Milyen sós aprósüteményt készíthetnék?
Az alábbi hozzávalóim vannak: tej, tojás, liszt, margarin, cukor, natúr joghurt, szezámmag, icike-picike sajtdarab (tényleg picike), élesztő, sütőpor, darált mák, a többi édes dologhoz való (vaníliás cukor, kókuszreszelék, kakaó (van cukrozott és sima is), különféle aromák, csokoládé, cukorgyöngy, tortadara...)
Holnap első órában teázunk (földrajz, Angliát vesszük :D), és arra vinnék valami sós aprósüteményt. Előre is köszönöm a segítséget :)
van egy régi családi receptünk, sós-sajtos-ropogós rúd.
30 dkg liszt
25 dkg margarin
8 dkg reszelt sajt
6 evőkanál hidegvíz
1 evőkanál 10 %-os ecet
só ízlés szerint
ezeket összegyúrjuk és legalább fél órát pihentetjük.
kinyújtjuk kb egy cm vastagra és, ugyancsak egy centis csíkokat vágunk, amit aztán tetszőleges hosszúságúra darabolunk.
tojással lekenjük és beszórjuk vagy reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, köménnyel stb.
az ecettől szép magasra feljön és sokáig porhanyós marad.
hát csak a tésztába reszeld bele, a tetejére meg mást:)
elég az,hidd el.
hello, és van egy jó "háziropi" receptem is,de ahhoz krémsajt és tejföl is kell, nomeg sok szezámmag.
délután leírom.
üdv.
Szia! akkor leírom a háziropi receptjét.azért ez nem olyan pálcika, de nagyon nagyon finom, érdemes kipróbálni.
a tésztához:
-30 dkg finomliszt
-15 dkg hideg vaj apróra felkockázva
-fél ek. cukor
-4 ek. natúr krémsajt (egy 10 dkg-os tömlős belemehet)
-2 ek. tejföl
-1 tojás sárgája
-fél teáskanál só
a tetejére: 1 tojásfehérje, 10 dkg szezámmag
a nyústáshoz még egy kevés liszt
a sütőt előmelegítem 190 fokra (gáz 5-ös fokozat)és sütőpapírt fektetek egy nagy tepsire.
a lisztet, a vajat a cukrot és a sót morzsásra dolgozom.hozzáadom a krémsajtot a tejfölt és a tojássárgáját. a tésztát jól összedolgozom,bucivá formázom
és egy lisztezett deszkén kb 30x30 centisre nyújtom.
a tojásfehérjét felverem és vékonyan bekenem a tésztát.
óvatosan meghintem sóval, végül egyenletesen rászórom a szezámmagot.a magokat a tenyeremmel finoman bele is nyomkodom a tésztába, hogy rajta maradjanak.
a megszórt tésztát kb 2 cm vastagon felcsíkozom, majd a csíkokat a hosszú oldaluk mentén felpödröm spirál alakban.
ezután a spirálokat a tepsire helyezem, majd mindegyik tetejét még megkenem tojásfehérjével.
250 fokon 15- 20 perc alatt megsül.
nagyon szép, és még napok múlva is finom.
üdv.
Most jöttem rá, hogy ez a háziropi Sthál J. recept,igazából az óvodában az anyukák adogatták egymásnak.Így jutott el hozzám is, nem akartam plagizálni
és kisajátítani:))
De gyanítom, hogy ezt sem Ő találta ki...
a lényeg, hogy mutatós és finom.
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!