Legegyszerűbb és legfinomabb muffin recept?
A muffinból szinte az összes nagyon egyszerű!
De nekem az abszolút kedvenc ez:
Vanília pudingos muffin / 12 db
Hozzávalók a tésztához : 15 dkg margarin, 17 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor
A töltelék : 2, 5 dl tej, fél csomag vaníliás pudingpor, 1-2 evőkanál cukor
A pudingot megfőzőm, hagyom kihűlni. A vajat a cukorral felhabosítom, utána egyenként mennek bele a tojások. A lisztet, sütőport, a vaníliás cukrot összekeverem, beleszórom a vajas cuccba, majd gyorsan összekeverem az egészet. A muffin sütőt vajazom és lisztezem . A muffin formákba egy-egy evőkanál masszát teszek, csinálok egy kis mélyedést a tésztába, rá egy kanál pudingot, majd befedem a maradék tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.
Megjegyzés : én ehhez a muffinhoz mindig használok muffinpapírt!
Én ezt a receptet használom, egyszerű és nagyon-nagyon finom:
Tehetsz bele bármit (egy kanál kakaóport és csokidarabkákat, gyümölcsöket, kókuszreszeléket, lekvárt / pudingot a közepébe stb.) Nekem 12 darabos muffintepsim van, 2 dl-s pohárral mérem a hozzávalókat, és így is szép duci muffinok lesznek.
A puding az abszolút ízlés dolga!:) Olyat teszel bele, amilyet csak akarsz!
Ha mondjuk a tésztába raksz kis kakaóport akkor a tésztája meg csokis ízű!:)
van egy isteni kakaós, csokis muffin receptem!!!
Csokis-kakaós-kávés muffin
Hozzávalók:
(Mindegy milyen űrmértékű bögrét használsz, a lényeg, hogy mindent azzal számolj!)
- 1 bögre finom liszt
- 1 bögre kristálycukor
- 1 bögre kakaó
- 1 bögre kifőtt kávé (ha nincs kifőzve, akkor 1 evőkanál kávét 1 bögre forró vízzel vegyíts!)
- 0,5 bögre olaj
- 2 egész tojás
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 tábla csoki (legjobb a tortabevonó, vagy étcsoki, mert intenzívebb az íze, de tejcsokival is helyettesíthető)
- vaj a tespi kikenéséhez
A mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg kristálycukor
- pár csepp ecet vagy citromlé (ettől kemény lesz a hab)
- színezékhez bármilyen ízű/színű aromát használhatunk (ezt kis tubusban lehet kapni!)
- tortadara/gyümölcs/dió a díszítéshez
FONTOS: Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen a felhasználáskor!
A nedves és száraz hozzávalókat külön keverjük össze, tehát a lisztet, cukrot, kakaót, sütőport és az apróra vágott csokit egy külön edénybe, a többit egy másikba öntjük. Ezeket külön összekeverjük, majd összeöntjük, és csak addig keverjük, míg össze nem áll. Nem kell sokáig kevergetni, elég 2-3 fordulat a robotgéppel!
1. Tipp: A kivajazott sütőformát érdemes pár percre a megtöltés előtt mélyhűtőbe rakni, hogy később könnyen kivehessük a süteményt.
2. Tipp: Jobb vajat használni a kenéshez, mert puhább és finomabb is, mint a margarin.
A sütőformát kilisztezzük, majd megtöltjük a masszával. Előmelegített sütőbe tesszük – nekem villanysütőm van, azon 6-os fokozat. Nagyjából 160-180 fokos hő jó hozzá. 20-25 perc alatt megsül.
3. Tipp: Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, mert összeeshet a sütemény! Ha már érezzük a sütik illatát, be lehet kukucskálni.
4. Tipp: Kb. 10 perc után feljön a tészta, akkor alacsonyabb fokozatra vegyük a sütőt. Én 3-ra szoktam venni.
5. Tipp: 15 perc után már nagyjából készen van, akkor 4-5 percig csak szárítsuk, ne süssük!
6. Tipp: A kész süteményeket – még a formában! – betehetjük pár percre a mélyhűtőbe, vagy rátehetjük egy nedves konyharuhára, hogy minél hamarabb kihűljön, akkor könnyebben ki lehet venni a formákból!
7. Tipp: A muffin formákat újratöltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!
8. Tipp: Ha egyszerre több muffinsütőt használunk, ügyeljünk arra az elrendezésnél, hogy mindegyiket egyenletesen érje a hő!
9. Tipp: A formába töltött tésztát már ne kevergessük, ha túl sokat tettünk a formába, 1 kanállal kiszedhetjük a felesleget.
10. Tipp: Ne töltsük tele a formát, mert a tészta szétfolyhat a sütőben, mikor feljön. Legjobb, ha fél centit szabadon hagyunk minden „kosárkánál”.
11. Tipp: Ha marad üres „lyuk” a formában, töltsük félig vízzel, így tegyük a sütőbe (ettől a muffinok könnyűek és lazák lesznek).
A máz:
A cukrot és a tojásfehérjét pár csepp ecettel vagy citromlével gőz fölött összekeverjük. Ha aromát is használunk, azt is a legelején kell belecsepegtetni.
12. Tipp: Annyit csepegtetünk, amennyit akarunk, de ne legyen 7-8 cseppnél több, mert keserűvé válhat a hab!
13. Tipp: Akkor jó a hab, ha rajta marad a robotgép keverőlapátjain, ha csak kicsit cseppfolyós, az még belefér!
A mázat egy kanállal vagy vajazó késsel – kinek hogy jobb – véknyan elkenjük a muffinok tetején, hogy befedje az egészet, majd megszórjuk tortadarával/gyümölccsel/dióval és állni hagyjuk, hogy a máz megdermedjen rajta.
Jó étvágyat!
Ez nagyon finom: 25 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 70 g reszelt csokoládé, 2 és fél tk. sütőpor, fél tk szódabikarbóna, 1 tojás, 13dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 0,8 dl olaj, 2,5 dl tejföl, joghurt vagy író, 0,75 dl kávé, 12 sütőforma. Én nem sütőpapírokkal szoktam, hanem margarinnal kikenem a formát, és berakom a hűtőbe amíg készül a tészta.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet a kakaót, a csokoládét, a sütőport, és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojás a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az olajat a kávét és a tejfölt(joghurt vagy író...) Összekeverjük a lisztes keverékkel. A tésztát a mélyedésekbe töltjük és 20-25 percig sütjük .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!