Darált húsból mit lehet csinálni?
Zöldséges rizzsel töltött fasírthasáb:
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 zsemle, 2 kiskanál magos mustár, őrölt bors, pirspaprika, só, 15 dkg rizs, 1 csg mirelit zöldség, 1 csg újhagyma, 2 fej vöröhagyma, fokhagyma, 5 dkg reszelt füstölt sajt, kevés olaj, kevés zsemlemorzsa.
Elkészítés: A rizst majdnem puhára főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. A 2 fej vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, felét a darált hússal, a kinyomkodott zsemlékkel és a fűszerekkel összekeverjük és hozzáadva a magos mustárt, ismét jól elkeverjük. A maradék vöröshagymára dobjuk a zöldséget, az újhagymát és majdnem puhára pároljuk, befűszerezzük,majd hozzákeverjük a rizst és a sajtot. Egy fólián szétterítjük a húsmasszát és erre rakjuk a zöldséges riszt. Azután feltekerjük, mint rétest és tepsibe fektetjük, kevés zsemlemorzsával megszórjuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 óra hosszáig sütjük.
Nagyon finom, jó étvágyat hozzá!
Mozarellás,paradicsomos rakott penne
2009-03-28 17:58 szombat
már írtam róla, hogy szeretem azokat az ételeket, amelyeket csak össze kell készíteni és mehet a sütőbe...most is egy ilyet találtam a mindmegettén...bár itt a húst meg kellett párolni hozzá, de ettől függetlenül gyorsan elkészíthető és nagyon finom ...az utóbbi időben előszeretettel használom mozarella sajtot az ételekbe...már csak a fiam kedvéért is, aki nagyon szereti...
Mozzarellás, paradicsomos rakott penne:
Hozzávalók: 40 dkg penne tészta, 40 dkg darált hús, 2 gombóc mozzarella sajt, 1 doboz egész paradicsom , 1 fej vöröshagyma, 1 nagy pohár tejföl, 2 tojás, só,őrölt bors,, bazsalikom oregánó, kevés olaj.
Elkészítés: kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd a húst hozzátéve együtt dinszteljük tovább. Őrölt borssal, bazsalikommal, oregánóval, sóval ízesítjük és majdnem puhára pároljuk. Közben kifőzzük a tésztát, a paradicsomot kisebb szeletekre vágjuk. A mozzarellát is vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a tejfölt a tojásokkal és ezt is beízesítjük a fűszerekkel. Jénaiba rétegezzük a tésztát, a húst, a paradicsomot, a mozzarellát, majd megszórjuk bazsalikommal. Ezt folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak, legfelülre mozzarella kerüljön. Ráöntjük a tojásos tejfölt. Lefedve kb. 20 pecig, majd fedő nékül is ugyanennyi ideig 180 fokon sütjük.
Gombás hússal töltött rántott palacsinta sütőben sütve:
Hozzávalók: 40 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 3 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, őrölt bors, só, kevés olaj, kb 8-10 db sós palacsinta, a panírozáshoz tojás, zsemlemorzsa, liszt.
Elkészítés: a szokásos módon palacsintákat sütünk. Közben kevés olajon megdinszteljük a húst, majd rádobjuk az apró kockára vágott gombát és készre pároljuk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Amikor puha, a liszttel megszórjuk és felöntjük a tejszínnel. Amennyiben szükséges még utána ízesítjük. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltjük meg és két szélét behajtva felgöngyöljük. A panírozáshoz összekeverünk 2 rész zsemlemorzsát és egy rész lisztet. A feltekert palacsintákat először a tojásba forgatjuk, majd a lisztes-morzsába. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit és vékonyan beolajozzuk, egymás mellé sorakoztatjuk a palacsintákat és a tetejüket vékonyan olajjal lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük, félidőben egyszer megforgatjuk. Tartármártással tálaljuk.
Oxfordi húspogácsa:
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 20 dkg főtt burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 tk só, 2 kk őrölt bors, 10 szelet füstölt bacon, 3 evőkanál olaj, egykiskanál pirospaprika.
Elkésztés: A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, áttörjük, és hagjuk kihűlni. A vöröshagymát felkockázzuk és kevésoljaon megdinszteljük. A húst összekeverjük a krumplival, a hagymával, a nyers tojással, a sóval és a borssal. Gombócot formázunk belőle, majd baconszalonnába göngyöljük őket. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, belerakjuk a húsgombócokat, majd 220 fokos sütőben szép pirosra sütjük, kb 45-50 percig. Én a húsmasszába egy kis pirosparikát is tettem.
Rántott töltött palacsinta sütőben sütve:
Hozzávalók: 8 db palacsinta, 30 dkg vegyes zöldség (fagyasztottat használtam), 40 dkg darálthús, 1 fej vöröshagyma, kevés olaj, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, a besamell mártáshoz: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, panírozáshoz: 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt.
