Hogy kell kenyeret sütni?
Házilag szeretnék fehérkenyeret sütni,(elektromos sütőben)ha van valakinek ilyen receptje és azt megosztaná velem, nagyon megköszönném.
Üdv .Barakonyi
A kenyér sütése egyszerübb mint egy palacsinta megsütése.
1 kiló lisztet kiöntesz egy nagy tálba.
3 deci meleg cukros vizben felfuttatsz egy fél élesztöt, és hozzá öntöd a liszthez. még 3 deci langyos vizet kéznél tartasz és elkezded gyúrni, nekem kb még 2 deci megy még bele. vagy is összesen 5 deci víz.
ezt mikor nagyon jól eldolgoztam hagyom egy órát langyos helyen (pl radiátor) lefedve kellni. Egy óra után átgyúrom és kicsi cipókat szoktam csinálni belöle, amit a sütölapra teszek és egy órát megint kellni hagyom melegen, és az egy óra után be teszem az elömelegített sütöbe.
lehet a liszthez külömbözö magvakat vagy külömbözö lisztböl csinálni.
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__14..
Itt a 4. válasz az enyém. Én mindig ezt használom.
Szia! Az elektromos sütőt kenyérsütőgépre értetted, vagy arra, hogy elektromos a "rendes" sütőd..? :)
Én gépet nem használtam-pedig van- viszont csodás kenyereket kreálok a két kezemmel- merthogy az összes robotgépem elhalálozott a kenyértésztakeverések miatt.:)
Szóval egy élesztőt felfuttatsz langyos cukros tejben.
Lisztet szitálsz (így finomabb lesz) tálba (BL55, ennek harmadát helyettesítheted teljes kiőrlésűvel, de többet ne: kemény lesz..) sózom, teszek hozzá egy deci olajat. (Fűszerezheted is a tésztát, de mindenből nagyon picikét! Mi a bazsalikomos ízesítésű kenyeret is kedveljük, ilyenkor olivát használok. De piríthatsz magvakat és ezt is a liszthez adhatod.)
Élesztős tejet, egy pohár natúr joghurtot és a lisztedet kezdd el a kezeddel összegyurmákolni. Ragadni fog eleinte, de ez kézzel kb 15 perc dagasztás után elmúlik- gépnél előbb.
Kemény, de rugalmas tésztát kell kapnod, akkor jó, ha a dagasztás kb 20-30. percében (kézzel) elkezd hólyagosodni és leválik a kezedről meg az edény faláról is. Ha kell menet közben olajat- vizet-lisztet adagolhatsz hozzá.
Ha ezzel megvagyok, akkor a tészta tetejét megszórom liszttel, konyharuhával takarom, és állandó langyos (nem meleg!) helyre teszem kelni egy- másfél órára.
Amikor a tészta kétszeresére duzzadt, megint átgyúrod alaposan az egészet, de már elég pár perc gyurmázás.
A kenyérformád alját kiolajozom, és megszórom zsemlemorzsával-liszttel ragadás ellen. Ebbe teszem a tésztát, a tetejét X alakban bevágom fél centire egy nagyon éles késsel.
Fél óra pihenő jön- amíg kétszeresére nem dagad a tészta megint.
A sütőt nem melegítem elő, viszont az aljába töltök vizet egy edénykébe- így, ha a sütő párás melegével együtt melegszik a kenyered, még kel egy kicsit sülés előtt. kb 45 perc alatt sül készre, barnára. az utolsó 20 percig nem nyitom ki a sütőt, viszont innentől kezdve kétszer "megmosom" vízzel a kenyerem tetejét.
Ettől lesz szép barna.
Nagyon köszönöm a segítséget mindnyájotoknak.Igyekszem a recepteket mihamarabb kipróbálni.
Üdv. Barakonyi
UI : "rendes" elektromos sütőre gondoltam
ha nem szeretnél élesztőzni és van püspökkenyér formád (az a hosszúkás, kb. 1,3 l-es):
1/2 kg liszt
1 tk. só
1 tk. szódabikarbóna
4 dl víz
+ egyéb: magvak (tökmag, napraforgó, szezám), fűszerek (ánizs, kömény)
ezt összekevered és a kilisztezett formába teszed. vizes kézzel/késsel megsimogatod, be is kenheted tojássárgájával (de nem kötelező).
közepes lángon (180fok?) 50-55 perc alatt készre sül.
ha kivetted a sütőből, érdemes 10 percre ráteríteni egy nyirkos konyharuhát. akkor puhább lesz.
ja és minél inkább rozsliszt, annál sűrűbb-keményebb tésztát kapsz, amikor gyúrod. de a végeredmény, bármilyen lisztet használsz, ugyanolyan puha, finom kenyér. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!