Illik a kakaós tésztához a vaníliás krém? Hogyan kell elkészíteni?
Csokis-vaníliás krémes csokoládétorta
Tészta:
12.5 dkg puha vaj/ margarin
30 dkg cukor
3 tojás
1.2 dl tej
16 dkg liszt
6 dkg kakaó
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só
Fehér krém:
1 púpozott evőkanál zselatin (10 gr) + 5 evőkanál víz
2.4 dl tej
1 rúd vanília
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 kávéskanál vanília aroma
3 dl édes tejszín
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr)
2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges
Csokis krém:
1 púpozott evőkanál zselatin+ 5 evőkanál víz
2 tojás sárgája
9 dkg cukor
2.5 dl tej
20 dkg főzőcsokoládé
3 dl édes habtejszín
2 csomag habfixáló (ha szükséges)
+ csokoládé a díszítéshez
Elkészítés:
Elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát.
A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a liszt és a tej felváltva.
Egy 26 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt.
Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.
Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, lazítsuk meg óvatosan késsel az oldalánál, majd borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre. 3-3.5 cm magas tortalap lesz belőle.
Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra, ha kicsit felpúposodott volna, először egyenesre vágjuk a tetejét is.
A tortát úgy töltjük meg, hogy tálcára tesszük a forma karikáját, papírral béleljük az oldala mellett, és beletesszük az alsó lapot.
A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc.
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hűlni. (Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.)
A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.
Az alsó lapra simítjuk a kész krémet, ráillesztjük a másik lapot, majd betesszük a hűtőbe.
A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk. A zselatint ismét beáztatjuk vízbe 10 percre.
A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük.
Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön, a forráspontot ne érje el!
Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez. Belekeverjük az aprított csokoládét is, addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad, majd hagyjuk kihűlni.
A kihűlt csokis krémet habverővel csomómentesre felverjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.
A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.
Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.
A felvágott tortáról is készült kép, de már csak a vendégségben tudtam róla az asztalon készíteni, de a lényeg látszik így is, ha nem a legjobb minőségű is a kép:
A torta oldalát és a felső szélét csokireszelékkel díszítjük.
Amennyiben mégis díszíteni szeretnénk, a további hozzávalók szükségesek az eredeti leírás szerint:
5 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
2 csomag habfixáló, - ha szükségesnek érezzük
A tejszínt verjük fel habosra a cukorral és a habfixálóval, de ne legyen túl kemény a hab. Végül szitáljuk hozzá a kakaóport, és vonjuk be a habbal a tortát.
Ezt a receptet két horvát oldalon is megtaláltam, az eredeti Jasenka blogján található, Maja tortája pedig az eredeti alapján készült, én pedig a két leírást vetettem össze az elkészítéshez.
Mindent igyekeztem betartani, mivel vendégségbe vittem, és nagyon nem akartam elrontani, a leíráshoz is hű maradtam legjobb tudásommal, ezért ennyire részletes. Véleményem szerint nyugodtan lehetett volna 28 cm-es formában is elkészíteni, kicsit vékonyabb lenne a tészta, és jobban elterülne a krém.
Ugyanis sem a tészta, sem a krém vastagságával nem volt semmi különösebb baj, csupán az, hogy a torta végső magassága díszítve elérte a 10 cm magasságot. Csak úgy tudtam megtölteni, hogy az acél tortakarika magassága 8 cm volt, de még ezt is meg kellett toldanom egy kaucsuk tortakarikával, hogy a felső krémet rá tudjam simítani. Ezért meglátásom szerint elég lenne a tejszínből a krémhez 2-2 dl. (A kommentelők között van olyan, aki elkészítette és jelezte, hogy a második tortalappal tele lett a formája, a barna krémnek nem maradt hely.)
Ahhoz, hogy a csokireszeléket fel tudjam vinni a torta oldalára, amikor már kellőképpen megdermedt, külön felvertem kb. 1 dl tejszínt 2 evőkanál kakaóporral, és azzal kentem körbe a tortát. Amit a díszítéshez ír az eredeti recept plusz 5 dl tejszínt, azt erős túlzásnak tartottam, hiszen így is óriási lett a torta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!