Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Akinek van cukorbeteg a...

Akinek van cukorbeteg a családjában, hogyan oldja meg a főzést és étkezést? Tapasztalatok?

Figyelt kérdés
2009. máj. 14. 16:05
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Semmi nagyon extra nem kell.

Cukor, nagy cukortartalmú gyümölcs (pl. szőlő) száműzve.

Kenyér: teljes kiőrlésű, max félbarna, mindkettő vékonyan szeletelve.

Sok zöldség, gyümölcs (kivéve magas cukortartalmú).

Amiből van, abból a light verzió: pl. tej, margarin, majonéz (ezt lehet házilag is készíteni), az édességről sem kell teljesen lemondani, vannak nagyon finom diabéteszeseknek való édesség.

Tészta: durumlisztből készült

Min. 4-5-szöri étkezés, arra odafigyelve, hogy a napi megengedett szénhidrát a megfelelő módon legyen elosztva.

Nagyon sok jó tanács, ötlet, szénhidráttáblázat stb. van a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének a honlapján. Kis gyakorlással hamar bele lehet jönni.

[link]

De, hogy pontosabban válaszoljak. Apósom gyerekkora óta cukorbeteg, a férjemék úgy nőttek fel, hogy a cukrot nem ismerték, anya nem főzött senkinek külön, olyanokat főzött, amit apa is ehet. A cukros üdítők helyett most már vannak nekik való üdítők (pl. deit), régen házi limonádékat ittak. Anya hozzászokott, hogy nem lehetett kapni cukormentes lekvárt, befőttet (most már lehet, de az ára borsos), így minden évben pár üveggel rak el, így pl. egy sütemény elkészítésénél sem jön zavarba.

2009. máj. 14. 16:44
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi, sokat segítettél,férjemnél most diagnosztizálták s ráadásul most pici a babánk is és sok lett ez így egyszerre nekem és azt sem tudtam hogy álljak neki.
2009. máj. 14. 17:16
 3/5 anonim ***** válasza:

Nekem szerencsére csak veszélyeztetett a férjem (mivel apukája cukros), de muszáj odafigyelnem nekem is.

Úgy kezd, hogy vegyél egy jó digitális mérleget és egy olyan mérőpoharat, amin többféle skála van (lisztnek, rízsnek, folyadéknak). Amíg nem áll rá a kezed, addig jobb, ha mindig mindent le- és kimérsz.

A belinkelt honlapról szedd le a táplálék táblázatot, csinálj belőle egy olyan kivonatot, ami csak azt tartalmazza, amit sűrűn fogsz használni. Én pl. utálom a halat elkészíteni, így a halas dolgokat meg se néztem, amiket utál a férjem ételeket, azokat sem. Így nem kell majd állandóan keresgélned.

Valahol van egy olyan táblázat, hol egy kanálra vannak leírva az adatok (pl. liszt), majd megkeresem neked, csak most már mennem kell, nyűgös a gyerek.

Ne ess pánikba, nem olyan nehéz diétásan főzni :)

2009. máj. 14. 17:32
 4/5 anonim ***** válasza:

Nálam az apósom cukros, de nem szurkálja még magát. Én megmondom őszintén, mindig úgy fözök, h neki is jó legyen. A levesbe ha kell cukor, akkor édeskét teszek, nagyon jó benne, és sokkal olcsóbb, mint a cukor, én is áttértem rá. Először undorítónak találtam, de meg lehet szokni....

Amúgy meg vannak édesítő porok, amiket nagy kiszerelésben lehet kapni... Azok jók sütibe. Én így szoktam főzni.

2009. máj. 14. 17:42
 5/5 anonim válasza:

Nekem a kisfiam cukorbeteg 9 hónapja!

Egészséges étkezést jelent az ő étkezésünk. Süteményeket is sütök sokat,mint régen,csak másképpen!

Nem nehéz,bele lehet jönni hamar!

2009. szept. 29. 10:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!