzek ki, amennyi a túlzsúfoltság veszélye nélkül belefér a fazékba.
Amikor az összes habgaluska kifőtt, elzárom a fazék alatt a gázt, és a vaníliás tejhez öntöm az epres turmixot. Ezután a tojássárgákat meg a pudingport kézi habverővel összedolgozom és apránként annyit kanalazok hozzá a meleg, epres-vaníliás tejből, hogy a tojásos keverék meglangyosodjon. Ezt átöntöm a fazékba, begyújtom alatta a tüzet, és gyengéd lángon kézi habverővel kevergetve besűrítem az epres madártejet.
Már csak a megmosott citrom héját reszelem a madártejhez. Kiszedem tálkákba, és ha már teljesen kihűlt, tálalásig beteszem a hűtőbe.
Tanácsok:
6 adag lesz belőle
Elkészítési idő: 30 perc
IIX. Epres joghurttorta:
Hozzávalók:
• A piskótához:
• 4 tojás
• 4 kanál cukor
• 4 kanál liszt késhegynyi szódabikarbónával
• 4 kanál víz
• A töltelékhez:
• 2 nagy pohár natúr joghurt
• 3 csomag vaníliás cukor
• 3-4 kanál cukor ízlés szerint
• reszelt citromhéj és citromlé ízlés szerint
• kb. 1 kg eper
• 1,5 kanál zselatin
• 1 dl víz
• A díszítéshez:
• tejszínhab
• néhány szem eper
Elkészítés: Sütőpapírral kibélelt tortaformában 4 tojásos vizes piskótát sütünk. Ha elkészült, borítsuk ki rácsra, hogy kihűljön. Amikor kihűlt, tegyük vissza a tortaformába. Az eper felét turmixoljuk le, ízesítsük vaníliás cukorral, cukorral, citromlével, citromhéjjal, tegyük bele a joghurtot. A másik fél kilónyi eperszemet felezzük el, és tegyük a tésztalapra. A joghurtos krémet langyosítsuk meg, közben egy kis lábosban olvasszunk fel 1,5 kanál zselatint kb. 1 dl vízben. Ha már gyöngyözik, keverjük bele a joghurtkrémbe, majd az egészet öntsük a tortaformába. A tetejére díszítésként tehetünk pár szem epret. A tortaformát egy éjszakára tegyük hűtőbe, ez idő alatt meg fog dermedni. Tálalhatjuk tejszínhabbal, de anélkül is nagyon finom!
Az előző vagyok
itt még találsz néhányat:: [link]
én pont tegnap csináltam, hasonlít az előttem szóló első receptjéhez, de nem kell drága tejszín és elő se kell venni a mérleget
2 egész tojás
2 pohár rétesliszt
1 pohár cukor, fél pohár olaj, egy sütőpor
1 pohár tejföl, vagy joghurt
fakultatív: citromhéj/ fahéj, vaníliás cukor.
csak egyszerűen összekeverni, és jól előmelegített sütőben sütni, tepsit olajozni- lisztezni, kb 25-35 perc, attól függ mekkora volt a poharad ( kb 1,5 --
2- dl-es)
jaaa, epret csak beleszórni, nem nyomkodni, a tészta majd feljön és a eper se el nem süllyed,se nem ég a tetején se az alján nem vizezi össze a tésztát( jó cseresznyével meggyel sárgabarackkal, vagy aszalt gyümölcsökkel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!