Milyen ételeket lehet készíteni makkból?
" A tölgymakk (mindegyik hazai tölgyfaj makkja) ehető, ha kiáztatjuk belőle a keserű csersavat és megsütjük vagy megfőzzük. Nagyon régen főként mint ínségtáplálék szerepelt a táplálkozásban, és itt-ott erdei emberek, pásztorok is ették pl. parázson sütve. Új idők új szelei hatására viszont ma már az is előfordul, hogy nálunk is lehet kapni pl. távol-keleti tölgymakklisztet. Nem kell a búzaliszthez hasonlítani, nem lesz belőle szép magas kenyér, de kipróbálható. A csersav kiáztatása fontos, a csersav nagy mennyiségben mérgező. A makkot az indiánok is ették, néhol tiszta vizű patakba tették egy zsákban és otthagyták, így áztatták ki a keserűanyagokat.
Feldolgozása: Az érett barna makkokat kalapáccsal feltörtem, majd az egészséges magokat bő hideg vízben áztattam, egy-két naponta cserélve rajta a kiázó, csersavtól barnává váló keserű vizet. Ha már egyre kevéssé barna a víz, és kóstolva sem keserű a makk, akkor megszárítás vagy esetleg
vagy esetleg főzés+szárítás után lehet a magokat darálni.
Felhasználása: diószerűen magként vagy lisztszerűen. Érdemes más liszttel vagy magőrleménnyel keverni.
házilag készített tölgymakklisztből sütött palacsinta,
a palacsinta alapanyagai: makkliszt+darált dió+ tojás+víz
tej- és cukormentes töltelékkel paleo"
Forrás Erdőkóstoló
Ez egyébként Dénes Andrea botanikus blogja. Érdekes olvasmány azok számára, akik a téma iránt érdeklődnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!