Megosztaná velem valaki olyan mézeskalács receptjét, amit nem kell pihentetni, és kipróbált?
Ez kipróbált recept:
Mézespuszedli
1 kg liszt (lehet fele rozsliszt,úgy állitólag jobb)
0,5 kg méz olvasztva
30 dk cukor
4 db tojássárgája
20 dk puha margarin
2 dk szalalkáli és 1 tk szódabikarbóna kevés tejben feloldva.
1-2 tk mézeskaláscsfuszer
Az egészet összegyúrni, két-három napra hutobe tenni.
Kb.fél centire kinyújtani és 200 fokon 8-10 percig sütni.(Ne tovább, mert keseru lesz.) Ne zavarjon,hogy a teteje még egészen puha,ha kihül,megszilárdul.
Ha kész,porcukorral megszórni,vagy cukormázzal bevonni.
Nekünk nagyon izlik, nem bonyolult, és azonnal ehetö, finom puha.
a mézeskalács recept: (ennek én csak a feléből szoktam, mert ez nagy adag)
80 dkg liszt
30 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 evőkanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál kotányi mézeskalács fűszerkeverék
4 evőkanál méz
csipet só
4 egész tojás
ezt én csak 1 órára szoktam hűtőbe tenni aztán gyúrom szaggatom és sütöm. és gyorsan elfogy... :)
1 óra hűtő azért kell neki, hogy a méztől ne ragadjon annyira és tudjál vele dolgozni.
76 dkg lisztet, 34 dkg porcukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket (de lehet őrölt fahéjjal, 10 szem porrá tört szegfűszeggel is helyettesíteni, bár szerintem fűszerkeverékkel az igazi). Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A süteményeket kiszúró formákkal szaggatjuk ki. Megkenjük felvert tojással, kizsírozott és lisztezett tepsiben, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.
Cukormáz: 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki. (Legalább 20-30 percig kell keverni!!!)
Ha elkészült, elképzelhető, hogy 1 napig még kicsit kemény, de ha nem spóroltad belőle ki a szódabikarbónát, másnapra a levegő páratartalmánál fogva tutira meg fog puhulni.
Több hónapig eláll.
Tárolás: fémdobozban.
Kb addig pihentettem amig előszedtem a formákat és felvertem 1tojást:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!