Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy kell kenyeret sütni?

Hogy kell kenyeret sütni?

Figyelt kérdés

Házilag szeretnék fehérkenyeret sütni,(elektromos sütőben)ha van valakinek ilyen receptje és azt megosztaná velem, nagyon megköszönném.

Üdv .Barakonyi


2009. febr. 2. 10:55
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A kenyér sütése egyszerübb mint egy palacsinta megsütése.


1 kiló lisztet kiöntesz egy nagy tálba.

3 deci meleg cukros vizben felfuttatsz egy fél élesztöt, és hozzá öntöd a liszthez. még 3 deci langyos vizet kéznél tartasz és elkezded gyúrni, nekem kb még 2 deci megy még bele. vagy is összesen 5 deci víz.

ezt mikor nagyon jól eldolgoztam hagyom egy órát langyos helyen (pl radiátor) lefedve kellni. Egy óra után átgyúrom és kicsi cipókat szoktam csinálni belöle, amit a sütölapra teszek és egy órát megint kellni hagyom melegen, és az egy óra után be teszem az elömelegített sütöbe.

lehet a liszthez külömbözö magvakat vagy külömbözö lisztböl csinálni.

2009. febr. 2. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__14..

Itt a 4. válasz az enyém. Én mindig ezt használom.

2009. febr. 2. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Az elektromos sütőt kenyérsütőgépre értetted, vagy arra, hogy elektromos a "rendes" sütőd..? :)


Én gépet nem használtam-pedig van- viszont csodás kenyereket kreálok a két kezemmel- merthogy az összes robotgépem elhalálozott a kenyértésztakeverések miatt.:)


Szóval egy élesztőt felfuttatsz langyos cukros tejben.

Lisztet szitálsz (így finomabb lesz) tálba (BL55, ennek harmadát helyettesítheted teljes kiőrlésűvel, de többet ne: kemény lesz..) sózom, teszek hozzá egy deci olajat. (Fűszerezheted is a tésztát, de mindenből nagyon picikét! Mi a bazsalikomos ízesítésű kenyeret is kedveljük, ilyenkor olivát használok. De piríthatsz magvakat és ezt is a liszthez adhatod.)

Élesztős tejet, egy pohár natúr joghurtot és a lisztedet kezdd el a kezeddel összegyurmákolni. Ragadni fog eleinte, de ez kézzel kb 15 perc dagasztás után elmúlik- gépnél előbb.

Kemény, de rugalmas tésztát kell kapnod, akkor jó, ha a dagasztás kb 20-30. percében (kézzel) elkezd hólyagosodni és leválik a kezedről meg az edény faláról is. Ha kell menet közben olajat- vizet-lisztet adagolhatsz hozzá.

Ha ezzel megvagyok, akkor a tészta tetejét megszórom liszttel, konyharuhával takarom, és állandó langyos (nem meleg!) helyre teszem kelni egy- másfél órára.

Amikor a tészta kétszeresére duzzadt, megint átgyúrod alaposan az egészet, de már elég pár perc gyurmázás.

A kenyérformád alját kiolajozom, és megszórom zsemlemorzsával-liszttel ragadás ellen. Ebbe teszem a tésztát, a tetejét X alakban bevágom fél centire egy nagyon éles késsel.

Fél óra pihenő jön- amíg kétszeresére nem dagad a tészta megint.

A sütőt nem melegítem elő, viszont az aljába töltök vizet egy edénykébe- így, ha a sütő párás melegével együtt melegszik a kenyered, még kel egy kicsit sülés előtt. kb 45 perc alatt sül készre, barnára. az utolsó 20 percig nem nyitom ki a sütőt, viszont innentől kezdve kétszer "megmosom" vízzel a kenyerem tetejét.

Ettől lesz szép barna.

2009. febr. 2. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Ja sót kifelejtettem, hogy ize legyen sót rakjál bele egy nagy kanállal. elsö vagyok.
2009. febr. 2. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a segítséget mindnyájotoknak.Igyekszem a recepteket mihamarabb kipróbálni.

Üdv. Barakonyi


UI : "rendes" elektromos sütőre gondoltam

2009. febr. 2. 12:33
 6/8 anonim ***** válasza:
szerintetek gáztűzhely gázsütőjében is el lehet késziteni?
2009. febr. 2. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
Harmadik vagyok: én ott csinálom mindig, tökéletes eredménnyel. (na jó, az első pár kenyerem nem lett klassz, mert a tésztadagasztást félig el-elsinkófáltam):)
2009. febr. 2. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

ha nem szeretnél élesztőzni és van püspökkenyér formád (az a hosszúkás, kb. 1,3 l-es):


1/2 kg liszt

1 tk. só

1 tk. szódabikarbóna

4 dl víz

+ egyéb: magvak (tökmag, napraforgó, szezám), fűszerek (ánizs, kömény)


ezt összekevered és a kilisztezett formába teszed. vizes kézzel/késsel megsimogatod, be is kenheted tojássárgájával (de nem kötelező).

közepes lángon (180fok?) 50-55 perc alatt készre sül.

ha kivetted a sütőből, érdemes 10 percre ráteríteni egy nyirkos konyharuhát. akkor puhább lesz.


ja és minél inkább rozsliszt, annál sűrűbb-keményebb tésztát kapsz, amikor gyúrod. de a végeredmény, bármilyen lisztet használsz, ugyanolyan puha, finom kenyér. :)

2011. szept. 19. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!