Elkészítés: a szokásos módon palacsintákat sütünk. Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a darálthúst és puhára pároljuk. Közben befűszerezzük őrölt borssal, fokhagymával, sóval. A vegyes zöldséget vízben puhára főzzük. A vajból, a lisztből és a tejből besamell mártást készítünk. A húshoz adjuk a leszűrt zöldségeket, a besamell mártást, ha kell még ízlés szerint fűszerezhetjük. Ezzel a masszával töltjük meg a palacsintákat úgy, hogy a közepére teszünk egy kanállal és két szélét behajtva, feltekerjük. A panírhoz 1/3 rész lisztet összekeverünk 2/3 rész zsemlemorzsával. A palacsintákat először a tojásba mártjuk bele, majd a lisztes zsemlemorzsába, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, amit előtte kikentünk olajjal. A palacsinták tetejét kicsit megpermetezzük olajjal és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Tartármártással tálaljuk. Rendkívül finom, jó étvágyat hozzá!
Rakott burgonya darált hússal:
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg darálthús, 1 gerezd fokhagyma, só, őröltbors, pirospaprika, 5 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 2 dl főzőtejszín, kevés olaj,
Elkészítés: a burgonyát szeletekre vágom és félig puhára főzöm, majd leszűröm, hogy ne törjön össze. Közben a megdinsztelt hagymára ráteszem a darálthúst és majdnem puhára párolom, sóval, őrölt borssal, kevés pirospaprikával fűszerezem. A tejfölt összekeverem a tejszínnel és őrölt borrsal ízesítem. Egy jénait vákonyan kikenek olajjal ás belerakom a burgonya 1/3-át. Kevés tejfölös keverékkel meglocsolom és ráteszem a hús felét, arra a karikára vágott tojást, majd ismét tejföl, arra burgonya, hús és tojás. A tetejére burgonya kerüljön.A maradék tejfölös keverékkel meglocsolom és előmelegített sütőben addig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.
Szalonnában sült csirkemájas vagdalt:
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 30 dkg csirkemáj, bacon szalonna szeletek, só, őrölt bors, kevés pirosparika, majoranna, 1 tojás.
Elkészítés: a darált húst beízesítjük a fűszerekkel és hozzákeverjük a tojást is. Ha kell egy kis zsemlemorzsát is szórunk bele, hogy szépen összeálljon. A húsból gombócokat formázunk és közepébe tesszük a májat, majd a gombócokat betekerjük a szalonna szeletekkel és egy jénai tálba sorakoztatjuk őket. Kevés vizet öntünk alá és fóliával letakarva előmelegített sütőben 180 fokon átsütjük, majd levesszük a fóliát és szép pirosra sütjük a tetejét.
Vöröhagymás puliszkával tálaltam.
Darálthús Sztroganoff módra:
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg csemege uborka, 25 dkg gomba, kevés olaj, 50 dkg darált hús, 1 evőkanál kicsit erősebb mustár, 1,5 dl fehérbor, 5 dl zöldségleves (kockából), 1 dl tejszín, 1 evőkanál ételsűrítő, kevés cukor, őrölt bors.
Elkészítés: az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és megpirítjuk. Utána mehet bele a gomba és a mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk az uborkát és felöntjük a borral és a zöldséglevessel. Puhára főzzük. A tejszínt elkeverjük z ételsűrítővel és a húshoz keverjük. Végül kevés cukorral és ha még kell, akkor sóval, őrölt borssal és a mustárral még beízesítjük
Részeges rakott káposzta:
Hozzávalók: 50 dkg darálthús, 60 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál cukor, 10 dkg füstölt sonka, só, őrölt bors, a párom borából 3 dl, 3 dl tejföl, 2 dl tejszín, 1 zacskó gyorsrizs, olaj.
Elkészítés: kevés olajon kicsit megdinszteljük a hagymát és 1 evőkanál cukrot dobunk rá. Amikor már majdnem karamellizálódik, rátesszük a káposztát, kicsit együtt pirítjuk tovább, majd aláöntjük a bort és kb. 15 percig pároljuk.Utána hozzátesszük a darált húst és majdnem puhára pároljuk, közben kockára vágjuk a füstölt sonkát és azt is beletesszük, őrölt borssal,ha kell sóval ízesítjük. Közben előfőzzük a rizst, majd egy jénai aljára terítjük. Utána mehet a káposztás hús. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és ezt is beízesítjük, őrölt borssal, kevés sóval, ezt a káposzat tetejére öntjük. Előmelegített sütőben jól átsütjük.
Burgonyás rakott kel:
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg kelkáposzta, 2 db vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, ételízesítő, petrezselyem, 1,5 dl tejszín, 1-2 evőkanál ételsűrítő, szerecsendió, 50 dkg darált hús, 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, .
Elkészítés: a karikára vágott burgonyát roppanosra előfőzzük, a kelkáposztát laskára vágjuk, majd a kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kelkáposztát, rövid ideig pároljuk, majd 3 dl vízzel felöntjük, ételízesítővel megszórjuk és 5 percig főzzük. A tejszínt a kelhez adjuk és az ételsűrítővel kissé besűrítjük, sóval, borssal, szerecsendióval és a petrezselyemmel ízesítjük. A húst kevés olajon morzsalékosra pirítjuk, majd a mustárral, őrölt borssal, sóval ízesítjük. A margarinnal kikent jénai tálba a burgonya felét beletesszük, rá a kel fele, a darált hús, megint kel és végül a maradék burgonya kerül. Előmelegített sütőben megsütjük. Reszelt sajtot is tehetünk rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!