Vörös hagymát lilahagymával lehet kiváltani?
Másképp közelítem meg, kérlek ne haragudj érte. A hagyma szó hallatán először mindenkinek a vöröshagyma jut eszébe. Majd a lilahagyma, fehér hagyma, újhagyma, póréhagyma, gyöngyhagyma, metélőhagyma és nem utolsó sorban a medvehagyma. Általánosságban elmondható, hogy a hagyma fajták hatása a szervezetre rendkívül jótékony, de nem egyformán hatnak. Egy nemzetközi kutatás eredményeképpen kiderült, hogy a lilahagyma gyógyító hatása sokkal erősebb, mint a többi hagyma fajtáé.
De miért is van ez így? Azért, mert a lilahagymában található antioxidánsok a quercetin és az antocianin ebben a fajtában található meg a legnagyobb mennyiségben. Ezek az antioxidánsok pedig nagy mértékben hozzájárulnak a rákos sejtek növekedésének gátlásához. Az antocianin adja a zöldégek és gyümölcsök színét, és általánosságban elmondható, hogy a legsötétebb, legerősebb színű növényekben több található, mint a világosabbakban.
Természetesen a többi hagymaféle is segítség a rák elleni küzdelemben, csak mértékében kevésbé. Az antocianin ugyanis növeli a quercetin hatását a rákot okozó szabad gyökök elleni harcban. Tehát érdemes főzéskor is nagyobb mennyiségben használni a lilahagymát, amit általában a hagyományos zsíros kenyerek tetején, illetve salátákban, kenyérlángosokon tudunk inkább elképzelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!