Cseréljünk eszmét! Közeleg a lecsó szezonja, ki hogyan készíti?
Erre az ételre mindenkinek meg van a tuti módszere, de tájegységenként is igen változatosan készítik.
Tanuljunk egymástól. Fikázni, pfújozni tilos!!
Leírom a saját verziómat.
Gyönyörű füstölt szalonnát lassú tűzön kiolvasztok, erre kerül a félfülre vágott vöröshagyma,(pörc benne marad, másképp megeszik)amit nem pirítok, csak üvegesre dinsztelek.
A jó húsos zöldpaprikát kicsumázom, de a csuma puha szivacsos részét, és a magokból valamennyit beleteszek, összevágom.
A paradicsomot forró vízzel, vagy simán hámozva kötelezően lehéjazom.
A tisztított alapanyagok aránya 1:2, a paprika javára.
Minden különösebb nélkül egyszerre beleöntöm a sült hagymába, és nagy lángon, folyamatosan keverve addig sütöm, amíg a paprika héja kezdene leválni. Borssal, kevés fokhagymával fűszerezem, ha szükséges sózom, kap még egy kevés cukrot, és kizárólag a színe miatt őrölt paprikát. A csípősség opció, társaság függvénye.
Mennyiségtől függően beleütök 2-30 db tojást, és addig sütöm, amíg a tojás kocsonyássá kezd válni.
Puha, foszlós kenyérrel adom az asztalra, és a megvendégeltek elégedett pillantásaitól övezve, megiszom a megérdemelt fröccsömet.
nna, most jövök én a saját verzióimmal, így többesszámban, mert (Bár tudom, hogy van itt , akinek csípi a szemét az ahány ház...stb mondás)nálunk még családon belül is megvan mindenkinek a saját lecsója.
csak győzzem őket kiszolgálni.
az alap nálunk is a félkarikára vágott hagyma zsírban lepirítva.Ha van egy kis füstölt szalonna, akkor persze azzal kezdve. a paradicsomot én is szigorúan héj nélkül
botmixerrel összezúzva teszem a hagymára.ekkor kerül bele egy kis pirospaprika, majd rottyan egyet és úgy hosszában szelt paprika. a karikára vágott nem jó, mondják Ők, mert hamarabb pöndörödik a héjja.
szóval elkészült az alap, amit az egyik tojással, a másik rizzsel,tarhonyával , nokedlivel szereti.
a lányom a paprikát meg sem eszi, de a lecsós szaftot meg imádja...
a férjem meg van esküdve a bótilecsóval, ami 70 % paradicsomszósz. szóval az én lecsómból kivesz,és tesz bele 2-3 kanál paradicsompürét....brr.
ja és őriznem kell a paprikát , nehogy túlfőjön és pöndörödjön, mert akkor szeletenként előbb lehúzkodja a héjját.
És a végére hagytam, hogy a férjemnek időnként (lévén Ő bolgár) sültpaprikából kell lecsót főznöm.
előbb a sütőben meg kell sütni körbe körbe feketére a húsos paprikákat, majd letakarva saját gőzében hagyni. utána könnyen lejön a héjja, a pörköket lemosni,és a többi ugyanaz, mint a hagyományos lecsó, csak neki egy "tonna" paradicsommal.
a hét végén főztem "kompromisszumos" lecsós szeletet,
fagyasztott paprikából és konzerv paradicsomból:))
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!