Húsvétra milyen sütiket illik sütni?
Sziasztok!
Talán még korai, de párom szülei jönnek húsvétkor, és nagyon szeretnék kitenni magamért. Imádok sütni, így már azon töröm a fejem, hogy mit süssek. Miket illik húsvétkor sütni?
Kókuszgolyó.
Joghurtos-gyümölcsös szelet.
A kalács az valami tájjellegű dolog lehet, én még csak nem is hallottam róla. Pedig nem vagyok már fiatal, és hagyományos konyhához vagyok szokva.
Régebben volt néha sajtos rúd vagy pogi, de már leszoktunk róla, mert nem fogyott soha. A hagyományos sós és füstölt ételek után inkább az édeset kívánják az emberek.
Nálunk valahogy a kókuszos dolgok mennek: kókuszgolyó (belekevert mazsolával és meggyel), kókuszos kocka (a piskótatészta vastagon beitatva híg rumos mázzal, nem csak a külső fél centi), néha keksztekercs, mazsolás krémmel. Meg igazából bármi édes sütemény, változó. Valamelyik évben lúdláb volt, kakaó nélküli fehér krémmel (a kakaót nem szeretjük), ami vastagabb a tésztánál, sok rumaromával meg mazsolával. Ezért főleg az idősebbek meg voltak őrülve, régen nagy divat volt, most meg már nem szokás csinálni. De azért a gyerekek is tolták befelé.
14
Hát nem is azt mondtam, hogy nem létezik ilyen, hanem hogy tájjellegű dolog lehet. :)
Megkérdeztem anyámat, nálunk (Heves megyei falu) már az ő gyerekkorában is ('50-es évek) kizárólag lagzis "sütemény" volt a kalács. Arra még én is emlékszem, hogy kicsi koromban a lagzikban még csináltak kalácsot, de arra is emlékszem, hogy már csak az akkori öregek ettek egy-egy szeletet, mert nekik megszokott volt, de a fiatalok nem fogyasztották, aztán úgy '80-ra már teljesen ki is ment a divatból. Kb. ugyanez volt a menete a darálós süteménynek.
Na, most még azt is megtudtam, hogy unokatestvérem debreceni feleségééknél van húsvéti kalács.
Pest megyében nevelkedtem, szüleim Bács-kiskunból telepedtek fel. A család egy része erdélyi.
Ilyesmi kalácsokat készítettünk. A belesült tojást ételfestékben vagy hagymahéjban főztük ki, hogy szép színe legyen. Szépen kiveszed, le lehet hántani a héjat róla, és sima keménytojás belül.
A fonott kalács édes íze, meg a sonka sóssága jól kiegészíti egymást.
Nagymamám csinált töltött kalácsot is, amibe a sonka nyesedéke is bele volt göngyölve a fonatokba belül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!