Kinek van igaza ? Èn úgy tanultam anyukàmtól 2 napig jók a főtt ételek. Utána már nem. Pàrom azt mondja van amit 5 napig is megeszik, megevett mikor külön élt.
Most melyik a valos? Vagy amit làttam is Tiktok oldalon. Szikra Bori is pl meg mások is, hogy 5 napra meal prepel pl csirke rizs valami szósszal de basszus milyen íze lehet egy csirkehúsnak annyi naposan?
Én vagyok indokolatlan finnyàs vagy ők terjesztik a baromságot tiktokon?
Nagy általánosságban (hatóságok által is) 72 óra az elfogadott, tehát 3 nap, de nagyon gyorsan hozzá is teszem, hogy ez egy sok ismeretlenes dolog, és mindig az adott helyzettől függ!
Egy étel eltarthatósága, egészen extrém ideig is kitolható.
Mondok 2 szélsőséget:
Vegyünk egy halászlevet, amibe a hal is bele van főzve, és mondjuk délre elkészült, de estig kint napozott egy 25 fokos konyhában, és utána került be egy 6-8 fokot tudó hűtőbe.
Na az a másnap reggelt se biztos, hogy megéri!
De ha csinálsz mondjuk egy párolt káposztát, ecettel, cukorral, a végén elpárologtatod róla a levet, egy kis hűlés után beteszed egy panetnul záródó dobozba, és beteszed egy 0-1 fokot tudó hűtőbe, azt 3 hét múlva is úgy fogod kivenni, mint ha 3 órája tetted volna el!
Ami nagyon sokat számít:
Miből van az étel, mennyire jó táptalaj a baktériumoknak!
Magas víztartalom, könnyen bomló fehérje (tejtermék, tojás, halhús, baromfi hús, belsőségek!) liszt, (főtt tészták)
ezek mind növelik a romlás kockázatát.
Ennek az ellenkezője, meg lassítja a folyamatokat:
Alacsony víztartalom, vagy vízelvonó hatású anyagok, mint só, cukor...
nehezebben bomló fehérjék, mint marha, vagy vad hús.
Sokat segíthet az alacsony pH, a savas közeg! Ecet, citromlé, bolti majonéz, ezek akár többszörösére kitolhatják egy élelmiszer eltarthatóságát!
Fontos, milyen gyorsan, és milyen hőmérsékletre hűtöd! Napokat is nyerhetsz vele, ha fél napos pihentetés helyett, egy vízfürdős hűtés után, fél óra múlva, már a hűtőben van az étel! Egy 60-20 fokig terjedő intervallumban extragyorsan szaporodnak a mikroorganizmusok, ha ezt az időt töredékére csökkented, akár napokkal kitolhatod, mikor romlik meg az étel.
Szintén nagyon jelentős befolyásoló tényező, mennyire hideg a hűtő! Rengeteg konkrét példát tudok a saját környezetemből is, nálam pl. 5-6 nap után is ehető, ami anyámnál 3 nap után szétrohad.
Az ő hűtője max teljesítményen se hűt 4-5 foknál hidegebbre, az enyémben épphogy fagypont fölött van.
"Húst nem tartalmazó ételeket főzök"
Olyat meg mondjuk eleve minek.
Sok jót írnak. Alapvetően 3-4 napig sok mindem eláll. Kérdés, hogy van e kedve valakinek addig enni egy adott ételt, illetve hogy a minősége ugyanolyan e. Attól hogy nem lavórral ülök a vécén a négynapos csirkerizstől, még undorító a négynapos hűtős csirke. De bajod nem lesz tőle.
Szóval én is max két napig eszem a kaját, habár a valóságban tovább is jó (=nem kapok ételmérgezést tőle).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!