Spórolás heti menüvel?
Összeköltözünk a párommal, és nagyon kevés pénzünk lesz kajára - úgy 20k havonta 2 főre. Ez a fix minimum, azért valószínű jut majd több is :)
Úgy gondoltam, még hó elején készítek heti/havi menüt, így sokkal könnyebb lesz majd bevásárolni.
Tudnátok tippeket adni, hogyan tudnék olcsón, de változatosan főzni? Esetleg valami egyéb jó taktikát?
nem fogsz tudni annyira változatosan főzni
sok rizs és hüvelyes legyen az alap (viszonylag olcsó, kalóriadús és a hüvelyesekben van jócskán fehérje)
ezen kívül zöldség, gyümölcs, tojás, joghurt, tejföl, olaj tej, liszt - ezek legyenek az alapok
tésztát csinálj magatoknak
hús amikor csak látsz olyan akcióban, amikor megéri
Vegyél ablakban nevelhető fűszernövényeket, így mindig lesz friss fűszered.
Ha a szülőknek van kertje, fogadj el onnan mindenféle zöldséget. Meg amúgy is, ha segítenek, ne utasítsd vissza, 20k nagyon kevés.
Ha kenyeresek vagytok, akkor szerezzetek be egy kenyérsütőt és süsd magadnak, az úgy olcsóbb.
Igyekezz mindig az idénynek megfelelő ételeket csinálni. Nyáron tojásos nokedli salátával, télen töltött káposzta. Idényben mindig olcsóbbak a zöldségek.
Ha van kerted vagy legalább erkélyed, nézz utána, mit tudsz megtermelni magadnak, pl. paradicsom.
Az olcsóbb néha drágább! Ezt ki kell tapasztalni, hogy nálatok hogy megy, pl. én nem veszek soha parizert. Ugyanannyi szendvicshez kolbászból sokkal kevesebbe kerülő mennyiséget használunk fel, így a parizer végső soron drágább.
És hogy miket csinálj... most rakott zöldségeket, akár hús nélkül, meg mindent, amit friss zöldségekből tudsz. Általánosan olcsók a tésztás ételek, valamint a káposzta és a hagyma.
Legyen otthon mindig kukoricadara, így hó végén ha másra már nagyon nem futja, egy puliszkát mindig tudsz csinálni.
Ne az olcsóságot nézd, hanem a tápanyagot.
Például: Egy kiló párizsi 4-500Ft-ért is van. (de ebben semmi hús, csak szemét)
Ott a csirkemell 1200Ft/kg áron, abban hús van. (vagy a csirkemáj krumplival sem olyan költséges)
Én testépítést űzöm évek óta és a táplálkozásnak nagyon fontos szerepe van. (nem kell ehhez sportolni) Mióta helyesen étkezek, nem is voltam beteg!
20ezer két főre egy hónapra elég kevés. Nekem abból 2hét ha kijön magamra.
Szerintem ne kaján spóroljatok. Pl. Ha van kocsitok, akkor inkább tömegközlekedést válasszátok, fürdés helyett zuhanyozzatok stb. A véleményem az, hogy inkább az élelmiszerekre költsön az ember pénzt.
Sajnos a párom munkanélküli pályakezdő, így mindennel együtt egyelőre ennyi jut. Ha kapok másodállást diákmunkaként, akkor könnyebb lesz :)
Ő kapott tőlem még 3 hó haladékot, utána megy szar melóra.
Mindig csak max. egy hétre előre vásárolj (miután már az alapvető dolgokat = liszt, füszerek, zsemlemorzsa, cukor, só, paprika, bors, babérlevél stb. megvetted).
Kizárólag citlivel menj be a boltba és csak azt vedd meg pl. tej, kenyér, mosópor stb.
A húsféleségből akkor vásárolj be, amikor akciósat találsz.
Ha van fagyasztód, akkor az akciósból vásárolt többletet el tudod rakni későbbre is.
Legolcsóbb: a sertésmáj (egyébként ebből mindig 1 kg-ot veszek egyszerre, mert így biztosan lesz benne olyan rész, amit szépen leszelve tudok rántani, a többit lecsíkozom reszteltnek)
Utána a csirke csontosa: far-hát, nyak, szárny. Ezekből isteni pörköltet, ill. rizseshúst, vagy tarhonyát tudsz készíteni.
A sertésből olcsóbb a malac, mint a sertés.
A marha és a hal a legdrágább.
Kaját sosem dobunk ki! Ha valamiből viszonylag kevés maradt, mindig van lehetőség, hogy mit lehet a maradékkal kezdeni (pl. pörköltmaradék = gulyásleves, hagymás törtkrumpli = krumplis tészta, nokedli = tojásos nokedli, szárazkenyér = bundás kenyér, vagy zsemlemorzsa stb.)
Soha ne égjen feleslegben a gáz, ill. a villany! Zuhanyozni olcsóbb, mint beleülni a teli kádba!
Mosogatni drágább folyóvíz alatt, mint ha megtöltöd a mosogatót a vízzel!
Menni fog ez, csak okosan csináld, és ha gondod van, csak kérdezz nyugodtan!
Köszönöm a választ, ment jegyzetbe! :)
Így tényleg könnyebb :)
Én pl. sokáig azt hittem, hogy mennyire drága pizzát sütni, és mennyire időigényes és bonyolult. Miután rátaláltam a következő receptre, az egyik leg olcsóbb és gyorsabb kajának tartom.:
80dkg liszt
20dkg búzadara
2 cs szárított élesztő ( 7g/cs )
6.5dl langyos víz
2ek cukor
só/ételízesítő ( én az utóbbit szoktam. kb. 2m kanállal )
kis oregánó
Az élesztőt felfuttatod a vízben, majd az egészet 15percig gyúrod, ugyan eddig kelni hagyod, sütni kb tíz percig kell 180fokon.
Ezek nem drága hozzávalók, és lényegében mindig vannak otthon. Hat pizza jön ki belőle. Rá meg azt teszel ami épp van otthon. Akár maradék sült hús, maradék pöri, valami kolbász vagy ilyesmi, valami zöldségféle...Tehát valami tuti van amit rárakhatsz.
Én kelesztés után ki szoktam gombócozni, és a pluszt fagyóba rakom. Ha nincs fagyó, akkor arányosan kevesebbet gyúrjál össze.
Szerintem ez jó kaja hónap végén mikor már a pénz is elfogyóban van, és a kamra, hűtő is kiürülőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!