SOS! Mitől lesz ehető (jó) a húsleves?
A tyuk meg a zöldség benne van a vízben.
20/F
Hús,zölség,répa,zeller,ha van otthon akkor 1-2 gomba,1 hagyma,3-4 fokhagyma,egy paprika,(mehet bele egy kisebb paradi is egészbe meg kelkápi levél egy)Én teszek bele két leveskockát is és szerecsendiot meg gyömbért egy késhegynit.
Az izét véglegesen akkor éri el ha minden jol megföl és kijönnek az izek és akkor még vegetával utánaizesitem.
Na, ebből válogathatsz.
Gyömbér, meg mi egymás a húslevesbe...
Picit kiegészíteném az előttem szólókat.
A jó húsleves alfája, a megfelelő húsválasztás. Fiatal csirkéből pl. sosem lesz olyan mint egy élemedettebb korú tyúkból. Ha sertésből, marhából főzöd, mindenképpen tartalmazzon elegendő csontot. Marha velőscsontból jobb leves van, mint színhúsból.
A zöldségek a "béta". Répa,petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, karfiol, kelkáposzta(!), héjas vöröshagyma, kicsi fokhagyma. Minél többféle, annál jobb lesz. Szemesbors.
Gyöngyözve főjön órákig.
Kövezzetek meg, de egy chef tanácsára a húslevest nem habozom le. Rengeteg ízt kidobunk a habbal. Ha nem kevered bele, hanem hagyod belefőni, tálaláskor szűréssel
eltávolítható.
Számomra a "műanyag" dolgok, (ízesítő, kocka, zselé, meg a kismaci f.sza) merényletnek minősülnek. Elegendő, és jó alapanyagnál szükségtelenek.
9:59-es vagyok, köszi az elismerő szavakat.
Ha marhánál tartunk, akkor nem elég egyféle hús, legalább kétféle de inkább háromféle húsból csináld. (szegy, borda, lábszár, stefánia) A marhahúsdarbok minimum 70-80 dekásak legyenek.
1kg marhahúshoz, kb 25deka csont, 2.5 liter víz kell.
Tedd fel a feldarabolt csontokat és a húst hideg vízben, forrald fel, forrald 1-2 percig. Öntsd le. A húst és a csontot öblítsd le hideg vízzel, majd újra tedd fel, ismét hideg vízben főni. Ha teszel bele hagymát, akkor jó ízt ad, ha azt előtte félbevágva, héjával együtt megpirítod. Kb 2-2.5órát főzd, aztán vedd le a gázról és hagyd állni még egy órát. A velőscsontot külön főzd!!!
Főétel ötleta marhahúsleves utánra: a kész levesben 8-10 perc alatt főzz meg kb 20dekás bélszíndarabokat. Isteni!
Valaki írta a csontot, az is jó. A csontot érdemes néhány darabra törve a leveshez adni. Sertéscsont mehet szárnyas vagy marha levesbe, de sertésbe nem mehet szárnyas vagy marhacsont.
Sárgarépát ne vidd túlzásba! Ha nagyon szereted a répát a levesbe, akkor inkább külön főzz egy adagot, mintsem répaízű legyen a levesed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!