Írnátok finom eperkrém-leves receptet?
HIDEG EPERKRÉMLEVES RECEPT
Hozzávalók
1 csomag főzés nélkül elkészíthető vaníliás pudingpor
7 dl tej
fél mokkáskanál őrölt fahéj
3 dl tejszín
40 dkg friss eper
4-5 evőkanál cukor
méz vagy ennek megfelelő édesítőszer.
Leírás
A pudingport a tejjel pár perc alatt kikeverjük, ezalatt olyan lesz, mint egy híg mártás. A fahéjjal fűszerezzük. A tejszínt a megtisztított eperrel és a cukorral összeturmixoljuk, a pudingos mártásra szűrjük és jól elkeverjük vele. Jól behűtve, tejszínhabbal és friss eperszemekkel tálaljuk
Megjegyzés
Ezt a levest bármilyen, az idénynek megfelelő gyümölcsből elkészíthetjük, kitűnő cseresznyéből, meggyből, málnából, barackból...
A megtisztított eperből turmixgépbe tettem annyit, amennyi belefért (1,5 l). Alaposan finomra turmixoltam, hozzáadtam 3 evőkanál pocukrot, egy doboz tejfölt, újra összeturmixoltam, majd az edény végkapacitásáig tejjel feltölttöttem. Összeturmixoltam, nagy jénai tálba öntöttem és a többi eperszemet negyedekbe vágva beletettem. A hidegre tuningolt hűtőben gyorsan lehűtöttem.
Édes, igazi eperízű ínyencség lett, tejföl helyett tejszín is adható, de szerintem szükségtelen arra költeni.
Vörösboros eperkrémleves
Még tart az eperláz, sőt! Ki kell használni minden percét, míg ez a csodás gyümölcs kínálja magát a piacon. Sütemény, saláta után leves következett. Vörösboros, Lévai Anikó vörösboros meggylevese után. Az ő szakácskönyvét olvasgatva jött az ihlet. A bort vele ellentétben én az elején a leveshez adtam, mert gyerekek is ették.
Hozzávalók:
* 1 kg eper
* 2 dl vörösbor
* kis darabka fahéj
* cukor ízlés szerint
* 1 vaníliáspuding
* 1 dl tejszín
* 2 ek. brandy
* 2 citromkarika
A megmosott eperből néhány szemet félretettem a díszítéshez. A többit 8 dl vízzel és a 2 dl borral feltettem főni. Ha nem eszik gyerekek, akkor csak a főzés végén, mikor elzárom alatta a lángot, teszem hozzá a bort. Adtam hozzá 4-5 ek. cukrot és egy kis darabka fahéjat. Pár perc alatt puhára főztem. A tejszínt elkevertem a pudingporral, a forrásban lévő leveshez adtam és hagytam, hogy besűrűsödjön, majd botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a brandyt és egy sűrű szövésű szitán átszűrtem. Beledobtam a két karika citromot és hagytam,hogy szobahőmérsékletűre hüljön. Én így szeretem, de természetesen jól lehűtve is remek. Tejszínhabbal és egész szem eprekkel tálaltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!